Pravé domácí


Autor: Ivanka Devátá, Jiří Devátý
Nakladatelství: Motto
Žánr: Biografie, Povídky
Počet stran: 192 stran
Obsah:
Náš život se neskládá jen z přelomových událostí, jako jsou promoce, svatby, křtiny, rozchody a ztráty. Jeho součástí jsou i miliony střípků v podobě vtipných odpovědí, nečekaných reakcí, komických gest a odposlechnutých poznámek. A právě tento barevný kaleidoskop ze života jedné rodiny nám nabízí k nahlédnutí známá herečka a spisovatelka Ivanka Devátá se svým bratrem Jiřím. Dokazují tak, že na člověka nečíhají jen strázně a nepříjemnosti, ale na něj i uprostřed nejvšednějšího dne trpělivě čeká rošťácký úsměv - a je jen na nás, zda ho oplatíme.

~~~

Moc jsem od knihy ani nečekala, spíše jsem si říkala, že mě místy ani tolik nebude bavit. Ale nakonec jsem byla příjemně překvapena a moje představy o nudění se nevyskytly. Vzala jsem si ji jen tak, hlavně proto, že byla tenká.

Povídky nebo spíše krátké štěky jsou rozděleny do okruhů, kterých se týkají. Takže nejdříve se nám tam vyskytne okruh s názvem děti, dále např. o sportu, známí. Můžete si tedy libovolně vybrat okruh, který si chcete nejdříve přečíst, avšak doporučuji nejdříve děti, jelikož je potřeba se v něčem zorientovat a děti jsou pro to nejlepší.
 
 ,,Smím vědět, kolik je vám let?"
Z mužova hlasu se vytratilo nadšení a on smutně děl: ,,Už moc. Už koukám přes zeď na hřbitov. Osmačtyřicet.
,,No vidíte," řekla jsem konejšivě. ,,Tak to mě tam brzy uvidíte."

Na začátku knihy máte seznam osob, které se v ní vyskytují. Pomůže to i v orientaci, ale stejně mi nejvíce pomohl text. Možná si později povšimnete změny rodu psaní a jmen. To jsou historky od Jiřího Devátého, často se objevují ke konci okruhu, ale najdou se i výjimky, že se objeví i dříve.

Některé historky jsou velmi úsměvné a dokonce pobaví. Sem tma jsem se trochu i zasmála. Ovšem našly se i historky, které pro mne nebyly pochopitelné. Pro jistotu jsem je párkrát znovu přečetla, avšak pointa byla ode mne daleko.

Na zkrácení dlouhé chvíle či jako odpočinkové čtení je to naprosto vhodné. Odpočinete si a popřípadě se i zasmějete daným historkám. Ještě lepší to je pro ty, kteří opravdu znají herečku Devátou, což já k této skupině nepatřím.


A jako obálku sem vám dala další verzi této knihy. Jelikož se jedná o knihu českou, nejsou zahraniční verze. Ano, vím, že existují výjimky, kdy české knihy jsou přeloženy do cizího jazyka.

★★★☆☆

Žádné komentáře:

Okomentovat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.