Než jsme se odcizili


 
Originální název: Before We Were Strangers
Autor: Renée Carlino
Rok vydání celosvětově: 2015
Nakladatelství: Ocelot
Žánr: Romantické, Román 
Počet stran: 288 stran
Obsah:
Potkali jsme se před patnácti lety, skoro přesně na den, když jsem se stěhoval na kolej NYU v Senior House, hned vedle tvého pokoje. Říkala jsi, že jsme byli nerozluční kamarádi. Rád si myslívám, že to bylo něco víc. Žili jsme z ničeho, leda z radosti, že jsme se našli prostřednictvím hudby, fotografování, toulek po Washington Square Parku a všech těch divných věcí, které jsme dělali, abychom si vydělávali peníze. Přesto jsme se z nějakého důvodu rozešli. Léto po promoci jsme se přestali stýkat, když jsem odjel do Jižní Ameriky pracovat pro National Geographic. Když jsem se vrátil, byla jsi pryč. Pak už jsem tě neviděl, teprve před měsícem. Byla středa. Houpala ses na špičkách a udržovala rovnováhu na tlusté žluté čáře, ubíhající po okraji nástupiště v metru, a čekala jsi na linku F. Neuvědomil jsem si, že jsi to ty, a potom už bylo moc pozdě, ty jsi byla pryč. Znovu. Jakmile jsem tě zahlédl, znovu mě zaplavily všechny pocity a vzpomínky na mládí, a větší část následujícího měsíce jsem strávil přemítáním o tom, jak asi žiješ. Možná že jsem se zbláznil, ale nechtěla bys se mnou zajít na skleničku a dohnat těch posledních patnáct let? (zkráceno)

~~~ 

V rámci spolupráce s Megaknihami jsem obdržela možnost přečíst knihu Než jsme se odcizili, a za to jsem jim velice vděčná. Už na první pohled mě upoutala obálka, díky níž bych hned po knize šáhla. Přečetla jsem si i anotaci, která zní rozhodně nezvykle a moc neprozradí, čeho se kniha bude týkat. Chvíli jsem přemýšlela, zda do knihy půjdu a zkusím ji.
 
Vůbec jsem ale nečekala, že dostanu tak krásný příběh jen o samotné lásce mezi dvěma lidmi. Byl to opravdu kouzelný příběh, kdy jsem se cítila šťastně a chvíli jsem byla naštvaná na to, co se tam dělo, jakožto bylo zamlčení jedné důležité věci. To mě dost šokovalo, zprvu ohromená a pak naštvaná. Ale musím říci, že mi to přišlo velmi uvěřitelné, jako by se to někomu opravdu mohlo stát.
 
Překvapilo mě, že se zde vyskytují dva úhly pohledu. I když po každé kapitole, kde byl napsáno jméno hrdiny - Matt - mi to mohlo dojít, že tam musí být i někdo další. Pokud však nemusíte časté střídání různých pohledů, tak se zde bát nemusíte. Většina knihy je vyprávěna Mattovým pohledem, ta zbylá se věnuje pohledu Grace. Byla jsem ale ráda, že se tam objevil, jelikož jsem pak pochopila její pocity a myšlenky.
 
Peníze někdy mění lidi."
 
Než jsme se odcizili se dělí na celkem čtyři části. První část, konkrétně První věta se týkala přítomnosti, Druhá věta vzala čtenáře zpátky do let, kdy se Grace s Mattem seznámili. Třetí věta se opět týkala přítomnosti a ta poslední budoucnosti. Je vidět, že dějová linka je velmi pestrá. Mně osobně se nejvíce líbila druhá věta. Líbilo se mi, jak se pomalu vyvíjel jejich vztah, žádná insta-love.

Z postav jsem si nejvíce oblíbila Grace. I přesto, že její pohled se v Než jsme se odcizili moc nevyskytoval, tak když se objevil, stál za to. A hlavně kvůli tomu, že jsem zjistila, jaké jsou její myšlenky a pocity, tak mi přišla velice blízká. Za to Matt mi přišel, že chvílemi tlačil dost na pilu a k tomu ta sázka, kterou se rozhodl hned splnit. Nedivím se, že to tak dopadlo, jak to dopadlo.

Vřele knihu doporučuji všem, kteří si chtějí užít krásný příběh o lásce. Pokud jsem vás nalákala, tak knihu určitě seženete na stránkách Megaknih. Tímto jim ještě jednou moc děkuji za možnost přečtení knihy Než jsme se odcizili. 


Ze zahraničních obálek se mi nejvíce líbila turecká obálka. Má v sobě určité kouzlo. A co tak koukám, tak obdobné kouzlo pociťuji i u naší obálky.

★★★★☆

10 komentářů:

  1. Obálka je opravdu hezká a věřím, že přiláká plno čtenářů. A těší mě, že to vyznělo uvěřitelně, často se setkávám s příběhy, které to s tou romantickou linkou trochu přehání :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To souhlasím někdy, je to fakt přehnané. Ale zde to bylo přesně akorát. :)

      Vymazat
  2. Mám pocit, že mi to dejovo pripomína niečo, čo som už čítala, ale... Možno je to len zdanie, lebo no neviem :D Znie to každopádne ako veľmi zaujímavé čítanie, vďaka za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono knih je hodně a některá témata se často používají. :) Jsem ráda, že jsem tě zaujala. :)

      Vymazat
  3. Moc pěkně napsáno. :) Já jsem zatím zhruba v polovině a mám hodně podobné pocity, jako ty. Přesně jsem nevěděla, co očekávat, ale příběh mě opravdu mile překvapil a pohltil. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se ti taky líbí. :)

      Vymazat
  4. Knihu jsem odmítla, bohužel se mi nezalíbila anotace. Poslední dobou romantiku jako takovou nečtu, tak jsem nechtěla sušit knihu doma jen proto, že jsem ji mohla dostat :-) Dle tvé recenze názor neměním, neláká mě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to naprosto chápu. :) Já pro změnu teď trošku tu romantiku potřebuji, tak jsem po ní šáhla. :)

      Vymazat
  5. Vypadá to na velmi zajímavou knihu, ale já se do čtení nechtěla pouštět z toho důvodu, že jsem se bála, že to na mě bude až moc velká romantika :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu. :) Věřím, že by tě to asi tolik nechytilo, přece jen je to dost velká romantika. :D

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.