Duch domu Ashburnů


Originální název:
The Hauting of Ashbury
Autor: Darcy Coates
Rok vydání celosvětově: 2016
Nakladatelství: Fobos
Žánr: Horor, Román
Počet stran: 256 stran
Obsah:
V DOMĚ RODU ASHBURNŮ SE DĚJE NĚCO ZLÉHO…
O tomto starobylém domě se šířily podivné zvěsti bezmála sto let. Jeho majitelka Edith odmítala nechat kohokoli vstoupit dovnitř a jen sporadicky navštěvovala nedaleké městečko.
Po Edithině smrti zdědila dotyčnou nemovitost její jediná příbuzná Adrienne. Majetkem mladé ženy je pouze kufr s nejnutnějšími věcmi, dvacet dolarů a její milovaný kocour. Ashburn House je pro ni příležitost, jak začít nový život, kterou si nemůže dovolit odmítnout.
Adrienne nevěří na duchy, ale při zkoumání svého nového domova naráží na věci, které v ní vyvolávají narůstající neklid. Do tapet na zdech jsou vyryty podivné nápisy, v lese nedaleko domu je ukryt starý hrob a tajuplné portréty v chodbě v prvním patře jakoby sledovaly každý její pohyb.
Jak Adrienne odhaluje další a další tajemství domu Ashburnů, začíná věřit tomu, že pověsti, které se o něm vyprávějí, mají možná pravdivější jádro, než předpokládala. Budova má chmurnou a děsivou minulost. Jak Adrienne postupně odhaluje detaily desítky let starého tajemství, zjišťuje, že o její život usiluje něco hluboce nepřirozeného a děsivě odporného.

~~~

Na knihy od Darcy Coates jsem se už dlouho chystala, a taky že jsem se nakonec k nim dostala. Šáhla jsem po její první knize, která mě docela bavila. Je mi jasné, že budu pokračovat i v jejích dalších knihách. 

Příběh je sledován pouze z pohledu Adrienne a stejně jako ona, pomalu objevujete tajemství domu Ashburnů. A že jich je tedy požehnaně. Často jsem byla v napětí, jelikož jsem netušila, co se děje. Pouze jen párkrát to bylo nastíněno ve snu, ale jinak vůbec. Též se mi stávalo, že jsem byla některými věcmi překvapená. 

Co mi trošku vadilo, byly neustálé zmínky Adrienne, že má pouze pár dolarů, a že neví, zda to zvládne. Jakožto za tu dobu, co tam byla, by si mohla najít práci. Přece jen se jednalo o městečko, kde bylo dost obchodů. Ale chápu, že v rámci příběhu, kde bylo potřebné, aby zůstala doma a hlavně večer, se zrovna toto nehodilo.
Pokouší se někdo mě odsud vyhnat?
Buď se mi to jen zdálo, nebo ty dny byly strašně krátké, protože hned na to se vždy setmělo. A pak začala pokaždé ta zajímavější část plná tajemna. To mě hodně bavilo a byla jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne. To, jak to nakonec bylo, a jak to bylo způsobeno, mě překvapilo. Vůbec jsem si to netipovala.

Jedná se hlavně o dobře napsaný horor. Ačkoli pro mě trošku slabší, jelikož jsem se u něj tolik nebála, a to jsem Duch domu Ashburnů někdy četla po tmě. Ale ten pocit, co u toho byl, obavy ze tmy, za to opravdu stál. A já si knihu užila tak ještě více.

Knihu bych určitě doporučila všem, kteří si chtějí přečíst strašidelný příběh. Rozhodně přečíst přes den doporučuji těm, kteří se často bojí. Odvážnější, ať si zkusí to přečíst v noci. Kniha tak nabyde ještě děsivější podoby.


Ohledně obálek jsem neměla vůbec těžký výběr. Našla jsem pouze dvě odlišné od naší, a nakonec jsem si vybrala anglickou verzi, která mi přišla strašidelnější.

★★★★☆

6 komentářů:

  1. Od autorky jsem četla právě jen tuto knihu. Nevím zda budu číst další, sice se mi tato líbila, ale mám takový pocit, že budou na jedno brdo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu bych se ani nedivila, kdyby to bylo na podobné šabloně. Ale říkám si, že po delší době by to nebylo opět špatné. :D

      Vymazat
  2. od autorky jsem četla všechny její knihy a autorka má stále stejnou šablonu, ale stejně se její knihy dobře čtou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, já si mezi nimi chci nechat delší prodlevu, aby mi nepřišlo, že je na tom použita stejná šablona. :D

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Opravdu to za to stojí. Po dlouhé době hororvá knížka, u které jsem se po tmě cítila nepříjemně. :D

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.