Knižní výzva 2018 1/2

Zdravím čtenáři,
jak název může prozradit, jedná se o ukázání poloviny knih z knižní výzvy. Momentálně jich tedy mám splněno 16, ale jelikož jsem perfekcionista, chtěla jsem je vytvořit hezky postupně. Takže tady se jedná o výzvy od 1 do 10.

Máte zde menší přehled, jak se mi úspěšně či neúspěšně dařilo vybírat knihy. A že sem tam jsem měla milá překvapení s tím, že danou výzvu mám splněnou a ani o tom nevím. Ale to se více dozvíte u konkrétních výzev, u kterých se trochu rozepíši.



1. kniha která byla zmíněna v jiné knize
Malé ženy - Louisa May Alcott
Zprvu jsem se této výzvy velmi děsila. Hodně se mi hlavou proháněla myšlenka, že zde bude fakt těžké něco najít. Nakonec jsem zjistila, že Malé ženy jsou hodně zmiňované v ostatních knihách a já si díky čtenářskému kroužku nevědomky splnila tuto výzvu. Původně ovšem Malé ženy měly směřovat do výzvy číslo 4. Ale jelikož jsem si řekla, že postava s mým jménem musí být hodně vidět, tak Malé ženy skončily zde.

2. kniha autora, který žil ve vašem kraji
Zloději zelených koní - Jiří Hájíček
U této výzvy si pamatuji, že jsem si hledala knihu, která obsahuje autory Jihočeského kraje. Překvapivě se mi povedlo takovou knihu najít a já tak mohla začít hon za knihou, která by se mi líbila. Mnoho autorů jsem projela, než jsem našla toho pravého, Hájíčka. V ten moment jsem se musela plesknout do čela, zrovna v mém okolí je tento autor známý a já na něj zapomenu. Tak jsem to napravila a mile mě překvapil.

3. kniha s vánoční tematikou
Nejhloupější anděl - Christopher Moore
Zrovna tato mi nedala těžkou práci na výběr. Vánoční knihu jsem našla hned a k tomu komedii, na kterou jsem měla zrovna chuť. Jen trošku jsem byla exot, jelikož jsem si zrovna tuto knihu četla v parném létě. Proč ne, že?

4. kniha, ve které se jedna z postav jmenujete jako vy
Posedlost vzácné dámy - Inna Rottová
Zrovna u této výzvy jsem se velmi bála, že na svoje jméno nikoho nenajdu, kdo by měl důležitou roli. Jaké ale bylo moje překvapení, když jsem zjistila, že přeci takové knihy existují. Bohužel jsem se netrefila a tato kniha mě vůbec nebavila.

5. kniha, která má čtyřslovný název
Jak jsem se zbláznila - Ivanka Devátá
Zrovna u této jsem si hezky naplánovala, že si konečně přečtu tu Analfabetku, která neuměla počítat. To se nakonec nestalo a místo ní jsem si z knihovny vzala knihu Jak jsem se zbláznila, která byla docela zajímavá. No, tak příště Analfabetko!



6. kniha poprvé vydaná v roce vašeho narození
Holčička, která měla ráda Toma Gordona - Stephen King
Při výběru jsem se děsila a doufala v něco skvělého. A to se mi naprosto povedlo! Jakmile jsem zahlédla, že Stephen King vydal v daném roce Holčičku, která měla ráda Toma Gordona, moje volba byla jasná. Nelitovala jsem svého výběru.

7. kniha, podle níž byl natočen seriál
Hra o trůny - George R. R. Martin
Zrovna k této jsem si zvolila knihu Američtí bohové. Slyšela jsem, že je to dobrý seriál, tak jsem si řekla, že bych mohla zkusit knihu. To jsem se ale vůbec netrefila. Špatně se mi to četlo, nesedl mi jako postava Středa. Hrůza prostě. Místo toho jsem si dala re-reading Hry o trůny, u které bylo jasné, že se mi bude líbit.

8. kniha od slovenského autora
Půlnoční deník - Maxim E. Matkin
Naprosto jsem ji vybrala naslepo. Nevěděla jsem, do čeho jdu, jen že je to od slovenského autora. A k tomu jsem věděla jen anotaci a hodnocení. No, dalo se to číst, ale zrovna na veřejnosti to nebyl moc dobrý nápad.

9. kniha, která obdržela cenu Magnesia Litera
Hastrman - Miloš Urban
U této jsem si procházela seznam oceněných knih, když jsem narazila na Hastrmana. A má volba byla jasná, slyšela jsem o něm. Věděla jsem i zápletku, tak proč nezkusit i knihu. Při ní jsem si všimla, že si z té zápletky stejně moc nepamatuju, takže pro mě menší plus.

10. kniha s tematikou moře
Tchaj-pan - James Clavell
Toto byla naprosto jasná volba. Důležité pro knihu byly lodě a k lodím patří i moře. A navíc s mořem souvisí i bouře. Takže poslední stránky knihy mi svou volbu ještě více potvrzují. Navíc, to byla krásná kniha, kterou jsem si naprosto užila.

4 komentáře:

  1. Na začátku roku jsem si říkala, že bych ji zkusila vyplnit. Eh, skončila jsem asi po čtyřech pěti knížkách? Strašně blbě se mi totiž vybíraly jednotlivé knížky, no :S a radši čtu, co chci, než musím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla hlavně štěstí s tím, že většina, které jsem si vybrala sama pro sebe, se hodila i pro výzvu. A navíc ráda zkouším různé typy žánrů. :D

      Vymazat
  2. ja sice do vyzvy nejake knihy vkladam, ale vim, ze ji nikdy nesplnim, jsou tam temata, ktera se mi nehodi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, že ne každému sedne zrovna téma, které se vybralo. :)

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.