Spirála

Originální název: Uzumaki
Autor: Junji Ito
Rok vydání celosvětově: 2000 - 2005
Nakladatelství: Crew
Série: Spirála
Počet svazků: 1. - 3. svazek
Žánr: Horor, Manga
Počet stran: nad 200 stran
Obsah: 
Spirály. Člověk je v běžném životě ani nevnímá. Každý den je podvědomě vidíme všude kolem sebe a jsou jen dalším z mnoha tvarů. Tvoří jen další drobnou součást života... Ale jen do okamžiku, než začne jít o život! Kirie Goši o tom ví své. Její domov totiž zachvátila podivná posedlost těmito magickými tvary. Poklidná atmosféra přímořského městečka mizí, lidé začínají šílet a první oběti na sebe nedávají dlouho čekat. Hysterie narůstá a spirály útočí. Podaří se Kirii přežít v prokletém městě?

~~~

Už nějakou chvíli jsem nečetla mangu a nedalo mi to, tak jsem se rozhodla, že si nějakou přečtu. Čirou náhodou mě napadla Spirála, ani nevím, jak jsem si na ni vzpomněla, ale rozhodla jsem si ji přečíst. Předem říkám, že pokud za večer přečtete všechny 3 svazky, pak před spaním budete mít hodně divný pocit.

Mám-li to říci jedním slovem, tak to bylo šílené, ale díky tomu vás Spirála nepustila a prostě jste ji museli číst a číst, dokud byste nedorazili nakonec. Jako kdybyste se prodali hlouběji a hlouběji, kdo četl, pochopí moji myšlenku. Vůbec jsem se od toho nemohla odtrhnout, hlavně kvůli tomu, že jsem potřebovala vědět, jak to dopadne. Co dalšího hrozného se stane, a koho to ohrozí.

Zprvu to začíná lehce, ale pak se hned vrhnete do divných událostí, které se v městečku začnou dít. Řekla bych, že se s Kirií dokážete ztotožnit, též jsem měla zprvu stejný pocity. Jako kdybych tomu dění nevěřila a pak začala postupně věřit v to, co její přítel říkal. Ale pak se může stát, že se jí budete snažit říci, aby z toho města odešla. A možná vás tím trochu rozčílí, ale stejně ty situace vás mnohem více pohltí.

„Staň se taky spirálou!"  

Třetí svazek vám může přijít o něco slabší, protože všechny ty situace, co se v předchozích dvou svazcích viděli a přečetli, vám navýší laťku. Ale i tak konec je skvěle vytvořený. Jen se divíte, co se všechno mohlo stát a pak po přečtení vám jde z toho hlava kolem. A jen tak sedíte a přemýšlíte, že, co jste to teď přečetli. 

Abych pravdu řekla, tak takový konec jsem opravdu nečekala, hodně mě překvapil, ale taky toho dokázal hodně vysvětlit. Myslím, že tenhle je pro příběh přímo perfektní a žádný jiný by se tam vůbec nehodil. Takže pokud  si chcete přečíst hororovou mangu, tuto vám vřele k přečtení doporučuji.

 
Nakonec přidávám obálku třetího svazku. Takže můžete krásně vidět jak první obálku, tak i poslední k této sérii. Pokud vás zajímají zahraniční obálky, určitě na ně mrkněte. 

★★★★★

 (průměr za všechny svazky)

12 komentářů:

  1. Osobne s mangou veľmi skúsenosti nemám, ale vďaka za tip na čítanie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli nemáš zkušenosti, tak to určitě zkus. :) Buď si ji oblíbíš nebo ne. :)

      Vymazat
  2. Já jsem pořád taková nejistá, co se týká čtení mangy :/
    Miluji komiksy, ale tohle je hodně jiné. JAponské knihy a filmy nevyhledávám vůbec , nelíbí se mi a nevím, jestli mě to neovlivní při čtení :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme naopak. Já mám hodně ráda japonskou literaturu. :) Ale pokud bys chtěla začít mangu, tak bych spíše doporučila se vyhnout Spirále, ta je taková specifičtejší. A možná zprvu bych zkusila romantiku s prvky fantasy To bylo tvé jméno nebo detektivku též s prvky fantasy Zápisník smrti. :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze. Já jsem ale mangu četla jen jednou a nesedl mi formát, takže se jí spíš vyhýbám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Chápu, ne každému to sedne. :)

      Vymazat
  4. Zajímavá recenze, já ještě mangu nečetla, ale teď přemýšlím, že bych to okoukla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji zkus. :) Třeba si ji oblíbíš. :)

      Vymazat
  5. Nemám žiadne skúsenosti s čítaním tohto štýlu a nikdy som sa s ním nestretla. :) Ale nemôžem poprieť, že je zaujímavý. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, zprvu je to trochu nezvyk, ale člověk si zvykne. :)

      Vymazat
  6. Mangu moc nečtu, ale vyapdá to vážn zajímavě a originálně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je. Důležité je vybrat si správně. :D

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.