An(n)a.


Autor: Sára Bachorová
Nakladatelství: Pointa
Žánr: Román
Počet stran: 168 stran
Obsah:
Anna má skvělé rodiče, koníčky, spoustu přátel, první lásku. Jenže její idylku naruší Ana. Není to nová kamarádka, ale anorexie, která ji postupně proměňuje v hromádku neštěstí. Její život ovládne jídlo a počítání kalorií. Ana s sebou navíc přináší bulimii, deprese, lži a izolaci od okolí. Kniha čerpá ze skutečných událostí a nabízí autentický pohled na poruchy příjmu potravy.

~~~

Na tuto knihu jsem již párkrát narazila a docela mě zaujala. Nakonec jsem se k ní odhodlala a přečetla jsem si ji. Už jen podle samotného názvu lze uhodnout, o jaké téma se v této knize bude jednat. A že to bylo dost zajímavé téma.

Musím podotknout, že kniha je sepsaná na základě autorčiných zkušeností. Dozvěděla jsem se o tom, až po přečtení knihy a věřím, že kdybych to věděla dříve, tak by kniha na mě měla ještě mnohem větší dopad. I tak musím uznat, že to pro mě byla dost síla. Třeba ten citát, který jsem vybrala přímo z knihy. Nad tím jsem se na chvíli zasekla.

Mohu říci, že hlavní hrdinku jsem si velice oblíbila. Už od samého začátku mi naprosto sedla a já to tak s ní prožívala. Měla jsem podobné názory na ostatní postavy, místy se mi i trošku pozměnily. Přece jen jsem se o nich dozvídala pouhé útržky. Některé o nich byly pozitivní a jiné pro změnu negativní.
Milý deníčku,
přijdou tlusté holky do nebe?
Je zde pěkně zpracovaný čas. Ten se dělí na přítomnost, kdy čtete, v jaké situaci se Anna nachází a k čemu je odhodlaná. A v rámci té kapitoly se objeví sekce Vzpomínek, kdy se vrátí v čase a vypráví o tom, jak to všechno začalo a k čemu to následně vedlo. Místy si můžete přečíst i zápisky z deníku, ale těch tam tolik není.

Kniha se mi četla hodně dobře a nedokázala jsem se od ní odtrhnout. Autorčin styl je velice čtivý a dokáže vás naprosto pohltit do příběhu. Sem tam se mohou objevit kratší kapitoly, takže vám přijde, že se to čte naprosto samo a brzy tak dojdete ke konci.

Ke konci knihy je navíc zmíněno, že se jedná o konec první knihy. Takže já osobně jsem zvědavá, zda bude pokračování. I když na jednu stranu by kniha takto mohla končit s tím, že ten konec, který je v ní, se dá dost dobře pokládat za uzavřený. Ale dokážu si představit i pokračování, tak se uvidí.

Pokud vás An(n)a zaujala, určitě ji doporučuji k přečtení. Příběh je velmi dobře napsaný a čtenář se může o něčem i dozvědět, pokud to již neví. Pokud ovšem ví, tak zde bude hrát hlavní roli příběh, jelikož dané věci, které jsou v ní zmíněné, jsou známé.

★★★★☆

8 komentářů:

  1. na knihu jsem už narazila, ale netušila jsem, o čem je... je to zajímavé a těžké téma, ale je dobře, že takové knihy vycházejí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, těžké to je a pak je ještě těžší o tom i něco napsat. Ale je jen dobře, že takové knihy vychází.

      Vymazat
  2. Kniha vypadá zajímavě, ale asi by nebyla nic pro mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to těžké čtení, abych pravdu řekla.

      Vymazat
  3. O knize jsem slyšela pár dní zpátky u Eliss na blogu, zaujala mě. Přesně jsem píše Karamelka, je dobře, že takové knihy vycházejí. Snad pomohou co nejvíce holkám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je opravdu zajímavá a je dobře, že takové knihy vychází. :)

      Vymazat
  4. Myslím, že je dobře, že vznikají knihy o takových tématech. Já se k téhle zatím nedostala, ale mám ji v plánu. :)

    OdpovědětVymazat
  5. POINTA má pěkné knihy. Bohužel mě tato nezaujala, už o této nemoci nečtu. Přečetla jsem již hodně knih na toto téma :-)

    OdpovědětVymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.