Jako zabít ptáčka


Originální název: To Kill a Mockingbird
Autor: Harper Lee
Rok vydání celosvětově: 1960
Nakladatelství: SNKLU
Série
: Jako zabít ptáčka, 1. díl
Žánr: Román
Počet stran: 300 stran
Obsah:
Dnes již klasický román moderní americké literatury, za který autorka v roce 1961 obdržela Pulitzerovu cenu. Příběh justiční vraždy nevinného černocha na americkém jihu v první třetině 20. století, viděný očima dvou malých dětí. Neměnný řád světa je narušen: nevinný černoch je křivě obviněn ze znásilnění bělošky a postaven před soud. Obhájcem černocha se stává otec obou dětí, který bere tento případ jako věc své osobní cti.  

~~~

Zprvu jsem očekávala, že se od samého začátku objeví daný soud. Následně pro mě bylo velkým překvapením, když se soud začal odehrávat tak v polovině knihy a do té doby jsem četla o Čipeře, jejím bratrovi a kamarádovi, co všechno během prázdnin prováděli, a dokonce i o škole.

Je vidět, že mě zprvu dost zmátl obsah knihy. Spíše se jednalo o vyobrazení amerického venkova ve 20. století. Takže se tam dějí různé záležitosti a ne jen soud. I to, že jsem čekala, že kniha skončí spolu se soudem, se nestalo. Nýbrž ještě několik kapitol pokračovala a v jednu chvíli mě i dost překvapila. Nečekala jsem, že to dopadne tak, jak to dopadne.

Abych pravdu řekla, tak mi dalo chvíli zabrat, než jsem se do knihy pořádně začetla. Nakonec po několika kapitolách už to šlo samo a já tak objevovala život amerických venkovanů. A že tedy někdy měly pořádné zpestření. Obzvláště sousedi Finchových. 

Kdepak, Jeme, já si myslím, že je jenom jeden druh lidí. Lidi." 

I když je řečeno, že kniha je vyprávěna očima malých dětí. Tak mi to místy vůbec nepřišlo. Čipeřino vyprávění mi místy přišlo dospělé a ne dětské. Mně osobně to nevadilo, i tak jsem si obě děti dokázala živě představit a nakonec jsem si je i dost oblíbila. I když to někdy byla pěkná zlobidla a Attikus to s nimi neměl vůbec jednoduché.

Co mě velmi překvapilo, bylo, že časové období v knize je několik let. Myslela jsem si, že se to stane během jednoho roku, ale kdepak. V příběhu tak uplyne pár let a pokaždé se v tom roce objeví nějaká veliká událost, která na chvíli rozčeří hladinu městečka Maycomb.

Když to tak vezmu, jsem ráda, že jsem se ke knize dostala a přečetla si tak další klasiku. Myslím si, že kdo nad touto knihou uvažuje, že by si ji přečetl, tak ať již neváhá a klidně se do ní pustí. Je to moc krásný román, který stojí za přečtení.

 

Tak tentokrát výběr byl velice jednoduchý. Hned, co jsem viděla tuto anglickou obálku, bylo mi to jasné na první pohled, že ji sem musím přidat. Je naprosto dokonalá.

★★★★☆

14 komentářů:

  1. Tuhle knížku miluje máma a já ji jí nenápadně ukradla, když jsem se stěhovala. :-D Kouká na mě z knihovny a nutně si ji potřebuju přečíst. Takový můj knižní restík. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I ty jedna. :D Ale dooporučuji, fakt za to přečtení stojí. :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze. :) Tahle kniha je můj velký rest, který bych ráda napravila. :) Ráda bych zjistila, co na knize je a proč ji všichni tak obdivují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad jednou to napravíš. :) Mně osobně se na knize líbil popis venkova. :)

      Vymazat
  3. Mám podobný názor jako ty :) Taková klasika mně baví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím. :) Já hodně ráda jednou za čas šáhnu po nějaké té klasice. :)

      Vymazat
  4. zajímavé znížky jen u jedné drastický název :DDD recenze se povedly

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jup, podle názvu by si člověk myslel, že tam bude vražda. :D

      Vymazat
  5. Už jsem ji měla půjčenou z knihovny, ale nakonec jsem se k ní nedostala a to mě mrzí..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda. Třeba příště už se k ní dostaneš.

      Vymazat
  6. O knížce jsem hodně slyšela, ale ještě jsem tak nějak nedozrála k tomu, abych si ji přečetla, ale minule jsem po ní pokukovala v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mco dobrá. :) Určitě si ji přečti, až budeš mít pocit, že na ni dozrál čas. :)

      Vymazat
  7. anglická obálka je moc hezká O:-) a jinak se na tuhle klasiku už taky dlouho chystám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad brzy se k ní dostaneš. :) Já se chystám na pokračování, a to Postav hlídku. :)

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.