Deník Anny Frankové


Originální název: Het Achterhuis
Autor: Anne Frank
Rok vydání celosvětově: 1947
Nakladatelství: Triáda 
Žánr: Biografie, Historie, Válečné
Počet stran: 264
Obsah: 
Annelies Marie Franková (12. června 1929 - březen 1945) v roce 1933 s rodiči uprchla z Německa do Amsterodamu, kde se rodina od roku 1942 skrývala v půdním bytě. Dospívající Anne psala od 12. června 1942 do 4. srpna 1944 deník. Po prozrazení skrýše byla rodina odvezena do koncentračních táborů v Německu, přežil jen otec. Anne zahynula v Bergen-Belsenu. Po válce otec deník vydal, byl přeložen do mnoha jazyků a zdramatizován. Toto české vydání obsahuje poprvé nově nalezené a dosud nepublikované stránky.

~~~

Již kdysi jsem o této knize slyšela. Možná to bylo na základní škole, co se o tomhle povídalo. Nebo jsem na to narazila někde na internetu. Už delší dobu, ještě před přidáním se do čtenářského klubu jsem přemýšlela, že bych jednou mohla tuto knihu přečíst. Ale hádám, že všichni známe slovo "jednou", které neslibuje čtení v brzké budoucnosti.

Jakmile se objevila v čtenářském kroužku na měsíc říjen, bylo jasno. Ta se bude číst a já si ji musím sehnat, což jsem ji i sehnala, počkala si pěkně na říjen a pustila se do čtení.

Kniha velmi rychle utíkala, nebo spíše, já se od ní nedokázala odtrhnout, protože byla zpočátku velice zajímavá. Zvláště když víte, že tohle opravdu není fikce, a že se to kdysi stalo. A pak hlavně to ukrývání v domě. Ty chvíle, kdy prožívali hrůzu z toho, že mohou být odhaleni. Nálety, při kterých mohlo hrozit, že shodí dům, ve kterém se skrývali. To prostě nešlo odložit a nedozvědět se, co se stalo, jaké to bylo.

Ale některé pasáže byly jen o pocitech Anny, které mne tolik nebavily a trvalo mi chvíli je přečíst. Ale na to, jaké měla myšlenkové pochody a její věk. Musím říci, že dokázala velmi rychle dospět. Ono jí ani nic jiného nezbývalo.

Věřím, že kdyby přežila a stala se spisovatelkou, jak chtěla, napsala by opravdu pěkné knihy. To samo lze vidět i v její slovní zásobě, kterou používala do deníku.

Takže tímto chci říci, že je opravdu zajímavé si knihu přečíst a dozvědět se něco o Anně, a jaké bylo tehdejší skrývání Židů. K tomu věřím, že se hodí přečíst i pohled od Miep Gies, která jim pomáhala, nakupovala a donášela jim informace. Kniha se jmenuje "Zachránit!".


Nemohu si pomoct, ale tahle obálka se mi dost líbí. Dýchá na mě, že je to přímo deník jen z návhru obálky. A věřím, že kdybych viděla jen tuto obálku a neznala bych anotaci, či přímo čeho se to týká. Určitě bych po ní šáhla.

Ano vím, že kniha se nemá soudit podle obalu, ale dle obsahu. Jen nedokážu odolat a neukázat sem i obálku, která se mi líbí.

★★★★☆

Žádné komentáře:

Okomentovat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.