Lucerna


Autor: Alois Jirásek
Nakladatelství: Omega
Žánr: Pohádky, Historie, Drama
Počet stran: 104 stran
Obsah: 
Divadelní hru Lucerna o čtyřech jednáních napsal Alois Jirásek v roce 1905. Měla premiéru 17. listopadu 1905 v Národním divadle v Praze. Hra byla úspěšná a rázem se stala nejen Jiráskovou nejoblíbenější hrou, ale i nejhranější hrou,která se dočkala i filmového zpracování. Hra obsahuje i prvky nadpřirozena a pohádkové postavy – vodníka. Časově ji lze zařadit do doby vyvrcholování rozporů uvnitř feudálního řádu, když se nevolní sedláci dožadovali zrušení nevolnictví a roboty.

~~~

Velmi kratičké drama, které na přečtení trvá sotva několik hodin. I když já se tedy musím přiznat, že jsem si jej rozdělila hned na dva dny. Hezky jsem skončila v polovině, což mi i časově vycházelo a další den jsem si to mohla hned vesele dočíst.

Kniha je velmi dobrá pro chvíle, kdy se chcete ponořit do světa pohádek, kdy vodníci se snaží utopit nebohé lidské duše. A lesní panny se snaží o utancování mladých chlapců. Z knihy na vás přímo sálá pohádková atmosféra a představit si jednotlivý děj je velmi jednoduché a vám se před očima odehrává tento příběh.

Ale abych vás nezmýlila, že je to hlavně o lesních pannách a vodnících, není. Nejdůležitější na tom je mlynářova povinnost, a to svítit kněžně či panovníkovi na cestu do zámečku. O to tady hlavně jde. Též nemohu opominout Haničku, kterou chce získat vrchnost.

Ovšem počítejte tu s onikáním a historismy, přece jen se musí brát v potaz, kdy tato kniha vyšla. Ale nijak to neovlivní čtení, možná zpočátku onikání vám přijde trošku divné, ale za chvíli si na to navyknete. Věřte mi, já s tím žádný problém neměla.

K této knize nemám vůbec žádná negativa, vše se mi na ni líbilo, ale i přesto nezískala ode mne plný počet hvězd. Možná mi tam k tomu něco chybělo. Nevím. Taky musím poznamenat, že 5 hvězd jen tak nedávám a když už tak se vyskytne zřídkakdy.

★★★★☆

Žádné komentáře:

Okomentovat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.