Dívka jménem Sus


Originální název: Sus
Autor:  Jonas T. Bengtsson
Rok vydání celosvětově: 2017
Nakladatelství: Odeon
Žánr: Román
Počet stran: 152 stran
Obsah:
SPOILER
Jonas T. Bengtsson přichází s novým románem, ve kterém nám představuje dalšího hrdinu, jenž by se jen stěží vešel do škatulky „obyčejný Dán“. Přesto nepochybujte, že by se takový příběh nemohl odehrát i u nás. Sus je devatenáct let, ale vypadá na dvanáct. Většinu života strávila v drsném prostředí kodaňského ghetta těch nejchudších. Její bratr leží v kómatu v nemocnici. Otec, pro Sus jen brutální opilecké monstrum, sedí ve vězení za vraždu její feťácké matky. Sus drží při životě jediná touha – touha po pomstě…

~~~

Po delší době jsem se opět dostala k nakladatelství Odeon. Nevím proč, ale z knihy jsem měla zprvu trochu obavy. Myslela jsem si, že se mi nebude líbit a do čtení se budu nutit. Teď mi došlo, že s knihami od Odeonu mám vztah líbí-nelíbí. Nakonec jsem byla velice mile překvapená.


Když to vezmu, tak vám v podstatě obsah vyzradí celý děj knihy. Jelikož já jsem ten typ člověka, který je vůbec nečte, tak jsem postupně objevovala, co se stalo. A to se mi líbilo, postupně zjišťovat něco o její rodině, o tom co se stalo. Ale obsah vám to dost vyzradí a řekla bych, že kniha čtenáře pak nedokáže tolik zaujmout, když už několik záležitostí zná.

Do příběhu jste rovnou vhození a postupně se setkáváte s okolím kodaňského ghetta a života Sus. Při čtení se snažíte se porozumět okolí. Netrvá dlouho a brzy se zorientujete. Stejně tak, jak jste do knihy byli vhozeni, tak jste z ní i vyhozeni. Nedozvíte se, jak to dopadne, jen si to budete muset domyslet. Ale překvapivě mi to zde vůbec nevadilo, ba naopak, přišlo mi, že se to ke knize perfektně hodí.
  
Takhle to musí udělat dneska, udělat to teď, kdy je to nejtěžší. 

Vyskytuje se zde převážně jedna postava, a to hlavní hrdinka Sus. K ní jsem si nevytvořila vztah, spíše jsem ji chápala, proč to všechno dělá. Dokonce mi jí bylo i místy líto. Sem tam se objeví i jiné postavy, ovšem nemají zde velkou roli a ani se v příběhu příliš dlouho neohřejí. Není tedy problém, že byste si jejich jména zapomněli.

Kniha není příliš dlouhá a je možné ji přečíst na posezení. Ale myslím, že u ní to nebude zrovna obvyklý případ, jelikož v knize se objevují "těžší" záležitosti, kdy nad nimi budete přemýšlet. Pro citlivější osoby bych knihu nedoporučila už jen kvůli jedné scéně, která mě tedy dost šokovala. Ačkoli se lehce objevila na začátku knihy, tak na konci byla v plné parádě. Pokud se i tak do ní chcete pustit, tak se na to připravte, co vás tam bude čekat.

Shrnu-li to, tak jsem se skvěle trefila s touto knihou do mého vkusu i nálady. Kniha se mi poměrně líbila a dost jsem si její čtení užila, a to, že jsem byla místy i šokovaná. Nečekala jsem, že by se tam mohlo něco takového objevit.


Tato holandská obálka mi padla hned naporpvé do oka. Bylo mi jasné, že ji sem musím dát. A víceméně můj důvod možná pochopí ti, kteří knihu přečetli.

★★★★☆

8 komentářů:

  1. Mám rada "ťažké" knihy, takže vďaka za tip, určite sa na ňu pozriem :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že jsem tě na ni nalákala. :)

      Vymazat
  2. Knížku neznám, ale recenzí jsi mě zaujala, asi ji zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus. Je dost zajímavá, což je typické u Odeonek. :D

      Vymazat
  3. S Odeonkami to mám podobné, buď jsem nadšená, nebo je sotva dočtu... :) O téhle jsem hodně přemýšlala, mám ji na seznamu, ale ještě jsem se k ní nedostala. Je fajn, že ji tak pozitivně hodnotíš, budu se na ni těšit, o to víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, buď ti skvěle sednou nebo vůbec. :)

      Vymazat
  4. zajímavé možná až bude nekdy cas :D

    OdpovědětVymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.