Meta

 Autor: Pavel Bareš 
Nakladatelství:
Host
Žánr: Sci-fi, Thriller
Počet stran: 336 stran
Obsah:
Superlidé existují. Ale žádný z nich není superhrdina.
Nikdo na začátku jednadvacátého století nepotřebuje nadšence ve spandexu a pláštěnkách, kteří by se po nocích honili za zločinem. Zato po supershowbyznysu se lidé můžou utlouct.
Ve světě, kde jsou superschopnostmi obdařené Mety světovými celebritami — nebo preventivně stíhanými nepřáteli státu —, nechce být Lenka Křížová ničím z toho. Je to zkrátka holka, která si chce odchodit vysokou, utratit alimenty a občas pomoct kamarádce u zkoušky svými mimickými schopnostmi. O slávu ani o davy fanoušků se nikdy neprosila.
A přesto se zdá, že jednoho má.

~~~

Zprvu jsem si plánovala, že se nejdříve pustím do Projektu Kronos, ale nakonec jsem dala přednost Metě. Ačkoli jsem na ni slyšela jen samé pozitivní zprávy, tak jsem i tak zprvu měla obavy, zda mě to chytne a nebude se jednat o další knihu, která je vychvalována pomalu do nebes a skutek utek.

Moje obavy opadly ihned, co jsem se do knihy začetla. Co musím uznat, tak kniha má opravdu skvělý styl psaní, který vás chytne a už nepustí. Četlo se mi to naprosto krásně. I když kapitoly jsou poměrně dlouhé, tak mi při čtení nepřišly dlouhé a docela snadno jsem zakončovala u nové kapitoly, když jsem potřebovala knihu odložit.

Hlavní hrdinka, Lenka, je naprosto perfektně popsaná. Má svoje chyby, a tak je velice uvěřitelnou postavou, do které jsem se snadno vžila. Vlastně jsem si ji velice oblíbila a při tom všem jí v některých záležitostech fandila, aby to skončilo dobře. A teda ten samotný konec, velmi uvěřitelný a reálný. Vůbec jsem neměla ponětí, jak to dopadne, dokud se to nestalo.

V životě dělám málokdy chytrý rozhodnutí na první dobrou.

Sem tam se vyskytne, že se autor vrátí do minulosti a pak do přítomnosti. Je to pouze párkrát a v jednom případě jsem měla trošku problém určit, zda se to odehrává v přítomnosti nebo ne. Nakonec jsem se pak ale chytla. 

 Nejvíce mě dostal příběh. Popravdě, ani nevím, co a jak jej přiblížit, protože na jednu stranu nechci vůbec nic z toho vyzradit. Ale byl opravdu silný a jen jsem na to zírala. Prostě to, co se tam všechno dělo. Stále na to nemám dostatek slov.

Metu bych doporučila všem. Je to opravdu krásně napsaná kniha, kde jsou spojeny problémy se superhrdinstvím a též "normální" problémy, se kterými se člověk může setkat ve světě. Věřím, že se vám to bude líbit stejně či podobně jako mě. Opravdu to stojí za to.

★★★★★

4 komentáře:

  1. jsem ráda, že je tam použito české jméno :) mně se u knih od českých autorů stává, že používají zahraniční jména a přitom máme tolik hezkých jmen :)

    děj je docela zaujal, vypadá to opravdu zajímavě, i když moc sci-fi nevyhledávám... přidáno na seznam :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, někdy je to dost velká škoda, když není u české knihy, která se odehrává na území Čech české jméno. :/ Ale jindy je pro mě i nezvyk si zvyknout, že po dlouhé době jsem narazila na české jméno. :D

      To jsem zvědavá, co na ni řekneš. :D

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.