Mluvčí za mrtvé


Originální název: Speaker For the Dead
Autor: Orson Scott Card
Rok vydání celosvětově: 1985
Nakladatelství: Laser-books
Série: Ender, 2. díl
Žánr: Román, Sci-fi
Počet stran: 304 stran
Obsah:
Enderovo vítězství ve válce s termiťany otevřelo lidské rase víc než sedmdesát planet. Pod vedením Hvězdného kongresu lidstvo osídlilo Stovku světů. Ender celý život nesl tíhu viny, že vyvraždil celou civilizaci, a stal se prvním Mluvčím za mrtvé. Uběhly tři tisíce let. Kdokoli může kdykoli zavolat Mluvčího. A jeho úkolem je vysvětlit a obhájit mrtvé i živé. Za čí smrt bude Mluvčí hovořit na planetě Lusitania? Unese lidstvo tíhu kontaktu s nehumanoidní inteligentní rasou?

~~~

Už je to víc jak rok, co jsem četla první díl Enderovy série. Ani sama nevím, proč jsem ji nedočetla, asi jsem se k tomu nějak nedokázala dostat. Ale rozhodla jsem se to napravit, a jak vidíte, tak se i stalo. A jsem dost ráda, že jsem se k Enderovi zase vrátila.

Zprvu jsem vůbec nevěděla, co mám očekávat. Doufala jsem, že to bude stejně tak skvělé jako Enderova hra. Mé doufání se splnilo, ačkoli zprvu jsem si s knihou byla nejistá, pak jsem si ji oblíbila a přitom jsem si uvědomila, že ten styl psaní znám, a že je velice čtivý. Často se mi u příběhu stalo, že jsem prostě nutně potřebovala v něm pokračovat, abych se dozvěděla, co se stane.

V příběhu počítejte s tím, že můžete sledovat i dvě linky najednou, která se ale ke konci kapitoly či v jiné kapitole spojí. A hlavně je důležitá pro hlavní děj, takže nebudete vůbec tápat, protože vám vše bude vysvětleno. Ovšem, mě se častokrát stalo, že jedna scéna byla ukončena v tak napínavém momentě, že mě to naštvalo. Ale i ta jiná scéna byla dobrá, jen to naštve. 

Žádný člověk není bezcenný, když pochopíte jeho touhy."

Po smrti určité osoby, jsem byla hodně zvědavá na motiv její smrti. Už na začátku knihy máte naznačeno, že se kvůli něčemu ta smrt stala. A to skoro nevíte až do konce. Řeknu vám, že to mě dokázala tak napnout a byla jsem hrozně zvědavá, co je motivem. Co mě potěšilo, bylo, že jsem to ke konci pak začínala tušit a trefila jsem se.

Na to, že má kniha pouze tři sta stran, se zde objevuje větší množství postav. Proto na začátku, alespoň u mne to bylo, naleznete jmenný seznam osob, které se zde vyskytují. Překvapivě mi nedělalo problémy si je všechny zapamatovat, protože každá postava byla jiná. Nejdůležitější byla Novinha spolu s Mluvčím za mrtvé. Zrovna u Novinhy jsem měla rozporuplné pocity, měla jsem ji ráda i neměla. Jakožto to její chování, i když je k pochopení, dokáže rozčílit.

Popis Lusitanie je skvěle udělaný. Dokážete si díky tomu představit, jak vypadá kolonie, a dokonce i tamní fauna a flora. A že je to dost zajímavé, hlavně seznamování se s prasečíky a jejich kulturou. Zrovna ty části se mi nejvíce líbily a hodně jsem si je užívala.


Obálky mi tentokrát daly trošku zabrat. Líbilo se mi jich hned několik, ale jedna mi trochu připomínala Star trek knihy, tak jsem ji radši zavrhla, aby nedošlo k nedorozumění. Nakonec jsem vybrala srbskou obálku, která celkově vypadá naprosto krásně.

★★★★★

10 komentářů:

  1. Přiznám se, že jsem viděla akorát film a i ten byl jen tak na půl oka a měla jsem to spíš jako kulisu. Ale recenzí jsi mě docela nalákala, abych si přečetla knihy 😃. Takže se po nich asi mrknu, až nebudu vědět do čeho se pustit 😃

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na film jsem se taky mrkla. Samozřejmě po knize natěšená jak malé dítě a pfuu takové zklamání jsem fakt nečekala. :/ Určitě zkus Enderovu hru, ta je naprosto perfektní a můžeš ji brát jako stand alone. :D Jen před dalšími knihami musím varovat před filozofií. Postupem času se stane filozofie velice důležitá a bude se vyskytovat často na úkor příběhu. :D

      Vymazat
  2. toto není moc můj žánr, radši jiné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím. Pro mně to byl první pokus s žánrem sci-fi. :)

      Vymazat
  3. Wau táto séria ma akosi minula a to je škoda, vyzerá to super :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to naprosto super. Jen si človeěk po čase musí zvyknout na filozofii a pochopit ji. :D

      Vymazat
  4. Hmmmm sci-fi. To je snad s erotikou jediný žánr, který nevyhledávám. Možná ještě míň jak tu erotiku. Nějak ho neumím číst. Ale první díl, Enderova hra, mě láká poměrně, tak třeba se jednou odhodlám. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba jednou se odhodláš. :D Což mě přijde, že Enderova hra není až moc tak velké sci-fi. Hodně tomu pomáhá školní prostředí. :D

      Vymazat
  5. Moc pěkná recenze. :) Na mě je tahle kniha ale opravdu moc velké sci-fi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Ono je to čím dál pak více a více sci-fi. :D

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.