Útok na pekárnu


Originální název: Pan-ja šugeki
Autor: Haruki Murakami
Rok vydání celosvětově: 2016
Nakladatelství: Odeon
Žánr: Povídky
Počet stran: 80 stran

Obsah:
Třetí ilustrovaný svazek, který svými grafikami doprovodila německá výtvarná umělkyně Kat Menschik, obsahuje dvě povídky. Oba texty spojuje téma, totiž nezvladatelný, krutý hlad. Dva mladí muži – vyzbrojeni kuchyňskými noži – se vypráví do pekárny, aby tam utišili svou potřebu. Nakonec k násilí nedojde, jen majitel je donutí poslouchat úryvky z Wagnerových oper… Při druhé loupeži žádná obyčejná pekárna není po ruce, a tak muž a žena vezmou útokem provozovnu McDonaldu. S brokovnicí v ruce.

~~~

Mé další setkání s Harukim Murakamim. Tentokrát setkání proběhlo o poznání lépe a autorův styl se mi líbil, nebo je to taky možné tím, že jsem si na něj zvykla z Bezbarvého Cukura Tazakiho a jeho léta putování. Též díky Útoku na pekárnu se mi splnilo přání, že bych si někdy přečetla další knihu od něj.

Hlavním tahounem příběhu je nehorázný hlad. Hlad, který nikdo nikdy nezažil, a který se musí co nejdříve utišit. Jinak to bude ještě horší. V Harukiho podání je to zajímavě sepsáno, vyvolává to i trochu nádech mystična. Důležité je, že Útok na pekárnu stejně jako další autorovy knihy musíte brát trošku jinak. A neřeknu vám jak, sama nevím, ale nepokládám je za běžné čtivo.


A neměli jsme tušení, kde a jak jsme k tak hroznému hladu přišli.

Obě povídky se mi velmi líbily. U té první jsem očekávala něco víc. Stejně jako hlavním aktérům mi nešlo do hlavy chování pekaře. A chvíli jsem nad tím i uvažovala, co tím autor chtěl říci. Pak jsem se přesunula na druhou, a ta mě bavila o něco více.


Kniha obsahuje velmi krásné ilustrace, které po drobném přezkoumání, vyjádří, co na protější stránce je. Většinou obsahují několik různých obrazů, které se následně spojí v jeden. Možná zprvu smysl nedají, ale po jejich prozkoumání, už ano.

Většina obálek si je podobná. A některé se mi pro změnu nelíbí. Popravdě, přemýšlela jsem, že vám ukáži japonskou, ale jelikož ta má na obálce "klauna" jako tato, tak jsem se rozhodla pro španělskou, na které se vyskytuje žena.

★★★★☆

2 komentáře:

  1. Haruki Murakami je můj oblíbený autor :) Ale zrovna tyhle povídky jsem ještě nečetla :) Skvělá recenze.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji, tyto povídky jsou opravdu pěkné. :) Děkuji. :)

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.