Chvíle před koncem



Originální název: Before I fall
Autor: Lauren Oliver
Rok vydání celosvětově: 2010
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: Romantické, Young Adult 
Počet stran: 384 stran
Obsah:
Co kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili?
Samantha Kingstonová má všechno: kluka, o kterého by stála snad každá, tři úžasné nejlepší kamarádky a prostě všechno nej na střední škole Thomase Jeffersona – od nejlepšího stolu v jídelně až po nejlepší parkovací místo. Pátek 12. února by měl být jen další z řady dnů jejího perfektního života.
Místo toho se ukáže, že je to den poslední…

~~~

Knihu jsem si primárně zvolila kvůli obálce a pak podle anotace, která mi zněla dobře. Navíc díky obálce jsem si rovnou mohla splnit čtenářskou výzvu, a dalším důvodem bylo, že jsem potřebovala menší pauzu od Zaklínače. Takže dlouho netrvalo a já se mohla pustit do této knihy.

Ani nevím, co k tomu mám pořádně říci. Zanechalo to ve mne hned po dočtení takový zvláštní pocit, který bych vám ani nedokázala popsat. Což, co se teď zpětně ohlížím na knihu, tak mi přijde taková nemastná neslaná. Jakožto námět byl opravdu zajímavý, a už jen kvůli tomu by se to vyplatilo číst, jen mi to podání přišlo horší.

Ovšem nejhůře na tom je snad Samantha. Přišla mi po celou dobu knihy rozmazlená a stejně tak i její kamarádky. Prostě, jak se některý dny chovala, to bylo opravdu hrozné a lezla mi tím na nervy. Ke konci jsem ji ale trošku začala mít ráda a zprvu jsem jí přála, aby to skončilo jinak. No, ale nakonec jsem byla ráda tak, jak to skončilo. Nepřišlo mi, že by to bylo možné utvořit jinak.

 Možná před sebou máte nějaké zítra.

K žádné z možných postav jsem se nedokázala sblížit, ačkoli se mohlo jednat o vedlejší, či rovnou hlavní hrdinku, všichni mi přišli takoví vzdálení. I kdybych se snažila, věřím, že bych si k nikomu z nich nenašla cestu. Jako kdybych byla v bublině a sledovala okolní dění.

Co na knize zprvu vypadá při čtení hodně zajímavě jsou dny. Opravdu vypadaly moc zajímavě a prostě člověk mohl to převést i na sebe. Ale jak se postupují od rána až do večera, postupně vás to přestane bavit. Jakožto stále a stále dokola, kde se vlastně neděje extra moc zajímavého, nejsou žádné velké zvraty. Jen se sem tam dozvíte něco nového o postavách a nic více.

Spíše jde o to, že Chvíle před koncem se snaží, abyste nad tím přemýšleli. Co zrovna vy byste dělali, kdyby se vám něco podobného stalo. A věřím, že nad tím po dočtení budete chvíli přemýšlet, přece jen dá se říci, že to člověka trochu dostane. Ale jak postupně plyne čas, pomalu na to zapomenete. Nepřijde mi, že by tato kniha byla k zapamatování, a že byste si na ni vzpomněli za pár let. To opravdu ne.


Ačkoli se mi líbila ještě jedna obálka, nakonec jsem vybrala portugalskou obálku, která mi přijde o něco kouzelnější a taky, že se více ke knize hodí.

★★★☆☆


12 komentářů:

  1. Dost se mi líbí, že je to recenze na starší knihu. Díky za zajímavý tip :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda se zajímám i o starší knihy a přidávám na ně recenze. Byla by škoda, aby je člověk neukázal. :)

      Vymazat
  2. Mňa táto kniha tak sklamala. Aj film, ak mám byť úprimná, aj pri ňom som sa nudila. Hoci ten koniec ma v oboch prípadoch dostal. A presne ako píšeš, opis tých dní....skrátka dookola to isté s minimom zmien. Človek sa začne potom nudiť a dopredu približne vie, že čo ho čaká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je i film? Ani nevím. ._.
      A ono je to i docela škoda, protože to vypadalo fakt skvěle.

      Vymazat
  3. Tohle byla jedna z prvních YA knih, které jsem četla, a už to bude kolik, pět let? :D Tenkrát se mi to hrozně líbilo, ale je fakt, že teď už bych asi knihu ohodnotila jinak :) Je pravda, že to není kniha, která ti dlouhodobě utkví v paměti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to dost možné. Přece jen během let člověk mění názory i preference. :)

      Vymazat
  4. Už veľmi dlho sa chystám prečítať si túto knihu, ale ako vidím, asi sa už ani nemusím namáhať, lebo by ma to vôbec nezaujalo – takže ďakujem veľmi pekne za recenziu, aspoň siahnem po niečom zaujímavejšom :D ❤
    SIMPLY BERENICA | Facebook Page | READ ABOUT "DOCUMENTARIES TO WATCH"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakožto jsem ráda, že jsem ti pomohla s rozhodnutím. :D Být ta kniha kratší, tak by byla mnohem lepší. :)

      Vymazat
  5. Už je to pár let, co jsem knihu četla, ale pamatuji si, že se mi opravdu líbila. Film byl slabší. Super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě, začíná mě hodně lákat ten film. Možná bych se na něj i podívala. :)

      Vymazat
  6. Knihu jsem ještě nečetla, ale z filmu jsem byla nadšená. :)

    OdpovědětVymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.