Faja

 

Autor: Petra Stehlíková
Nakladatelství: Host
Série: Naslouchač, 2. díl
Žánr: Fantasy, Sci-fi
Počet stran: 438 stran

Obsah:
Ilan vstoupila do nížin, které jsou pro ni světem naprosto odlišným od toho sklenářského. Přátelství s kapitánem pětadvacítky je stále nové a Ilan si uvědomuje, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří za svůj život ovlivnili mnoho dění ve světě. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její lid, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět.
Klid ve sklenářských městech je ke všemu narušen, když se po mnoha generacích znovu objevuje starodávný nápis, jen krátká věta, která kdysi byla součástí svobodného sklenářského světa. Ale kdo ji píše na zdi palutulů a sklenářských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vypráví ta tři slova, na první pohled tak jasná, přesto nepochopitelná?
Ilan bude muset čelit mnohým nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.

~~~

Po takovém skončení, který se vyskytl u Naslouchače, jsem musela ihned pokračovat ve čtení dalšího dílu. A jsem naprosto spokojená, jen na ten konec, protože teď budu čekat na to, až vyjde další díl. A věřte mi, že já bych tuze ráda věděla, jak jen to s Ilan dopadne a taky jak to dopadne s jedním tajemstvím. Doufám, že nebudu muset dlouho čekat.

Tentokrát se v knize sci-fi a fantasy více objevují. Nejvíce sci-fi je z první poloviny knihy, kdy s Ilan zažíváme dobrodružství ohledně nížinného města. Některé věci tam mají dost přísné, za to mají velmi vyspělou technologii, jež všechno usnadňuje. Řeknu vám, že bych v tom městě žít nechtěla. Radši bych si zvolila nebezpečí za skárou.

Celkově jsem si říkala, že druhý díl je o něco slabší. Hlavně se mi hůře četlo ohledně moderního města. Stejně jako Ilan jsem byla ráda, že se pětadvacítka vrací do Duvalského pohoří. Od této chvíle mě kniha opět pořádně chytila.  Zvláště když na povrch začnou vyplouvat různá tajemství a postupně se o nich dozvídáte. To bylo naprosto skvělé. 

,,Koukej ležet, ty ženskej pysku!" Raven nepropásl jedinou příležitost, aby bojovníka mohl popíchnout. 

Ohledně postav nemám vůbec co vytknout. Nezměnily se mé pocity vůči nim, stále zůstaly stejné z prvního dílu. Mými oblíbenci se dá říci je slavná trojice, Ilan, Joel a Vargas. Věřím, že je to tím, že se v knize nejvíce vyskytují. Raven je též správný bojovník.

Takže jestli jste ještě nečetli Naslouchače a máte ho v plánu, rozhodně si vezměte i Faju, protože ty konce vás přímo donutí, abyste pokračovali ve čtení. Jen pak musíte vydržet čekání na další díl. A proto se u Fajy smiřte s otevřeným koncem. Můžeme tedy jen domýšlet, jak jen to bude pokračovat.

★★★★★

8 komentářů:

  1. Těším se na Faju, i když nevím, kdy se do něho pustím (no, nejdříve si ho musím pořídit, že?), ale strašně se na něj těším :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen se těš. Opravdu za to přečtení stojí. :3 Jen je horší čekání na pokračování série.

      Vymazat
  2. A jak Petra psala na FB, že se jí něco stalo s počítačem a ona tam měla trojku rozepsanou... no, uvidíme, snad to bude v pořádku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To doufám též, aby to bylo v pořádku. Jinak by to byla ohromná škoda, kdyby se jí to ztratilo. :/

      Vymazat
  3. Tuhle sérii chci určitě vyzkoušet...:-) Doufám, že se k ní brzy dostanu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se do ní pusť. Doporučuji ji. :)

      Vymazat
  4. uz aby bylo pokracovani, to cekani je hrozny :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, snad se nebude čekat příliš dlouho. :D

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.