Top 10 červencové knižní novinky

 Zdravím čtenáři,
jak tak koukám, tak tento měsíc mi zde převažuje román za žánr. Ale na druhou stranu musím uznat, že v Top 10 se také najde nějaká ta romantika, thriller či sci-fi. Tentokrát zde vůbec není žádné Young Adult, ačkoli jedno mě zaujalo, tak se do desítky nakonec nedostalo.
Jinak mě hodně lákají Společníci, přece jen mám ráda sci-fi. Jaká kniha láká vás?

 
Dj - Ray Kluun
 
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 344
Datum vydání: 21. 7. 2021

„Ne, táta nejede na dovolenou,“ těmito slovy se Kluun, čerstvě rozvedený otec, loučí se svými dětmi. Hladový po novém dobrodružství se televizním producentem nechá zlákat k natočení reportáže pro revoluční televizní show a při té příležitosti k návštěvě svého kamaráda z mládí Thorwalda van Gestela. Ten coby DJ Thor, The Ten Million Dollar Man, žije v Las Vegas, ve světě soukromých tryskáčů, VIP salonků, luxusních penthousů, syntetických drog, obřích láhví šampaňského a tanečnic u tyče. Jakmile Kluun do Las Vegas přijede, ocitá se na horské dráze, která nebezpečně ohrožuje jeho doposud úspěšnou existenci. Vzniklé škody jsou postupem času nepřehlédnutelné: jeho exmanželka dokonce hrozí, že mu vezme děti. Nebo Kluun svého dávného přítele přece jenom přechytračí?
 
 
 
Domluvený sňatek - Barbara Cartland
 
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 168
Datum vydání: 21. 7. 2021

Lucia Mountfordová si žije jako v bavlnce, dokud se její život jednoho jarního dne neobrátí zcela naruby. Její otec zemře, matka se znovu provdá a k dovršení všeho se rodina náhle ocitne na mizině. Luciin otčím si v zoufalé situaci půjčí značnou sumu peněz od lorda Wintertona, pohledného muže s prachbídnou pověstí, a dívka ke svému zděšení zjišťuje, že se za to má ona stát nejprve jeho sekretářkou a později i manželkou. Její matka vážně ochoří a Lucia zůstane zcela napospas plánům svého otčíma, proti nimž je zcela bezmocná.
Zatímco muže, jemuž byla slíbena, pramálo zajímá, protože ten má oči jen pro atraktivní lady Shelleyovou, objeví se na scéně jiný mladík – Edward de Redcliffe a požádá ji o ruku.
Uvědomí si Lucia včas, koho z nich miluje doopravdy, nebo zahodí šanci na opravdovou lásku? A podaří se jí odhalit, jak se věci mají doopravdy, nebo se nechá ošálit tím, jaké se zdají být? 
 
 
 
Hvězdy osudu - Nora Roberts
Strážci - 1. díl
 
Nakladatelství: Alpress
Počet stran: 312
Datum vydání: 29. 7. 2021

Samotářskou výtvarnici Sashu pronásledují noční můry a nutí ji tvořit mimořádná díla. Zoufale se snaží pochopit ony vize a hlavně, proč se jí neustále zjevuje záhadný cizinec. Podivná síla ji zavede na ostrov Korfu, kde se ke svému velkému údivu seznámí s Branem, mužem ze svých snů. Ten na ostrově jako mnozí další hledá tajemný šperk a musí jej nalézt dřív, než padne do špatných rukou.
 
 
 
 
Ještě jedna lež - J. M. Winchester
 
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 304
Datum vydání: 19. 7. 2021

Přesídlení do nového města pro ně mělo znamenat nový začátek. Když Kelsey poprvé odvádí svou malou dcerku do nové školky, v nejmenším netuší, že se všechno brzy obrátí v noční můru. Odpoledne totiž ve školce o holčičce nikdo nic neví. Žádné záznamy o jejím nástupu, žádný důkaz, že by tam jen před několika málo hodinami s matkou vůbec byla. Tím však spirála děsivých událostí teprve začíná. Jakmile se Kelsey pokusí zkontaktovat svého manžela, zjistí, že zmizel i on. Nedá se mu dovolat a podle vedení školy, kam měl nastoupit jako nový zaměstnanec, nabídku práce nikdy nepřijal. Tohle všechno Kelsey alespoň tvrdí, když je k případu povolán detektiv Paul Ryan. Tomu tu však od začátku něco nesedí a začíná si v její výpovědi všímat děr. Možná, že je Kelseyin manžel skutečně zapojený do únosu dcery, ale čím déle Paul s vyšetřováním pokračuje, tím více nesrovnalostí nachází. A pravda… Pravda je pohřbená pod hluboko skrytými, důkladně střeženými tajemstvími, která nikdy nemají vyplout na povrch. A možná je pravda ještě o poznání víc znepokojující, než si detektiv Ryan vůbec dovedl představit.
 
 
 
První herečka - C. W. Gortner
 
Nakladatelství: Slovart
Počet stran: 432
Datum vydání: 28. 7. 2021
 
První herečka je další představuje skutečnou a výraznou ženskou postavu. Tentokrát jde o dodnes uctívanou francouzskou herečku Sarah Bernhardtovou (1844-1923). Tu lze nazývat opravdu "první herečkou" v moderním slova smyslu: jednak proto, jak novátorským a přirozeným využíváním svého jedinečného talentu na jevišti bořila tehdejší konvence, jednak díky ojedinělé pozici mezinárodně uznávané hvězdy, kterou si postupně dobyla. "Božská Sarah", v klášteře vychovaná dcera kurtizány židovského původu, se stává vypravěčkou vlastního příběhu, který zahrnuje nejen vzlety, pády a intriky na divadelních scénách i v zákulisí, ale také složité rodinné, milostné, přátelské a profesionální vztahy. V těch figuruje i řada proslulých osobností - Alexandre Dumas, Victor Hugo, George Sandová, Oscar Wilde, budoucí britský panovník Eduard VII. K dosažení pozice skutečné celebrity Sarah pomáhal také Félix Nadar, jeden z prvních velkých fotografů, a samozřejmě i slavný malíř Alfons Mucha, který ji, Gortnerovými slovy, "svými plakáty učinil nesmrtelnou".V barvitě napsaném románu, který se opírá o důkladné studium historie, ožívá Paříž druhé poloviny 19. století, včetně krvavé války s Pruskem, krátké vlády Komuny a přechodu od císařství k republice. Především však jde o příběh výjimečné ženy, která svou epochu nejen rozzářila, ale v mnoha ohledech i předběhla.(zkráceno)
 
 
 
Řeznice z Malé Barmy - Håkan Nesser
Inspektor Gunanr Barbarotti - 5. díl
 
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 392
Datum vydání: 8. 7. 2021

Toto je první a zároveň jediná kniha pojednávající o Ellen Bjarneboové, známé jako „Řeznice z Malé Barmy“. Inspektor Barbarotti je vzhledem ke své rodinné situaci pověřen, aby se podíval na starý nevyřešený případ, který leží v policejním archivu v Kymlinge. Jenže pokud nemá na kusy rozsekanou oběť vraždy z roku 1989 na svědomí Ellen Bjarneboová, která byla za tento čin odsouzena a odpykala si jedenáct let ve vězení, tak kdo tedy? Inspektor Barbarotti je nucen vydat se na cestu Švédskem, která ho od statku poblíž Kymlinge, kterému se říká Malá Barma, zavede až k odlehlému penzionu v horách.
 
 
 
Společníci - Katie M. Flynn
 
Nakladatelství: Fobos
Počet stran: Nezjištěno
Datum vydání: 26. 7. 2021 

V důsledku šíření vysoce nakažlivého viru je na Kalifornii uvalena karanténa. Živí jsou izolováni ve výškových mrakodrapech a nesmí ven, zato mrtví mohou dovnitř – a objevují se v různých formách, od ubohých plechovek na kolečkách až po špičkově navržená těla nerozeznatelná od lidských. Bohatí účastníci v programu „společníků“ si do nich před smrtí mohou nechat nahrát vědomí, aby pak mohli zůstat u svých rodin. Ti méně šťastní jsou pak po smrti pronajímáni cizím lidem. Všichni společníci jsou však duševním vlastnictvím společnosti Metis, jíž se podařilo stvořit zcela novou společenskou třídu — třídu jednotlivců řízených povelem bez jakýchkoli práv či svobodné vůle. Šestnáctiletá Lilac je jednou z těch méně šťastných. Skončí v pronájmu cizí rodiny. Když ale zjistí, že je schopna vzdorovat povelům, zahodí okovy otroctví a uteče. Jejím cílem je najít ženu, jež jí vzala život. Rebelský čin Lilac spustí řetězec událostí, které se přeženou ze San Francisca přes Sibiř až k samému cípu Jižní Ameriky. Zatímco román sleduje cestu Lilac nádherně vylíčenou severní Kalifornií, je příběh vyprávěn z osmi různých úhlů pohledu lidí i společníků. Zkoumá složité podoby, jež na sebe berou láska, pomsta a samota, když mrtví zůstanou mezi námi. 
 
 
 
Ukradené dětství - Lisa Brönnimann
 

Nakladatelství: Alpress
Počet stran: 264
Datum vydání: 29. 7. 2021 

Do svých pěti let jsem žila relativně normálním životem. Sice u cizích lidí, ale byli na mě docela hodní. Pak se všechno změnilo a já poznala pravé peklo na zemi. Málokdo si umí představit, jaké to je, když vás někdo bije, týrá hlady, nutí dřít jako koně a dokonce sexuálně zneužívá. Někdy jsem už nechtěla ani být. Mohla jsem buď něco udělat, nebo zemřít.
Tento krutý pravdivý příběh se odvíjí v sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století ve vyspělém Švýcarsku.
 
 
 
 
Výměna rolí - Melanie Moreland
 
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 368
Datum vydání: 28. 7. 2021

Liam Wright je hollywoodský idol, krasavec a suverén, který může mít milenky na každém prstu. Jaký je však doopravdy, to ví pouze jeho hospodyně Shelby, jež se stará o jeho obrovské luxusní sídlo… i o něj. Jenom ona ho dokáže vrátit na zem, zkrotit jeho výstřelky a ochránit ho před záchvaty úzkosti. Může se přátelství přetavit v lásku? Dokáže se Liam změnit, aby obstál v roli, v níž zatím nikdy nebyl?
Do jejich rozvíjejícího vztahu zasáhne tragická nehoda. Liam se kvůli Shelby ujme zodpovědnosti a stane se takovým mužem, jakým by sám chtěl být – jen pro ni. Rozhodným, klidným a oddaným. Díky tomu se z nich stane opravdová rodina, obklopená přáteli, smíchem a porozuměním.
Nový román Melanie Moreland je nejen plný romantiky a žhavých erotických scén, ale také vtipných hlášek a komických situací.
 
 
 
Židovská hvězda - Laureen Nussbaum, Karen Kirtley
 
Nakladatelství: Brána
Počet stran: 264
Datum vydání: 15. 7. 2021
 
Za německé okupace Nizozemska v letech 1940 až 1945 bylo všem Židům nařízeno, aby se přihlásili k náboženství svých předků. Říšský komisař Arthur Seyss-Inquart najal mladého právníka Hanse Calmeyera, aby rozhodoval o „sporných případech“. Calmeyer si svůj úkol vyložil po svém a podařilo se mu před deportací a jistou smrtí zachránit nejméně 3700 lidí židovského původu. To je dvakrát více, než dokázal slavný Oskar Schindler. Autorka knihy Laureen Nussbaumová – rodným jménem Hannelore Kleinová – vděčí za svůj život právě tomuto statečnému německému úředníkovi. V knize Židovská hvězda vypráví příběh o tom, jak Calmeyer prohlásil její matku za Nežidovku, vyškrtl ji i její rodinu z deportačních seznamů a díky němu všichni válku přežili. Calmayerovy osudy se s příběhem autorčiny rodiny a jejího přítele, pozdějšího manžela Rudiho Nussbauma, proplétaly také v poválečném období a budeme je sledovat až do jejich smrti. V knize se také dočteme o Anně Frankové, k jejíž rodině měla autorčina rodina blízko. Židovská hvězda je mimořádným příběhem lidské odvahy a neústupnosti v nejtemnější hodině dějin člověka.

10 komentářů:

  1. Od Hakana Nessera jsem kdysi už četla několik detektivek, Řeznice z Malé Barmy vypadá podle anotace dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teprve detektivky začínám objevovat a zatím se mi líbí. :)

      Vymazat
  2. pěkný výběr :) mě tedy nic z tvého seznamu neláká, ale já mám teď celkově tzv. okurkovou sezónu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale na jednu stranu se můžeš soustředit jen na ssvé knihy. :D

      Vymazat
  3. Já teď musím sledování novinek stopnout a opravdu poctivě dočíst ty knihy, které tady mám už delší na dobu na komínku (stále se rozrůstajícím). Ale První herečka mě dost zaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, já se také snažím vyhýbat novinkám a číst jen to, co mám už doma. :)

      Vymazat
  4. Žádnou z knih jsem ještě nezaznamenala, ale Hvězdy osudu a Domluvený sňatek nevypadají špatně. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Z knih neznám ani jednu, není to ten styl, co bych běžně četla... ale zaujal mě ten Domluvený sňatek, po seriálu Bridgertonovi mě tyhle věci/styl hrozně lákají, i když toho mám na čtení pořád dost, tak se zatím držím :D

    https://kulturnicek.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, já se chystám na knihy Bridgertonovi, tak jsem zvědavá. :D

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.