Kdo jsi tam v přítmí

 
Autor: Michaela Vítková
Rok vydání celosvětově: 2021
Nakladatelství: Martin Koláček - E-knihy jedou
Žánr: Dobrodružné, Young Adult
Počet stran: 292
Obsah:
Studentka grafiky Lea zase jednou neuhlídá čas a zůstává zapomenutá na hřbitově po zavíračce. Tentokrát je ale něco jinak. Potkává zde záhadného kluka Erika a slibuje mu pomoc. V sázce je Erikův život. Leu čeká cesta za odhalením tajemství, vyžadující odvahu, luštění šifer a hádanek inspirovaných pražským metrem, zahrnující pátrání na povrchu i v podzemí. Naštěstí jí s tím vším začne pomáhat důvtipný příznivec geocachingu Matyáš. O tajemství má však zájem i někdo další. Brzy je jim v patách…  
~~~
Od Michaely Vítkové mi byl nabídnut recenzáček na knihu Kdo jsi tam v přítmí. Poté, co jsem si přečetla anotaci, jsem si řekla, že to bude určitě něco pro mě a tušila jsem, že se mi to bude líbit. A také se to tak i stalo.

Líbí se mi, že se kniha z hlavní části týká metra a jeho minulosti, i když některé části jsou poupravené tak, aby ladily do příběhu. Nevím proč, ale těšilo mě, že jsem ty jednotlivé stanice znala díky vysoké škole. To jsem si říkala, že tady jsem byla a tam taky. Představit si tak jednotlivé stanice pro mě nebyl problém. 

Musím přiznat, že jsem se tu dozvěděla více o pojmu geocaching. Slovíčko jsem znala jen okrajově, a tak bylo fajn, že to bylo vysvětlené a vlastně se to týkalo celého příběhu, když se hledaly jednotlivé dílky, aby tak našli to, co potřebovali najít.
Za místem iluzí zámeček najdeš,
s důvtipu pomocí do temnot vejdeš.
Hlavní hrdinové, Lea a Matyáš mi naprosto sedli a užívala jsem si jejich vtipné přestřelky, zkoumání různých hlavolamů. Postavy byly velice věrohodně napsané, hlavně v porovnání s hlavolamy se nejednalo o nadprůměrné inteligentní, co všechno vyřeší hned, nýbrž o ty, kterým to trvalo déle vyřešit. Dokonce v jednu chvíli jsem přemýšlela i s nimi. 

Člověk by ani neřekl, že děj se bude odehrávat v delším časovém úseku. Byla jsem ráda, že jsem se tak dozvěděla více o životě hlavních postav a též o tom, kam asi jejich budoucnost bude pokračovat.

Hodně mě překvapil konec, i když jsem měla určitou představu ohledně jedné věci, tak jsem byla velmi překvapená, jak nakonec výpad a pak k tomu ten samotný závěr. Vše se moc povedlo.

Ještě jednou mockrát děkuji Michaelem Vítkové za recenzní knihu. Pokud máte rádi knihy, kde se luští hlavolamy a šifry, nebo obdivujete pražské metro, pak je tato kniha to pravé pro vás. Pořídit si ji můžete hned na několika webových stránkách, takže je jen čitě na vás, jaké máte nejradši. Třeba na Kosmasu, nebo na samotném webu vydavatele.

★★★★☆

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. :) I pro mě je geocaching jen okrajový pojem a žádnou knihu o něm, jsem ještě nečetla. :)

    OdpovědětVymazat
  2. mě osobně by anotace nenalákala, ale jsem ráda, že se ti kniha líbila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavá kniha, anotace zní zajímavě, i když kdybych knihu viděla v obchodě, tak by mě obálka asi moc nezaujala. Geocaching znám a s mamkou jsme jednu dobu aktivně "lovily" takže tahle část knihy mě zaujala :)

    kulturnicek.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze. :) Nejvíc mě nalákal ten geocaching. ;-)

    OdpovědětVymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.