Rituál


Originální název: Ритуал
Autor: Marina Djačenko, Sergej Djačenko
Rok vydání celosvětově: 1996
Nakladatelství: Fragment
Žánr: Fantasy, Young Adult
Počet stran: 296 stran
Obsah:
Během královské slavnosti přilétl strašlivý drak a unesl princeznu na svůj hrad. Její život se rázem změnil. Jediné, co teď s jistotou ví, je skutečnost, že má sehrát roli v prastarém Rituálu. Světlým bodem jejího života v zajetí jsou návštěvy záhadného mladíka jménem Arman. Jak se na opuštěný ostrov dostal a co je vlastně zač? Když na to přijde, je už příliš pozdě... Láska k dračímu princi je totiž hořká a velmi nebezpečná. Může se princezna zamilovat do draka?

~~~

Tady se musím přiznat, že jsem moc ráda, že film si už moc nevybavuji, a když už, tak se jedná o pouhé útržky. Zato, ale vím, že se mi hodně moc líbil. A proto jsem si říkala, že jednou, až budu umět pořádně rusky, tak si přečtu knihu. Nakonec se tedy na mě usmálo štěstí a já měla možnost si knihu přečíst v češtině.

 Do knihy jsem se dokázala ihned napoprvé začíst. Velmi mě bavilo, jak se postupně rozvíjel vztah mezi Jutou a Armanem. Přišlo mi to naprosto přirozené a neviděla jsem v tom nic nuceného. V jeden moment jsem si říkala, že zrovna na něco takového jsem měla chuť. Úplně mě to potěšilo a řekla bych, že jsem se dokonce přitom i usmála.

Horší ale pro mě bylo, když se stala jedna důležitá věc, která pořádně zamávala příběhem. Mrzelo mě to a trošku se mi to nelíbilo. Když to zrovna začalo vypadat velmi nadějně, událo se toto. Přitom od této chvíle došlo na častější se střídání pohledů mezi Jutou a Armanem. Mnohem více mě bavil Jutin pohled. Přišel mi mnohem zajímavější a opět se zde rozvíjel vztah, ke kterému nemám výtky.

Ještě chvíli, a byl by uvěřil, že mu sama vleze do chřtánu, jen aby ho naštvala.

Na to, že dny, které ubíhaly na hradě, patřily ke stereotypnímm, tak jsem se nenudila. Víceméně tam docházelo k obdobným záležitostem, ale byly pokaždé popsány jinak a navíc se neodehrávaly tak často, aby dokázaly omrzet. Často jsem se u knihy pozastavila, když mě zaujala nějaká věta, či dokonce pobavila, a že jich tam je. Už jen kvůli tomu jsem si Rituál dost oblíbila.

Z postav jsem si automaticky oblíbila ústřední dvojici. Dokonce jsem měla ráda i Jutiny sestry, které se tam zlehka objevily. Ale též se objevily dokonce dvě osoby, které jsem neměla ráda. Neříkám, že by byly špatně napsané, jen to jejich chování bylo hrozné a od nich bych hned prchala pryč.

Kniha je velice čtivá, a pokud máte rádi krátké kapitoly, tak vás tentokrát zklamu. Jedná se o delší kapitoly, takže nemůžete očekávat, že za pár stránek se objeví další. Popis prostředí je dobře vytvořený, takže se nemusíte očekávat sáhodlouhých projevů, nýbrž kratších, které znázorní, jak okolí vypadá a půjde si ho snadno představit.


Co jsem tak koukala na obálky, tak jako jediná mě zaujala polská obálka. A abych pravdu řekla, tak ta naše se mi líbí mnohem více. Musím uznat, že se nám povedla.

★★★★☆

6 komentářů:

  1. Ano ta naše obálka je hezčí :-D jinak si mě zase nalákala na další knihu. Vypadá fakt dobře :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že jsem tě nalákala. :) Opravdu stojí za to. :)

      Vymazat
  2. Tak jsi se ke knize taky dostala? :) Vidím, že máme dost podobné názory.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jup, nakonec jsem se k ní dostala a byla jsem s ní spokojená. :)

      Vymazat
  3. Četla jsem knihu i viděla film a za mě je jednoznačně film lepší. Líbila se mi tam ta ruská atmosféra, která v knize vůbec nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano ta ruská atmosféra byla ve filmu byla skvělá. :) Popravdě, plánuji se podívat znovu na film. :D

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.