Tanec s draky



Originální název: A Dance with Dragons
Autor: George R. R. Martin
Rok vydání celosvětově: 2011
Nakladatelství: Argo
Série: Píseň ledu a ohně, 5. díl
Žánr: Dobrodružné, Fantasy, Román
Počet stran: 1104 stran
Obsah:
Na východě, sužována svými nepřáteli, vládne jako královna města postaveného na prachu a smrti Daenerys, poslední potomek rodu Targaryenů, jejíž draci vyrostli do hrůzné dospělosti. Nyní, když je známo místo jejího výskytu, se mnozí vydali Daenerys a její draky hledat. Mezi nimi i trpaslík, Tyrion Lannister. Mezi další hledače patří dornský princ, železný kapitán i tajemný modrovlasý mladík, který zdaleka není tím, za koho jej vydávají... Na severu stojí velká Zeď z ledu a kamene - stavba pevná jenom tak, jako jsou pevní ti, kdo na ní slouží. Jejím 998. velitelem byl zvolen nemanželský syn Eddarda Starka, Jon Sníh, který má nepřátele jak v Hlídce, tak za Zdí, kde se šikují k útoku armády divokých... A za Zdí je i malý chlapec, jeho bratr Bran, obdařený dosud netušenými schopnostmi...

~~~

Po delší době jsem se opět navrátila k Písni ledu a ohně. Ačkoli knihu mám doma už nějakou tu dobu, čekala jsem, až na ni budu mít pořádný čas, abych si ji mohla v klidu přečíst. To nakonec nastalo a já se vrhla vzhůru za dobrodružstvím.

Co musím hned na začátku říci, tak některé pasáže mně zde tolik nebavily a hůře se mi četly. Dokonce jsem si sem tam říkala, že bych už tu kapitolu mohla dočíst. Ale naštěstí jsem tyto myšlenky neměla příliš často, a když se vyskytly, tak se někdy podařilo, že od poloviny kapitoly mě to opět chytilo. Dělo se to hlavně ne přímo u těch hlavních hrdinů, ale spíše těch vedlejších, kteří se nevyskytli ve všech předchozích knihách.

Zprvu jsem se avšak do knihy nedokázala začíst a trochu jsem s ní i bojovala. Až po více, jak stovce jsem se začala soustředit a už mě to dokázalo chytnout. A když už mě to chytilo, tak se objevila kapitola, která to poněkud pokazila a opět jsem začínala nanovo. O trošku slabší, jak předchozí díly, ale i tak mě to dokázalo místy velice překvapit. Dokonce jsem přemýšlela, zda to je opravdu pravda.

Kapitoly byly poměrně krátké. Někdy to bylo ku prospěchu, když jste chtěli číst o jiné postavě. Jindy zase byly příliš krátké, jelikož to skončilo tak napínavě, že jsem prostě potřebovala vědět, jak to skončí. Hlavně blbé bylo, že když jsem se podívala, za jak dlouho bude dotyčná postava, tak byla za velmi dlouho. Takže mezitím vás navnadila jiná kapitola a opět byla ukončena v napínavém momentě. 

My z tebe ještě uděláme zdivočelého, chlapče! Cha!"

I tentokrát mě nejvíce bavilo si číst Jonovi, Branovi či Tyrionovi. Ti pokaždé měli ty nejzajímavější kapitoly. Ačkoli se sem tam mihly kapitoly s Cersei nebo Aryou, byla jsem za ně velmi ráda, protože jsem si tyto dvě jaksi oblíbila. I když u Cersei je to pouze v uvozovkách. Co tak přemýšlím, tak snad nejvíce kapitol měl Tyrion, a že ta jeho dobrodružství stála za to. Takže pokud jste si oblíbili některou z těchto zmíněných postav, tak věřím, že se vám tato kniha bude líbit. Též můžete počítat i s novými tvářemi, které si získají nějakou tu kapitolu pro sebe.

Možná bych řekla, že trošku mínusem je, zde velké množství postav a může se stát, že si chvíli nevybavíte, o koho vlastně jde. To se mi během čtení naštěstí stalo tak jednou či dvakrát, ale týkalo se to stejné postavy. Naštěstí jsem se brzy zorientovala, ale i přesto to trochu pokazilo dojmy ze čtení. Celkově si můžete říci, že je to trošku negativní. Není, knihu jsem si přece jen pořádně užila, a proto dostává plné hodnocení.

Pokud máte v plánu si přečíst další díl, doporučuji, abyste si pro něj vyhradili čas. Může se stát, že budete mít chuť jej odložit a radši byste si přečetli něco jiného. Někdy postačí vytrvat a hned dostanete další kapitolu či část, která vás chytne. Též to závisí i na chuti do čtení této knihy.


Výběr obálky mi nedal moc zabrat. Nenašla jsem jich moc, které by se mi líbily. Víceméně jsem měla i volbu jasnou, jedná se o anglickou obálku.

★★★★★

11 komentářů:

  1. Já jsem hroznej vopruz. Seriál GOT mám ráda, ale ty knihy mě prostě moc nebaví. Asi nejsem typ člověk, který vyhledává fantasy v knihách. Radši to "vidím". Možná, že bych se nakonec dokázala začíst jako ty, ale nějak mě to neláká. Asi budu prostě trapák, co má rád jen seriál :D.

    Verča ze Ztracena v Praze | NOVÝ BYT, CO TEĎ? ZMĚNA JAK BLÁZEN! | BYDLENÍ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale kdepak, můžeš to brát tak, že víš, jak to skončilo. :D Zatím knižní série nemá hotový konec a otázka je, zda vůbec bude dokončena. :D

      Vymazat
    2. Ale stejně mi je to trošku líto. Ale doufám, že tobě se to bude líbit čím dál tím víc. Nebo aspoň víc než mně😃😃

      Vymazat
  2. Asi to zní hloupě, ale mě rozsah těch knih docela odrazuje :D Respektive vím, že to je velký závazek. Ale i tak se na GOT v psané podobě chystám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakožto první a druhý díl je docela v pohodě. Až od třetího dílu to hodně naroste se stránkami. :D

      Vymazat
  3. Tak já tu teď budu asi za exota, ale přiznávám bez mučení, že mě GOT vůbec nezaujalo. Seriál jsem několik dílů zkoukla, ale vůbec mě to nechytlo a knihám asi šanci vůbec dávat nebudu...
    Ale věřím, že série má fanoušků i beze mě víc než dost 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych byla upřímná, tak já se dostala ke Střetu králů, aniž bych věděla, že je to nějak populární a je seriál. :D Anotace zaujala, tak jsem si to šla přečíst, až po čase jsem zjistila, že je to tak populární. :D

      Vymazat
  4. Chápu, že se na další díly musíš vždycky připravit. Tolik stran se nepřečte hned. :) Já to tak mám se sérií Cizinka, kterou miluju, ale na kterou si musím vyčlenit určitý čas...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cizinku bych si ráda přečetla, ale zatím na ni nemám čas. Tak snad jednou. :)

      Vymazat
  5. Pro mne byla nejhorší první kniha z tétho série, než jsem si zvykla na styl vyprávění a samozřejmě se zorientovala v postavách. tanec už mě bavil na sto procent, těším se na další díly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, přece jen těch postav bylo hodně a při čtení dokonce několik umřelo. :)

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.