Top 10 listopadové novinky

 Zdravím čtenáři,
minulý měsíc jsem se k Top 10 nedostala, ale za listopad jsem to ještě stihla. Převážně tu převládá romantika spolu s hororem. Najde se zde i historická kniha. A také jedna vánoční, když už se ty Vánoce pomalu a jistě blíží.
Zaujala vás některá?
 
 
Blue: Kdekoli mě najdeš - Nikola Hotel
Křehké pouto - 2. díl
 
Nakladatelství: Red
Počet stran: 344
Datum vydání: 29. 11. 2023

Láska nemusí být dokonalá. Stačí, když je opravdová.
Jane je sama. Protože jí náhle zemřela maminka. Protože jí bratr lhal. A protože má tajemství, o kterém se nikdo nesmí dozvědět.
Ještě k tomu si dělá starosti o přijetí na vysokou a domů za bratrem jít prostě nemůže. Potají tedy přespává v bistru, kde pracuje jako servírka. Alespoň při tom přijde na jiné myšlenky. Zvlášť když do bistra zavítá Alex. Alex je arogantní, ironický a vznětlivý. A přesto ji fascinuje.
Postupně si totiž všímá, že onen pohledný student politiky reaguje s přehnanou jízlivostí jen v určitých situacích, a získává pocit, jako by si ostatní lidi držel dál od těla záměrně. A když se Jane dozvídá, proč tomu tak je, láme jí to srdce...
 
 

Černá smečka - František Kotleta

Nakladatelství: Epocha
Počet stran: 392
Datum vydání: 29. 11. 2023

„Padlí andělé nežijí v pekle, jsou tady mezi námi, protože lidi je přitahují jako můru plamen svíčky, nenávidí nás, ale stejně po nás touží, aby nás mohli trýznit, mučit a obcovat s námi,“ říkával kněz Pavel. Byl to dobrej chlap, a když ho jednou chytili, prošpikovali ho skrz naskrz tágama na kulečník a pak mu snědli oči, bylo to naposled, co jsem plakal.
Později jsem jim to všem oplatil. Akorát, že jsem je nemohl zabít. Duše těch zmrdů jsou totiž nesmrtelné. Když jim seberete tělo, prostě si najdou nové. Proto nikdy nevyhrajeme, jenom se snažíme udržet přijatelný skóre. Ne, nejsme kněží. Jsme hříšníci, větší než si dokážete představit. Musíme být. Protože když vaše duše smrdí hůř než kočičí zvratky, můžete se k nim přiblížit na dosah. A pak...




Děvčata z Bloomsbury - Natalie Jenner
Spolek Jane Austenové - 2. díl

Nakladatelství: Kontrast
Počet stran: 376
Datum vydání: 29. 11. 2023

Bloomsbury Books je staromódní knihkupectví, prodávající jak nové knihy, tak vzácné tisky. Za svou staletou existenci odolalo všem změnám a život v něm řídí muži a jednapadesát neporušitelných pravidel sestavených samotným ředitelem obchodu. Jenže se píše rok 1950, svět se mění a svět knih a vydavatelství zvláště a děvčata v Bloomsbury Books mají vlastní plány.
Vivien Lowryová je dosud svobodná, protože její snoubenec z řad aristokracie byl zabit v bojích druhé světové války. Bystrá a elegantní Vivien má spoustu dobrých důvodů k zármutku a největším z nich je Alec McDonough, vedoucí oddělení beletrie.
Grace Perkinsová je vdaná žena se dvěma syny, jež v knihkupectví pracuje proto, aby finančně přilepšila své rodině, která na tom po psychickém zhroucení jejího manžela není po válce nijak valně.
Evie Stoneová je jedna z prvních žen, kterým bylo umožněno vystudovat Cambridge. Nebyla přijata na akademický post proto, že byl upřednostněn její méně schopný spolužák a zároveň rival. Evie teď pracuje v Bloomsbury Books a spřádá plány, jak změnit svou budoucnost.
 
 
 
Kdo pozdě chodí... manžel mu škodí - Alena Jakoubková
 
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 256
Datum vydání: 8. 11. 2023

Lena Vranská odjíždí jako mladá dívka do Itálie, kde pracuje jako au pair. V Itálii se jí líbí, ale krátce po příjezdu zjistí, že je těhotná. Co teď? Lena moc dobře ví, že dítě je jejího ex Ivana, ale rozhodne se, že namluví svému novému italskému příteli, že otěhotněla s ním. Život s žárlivým Italem není procházka růžovou zahradou, ale Lena se neodváží manžela opustit, protože by mohla přijít o dítě. A tak zatne zuby a v manželství vydrží. Dostane ale šanci napravit chyby, kterých se dopustila?
 
 
 
 
Klub nosičů rakví - Paul Tremblay
 
Nakladatelství: Fobos
Počet stran: Nezjištěno
Datum vydání: 29. 11. 2023

Důmyslně vystavěný psychologický thriller o zvláštním, křehkém a místy nebezpečném přátelství překonávajícím čas i prostor.
Představte si, že potkáte tu nejúžasnější dívku na světě a ona se rozhodne, že se z vás stanou kamarádi.
Přesně to se na konci osmdesátých let stane sedmnáctiletému Artu Barbarovi, samotáři, který poslouchá glam metal, přes noc musí kvůli skolióze nosit monstrózní zádovou ortézu a založí dobrovolnický klub nosičů rakví vypomáhající na pohřbech osamělých zesnulých.
Jeho nová kamarádka Mercy je z klubu nadšená a na pohřby si s sebou nosí polaroid, kterým fotí mrtvé. To ale není její jediná zvláštnost, jak Art postupně zjišťuje. A když se kolem něj i jemu samotnému začnou dít podivné věci, pojme podezření, že Mercy možná není tak úplně ta, za kterou se vydává... 
 
 
 
Plavec z Osvětimi - Renaud Leblond
 
Nakladatelství: Kontrast
Počet stran: 256
Datum vydání: 29. 11. 2023

Alfred Nakache měl jako kluk panický strach z vody, jako dospělý sbíral medaile a tituly v plavání. Jeho příběh ale patřil k těm, které Emmanuel Macron ve své řeči o velkých postavách francouzských dějin nazval zpřetrhanými a vykloubenými. Zázračné dítě se po prvních plaveckých krůčcích stěhuje z rodné Constantine do Paříže, kde sklízí další úspěchy. Žení se a budoucnost se jeví být zářnou. Píše se ale rok 1941 a Nakache se jako Žid musí přestěhovat do bezpečnější, jižní části Francie. V Toulouse je přijat srdečně, ani tady však se ženou a dcerkou neunikne spárům gestapa. Rodina je přes internační tábor v Drancy deportována do Osvětimi, kde je rozdělena… Románové zpracování dojemného příběhu velkého židovského plavce Alfreda Nakache je vyprávěno v rovině šťastného dětství a mládí v Alžírsku a Francii a v rovině nelidských podmínek, týrání a vraždění v koncentračních táborech. 
 
 
 
Slzy ostrý jak břitva - S. A. Cosby
 
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 336
Datum vydání: ??. 11. 2023

Bývalý vězeň Ike Randolph už patnáct let seká latinu, a trávníky. Poté co vyšel z vězení naposled, založil si zahradnickou firmu a dodržuje zákony, jak to jen jde. Když ale černochovi zaklepe na dveře policie, tuší, že to nic dobrého nevěstí. Na to, co přijde, ale připraven nebyl. Jeho syn Isaiah se spolu svým manželem Derekem stal obětí úkladné vraždy. A i když se Ike se synem po svatbě nikdy pořádně nesmířil, teď je zdrcen žalem.
Derekův otec Buddy Lee se za synovu homosexualitu styděl skoro stejně, jako se Derek styděl za otce kriminálníka. Díky svým kontaktům v podsvětí teď ale Buddy hodlá vypátrat, kdo má jeho syna na svědomí. Ike s Buddym nemohou být rozdílnější, krom zkušeností z kriminálu je spojuje jen dlouho potlačovaná láska k synům, jejichž smrt chtějí pomstít. Než si to s viníky vraždy vyřídí, budou čelit nejen vlastním předsudkům vůči světu gayů, ale i vůči sobě navzájem.
Dva zavraždění synové. Dva otcové, jeden černoch, druhý běloch. Jak bude chutnat jejich pomsta?
 
 
 
Strážkyně Metsn Valo - Wendy Webb
 
Nakladatelství: Vendeta
Počet stran: 336
Datum vydání: 29. 11. 2023
 
Poté, co Anniina milovaná babička zemře, setkají se Anni, její bratr a ostatní členové rodiny v Metsan Valo, rodinném sídle na ostrově v Hořejším jezeře, aby se seznámili s její poslední vůlí.
Anni při tom s láskou vzpomíná zejména na babiččina strašidelná, ale zároveň poutavá vyprávění o tajemných bytostech, které žijí v okolních lesích a v jezeře a dokážou lidem pomáhat nebo škodit, jak se jim zlíbí.
Jakmile však Anni do Metsan Valo vstoupí, začnou se dít nevysvětlitelné věci. Sílí v ní pocit, že starý dům uprostřed hvozdu, který dosud byl jejich bezpečným útočištěm, se záhadně změnil a vysílá varovné signály. Při čtení poslední vůle napětí mezi Anniinými příbuznými značně vzrůstá.
Neklid však nepanuje jen v domě. Blízký les rozeznívají šeptající hlasy, v noci z něj vyletí tisícihlavé hejno světlušek, jindy zase děsivé přízraky. A když Anniinu rodinu postihnou další tragické události, nezbývá jí než co nejrychleji odhalit, kdo a z jakého důvodu její nejbližší ohrožuje.  



Svobodná: Jak jsem dospívala na konci dějin - Lea Ypi

Nakladatelství: Host
Počet stran: 312
Datum vydání: 9. 11. 2023

Mezinárodní bestseller o dospívání po pádu železné opony. Co to znamená být svobodní? Tuto otázku si po roce 1989 položila polovina evropského kontinentu. A odpověď velmi záležela a stále záleží na tom, kdy a kde se člověk narodil. Jestliže v komunismu lidé toužili po konci represe a státního dohledu, v nastupujícím a mnohdy dravém kapitalismu si stýskali a pořád si někdy stýskají po existenčních jistotách, které jsou základním předpokladem nějaké osobní realizace a svobody.
Albánská spisovatelka Lea Ypi si prožila obojí. Dětství v rodině disidentů a intelektuálů jí přepůlil rozpad sovětského bloku, a tak měla možnost pozorovat ostrý kontrast mezi hodžovskou komunistickou Albánií, v níž byla společnost apatická, a její kapitalistickou verzí, kdy se tatáž společnost kvůli bezuzdné tržní logice téměř rozpadla. Ypi se k těmto vzpomínkám vrací ve své mezinárodně úspěšné knize Svobodná a pokouší se nalézt odpověď, jak postsovětská situace ovlivnila naše pojetí svobody. A jestli vůbec můžeme a umíme být svobodní.
 
 
 
Dvanáct dní Dashe & Lily - Rachel Cohn, David Levithan
Dashe & Lily - 2. díl
 
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 208
Datum vydání: 16. 11. 2023
 
A znovu je tu předvánoční Manhattan. A k tomu jedno bolavé srdce, které potřebuje uzdravit. Dash a Lily už spolu randí skoro rok, ale celé tohle období nebylo zrovna zalité sluncem. Lilyin milovaný děda totiž prodělal infarkt a jeho zdlouhavé a náročné zotavování se na její jinak obvykle slunečné povaze dost podepsalo. Do Vánoc – nejoblíbenějšího Lilyina období v roce – zbývá už jen dvanáct dní a Dash, její bratr Langston a jejich nejbližší přátelé se musí vrhnout do víru Manhattanu, aby Lily pomohli znovu objevit jedinečné kouzlo předvánočního zasněženého New Yorku.

8 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. To chápu, to peněženka naštěstí plakat nebude. :)

      Vymazat
  2. Dashe a Lily už jsem před lety četla v originále, ale je fakt, že tohle vydání má fakt hrozně pěknou obálku. :3

    OdpovědětVymazat
  3. Asi mě zaujala jen kniha Svobodná.

    OdpovědětVymazat
  4. Tentokrát také ani jeden titul nemusím mít, což je jedině dobře. Protože seznamy jsou už tak dlouhé. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Mě nic z tohoto výčtu nezaujalo. Sice jsem koukala na Plavce z Osvětimi, ale asi si ho nakonec nechám ujít. Chtěla bych v nadcházejícím roce zredukovat knihy, které mi doma čekají na přečtení (= méně nových kousků, co to půjde). :-)

    OdpovědětVymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.