Gemina


Originální název: Gemina
Autor: Amie Kaufman, Jay Kristoff
Rok vydání celosvětově: 2016
Nakladatelství: CooBoo
Série: Akta Illuminae, 2. díl
Žánr: Dobrodružné, Sci-fi, Young Adult
Počet stran: 659 stran
Obsah:
Monumentální vesmírná sága, která začala již v Illuminae, nyní pokračuje na palubě Skokové stanice Heimdall, která musí čelit pokusu BeiTechu o její zničení. Hanna je hýčkanou dcerou velitele stanice, Nik naopak rebelujícím členem ze špatné rodiny. A zatímco se oba potýkají se životem na tom nejnudnějším místě v celém vesmíru, netuší, že se k nim blíží zkáza. Avšak ihned po začátku útoku jsou oba odhodláni bránit svůj domov. Obránci ovšem umírají jeden po druhém, skoková brána je poškozena a hrozí, že po zhroucení červí díry by mohlo dojít k narušení časoprostorového kontinua a jeho roztržení na dvě části. Takže Hanna a Nik bojují nejen o život svůj a život posádky Hypatie, která se k nim blíží, ale i o osud celého vesmíru.

~~~

Po Illuminae jsem se ihned vrhla na Geminu. Byla jsem hodně zvědavá, jak to bude pokračovat dál, ale na jednu stranu má očekávání zchladila anotace. Původně jsem si myslela, že zde bude Kady a Ezra. Přece jen ty dva jsem si hodně oblíbila. Ale nakonec jsem nebyla zklamaná, jelikož Hannu a Nika jsem si též dokázala oblíbit a bavilo mě to.

Co vám rovnou řeknu, tak nemějte opravdu příliš vysoká očekávání a nenastavujte pro Geminu laťku příliš vysoko. Přišlo mi, že Gemina je o něco slabší než Illuminae, ale i přesto mě velmi bavila a byla jsem celkově spokojená. Jen jsem zde nezažila příliš wow dojmy. Ale i tak jsem u některých pasáží byla dost překvapená a pro změnu jiné mi udělaly ohromnou radost.

Příběh plynule utíká, ale sem tam se může stát, že se vám do toho nebude chtít. Což se mi dělo zejména u přepisů z kamer. Někdy jsem na ně neměla chuť, tak jsem knihu pro jistotu odložila, abych se k tomu nenutila. Nakonec jsem se k nim ale pokaždé vrátila a opět mě to bavilo. Věřím, že kdybych se k tomu přinutila, tak by mě to nakonec tolik nebavilo.

Snad tě utěší, když se dozvíš, že tvoje smrt bude sice nesmírně násilná, ale milosrdně rychlá.

Můžete zde očekávat změnu prostředí, a to stanici Heimdall. A teda, já si tu stanici představovala naprosto jinak, než mi byla předložena. Mám pocit, že bych na ní vůbec nechtěla bydlet,  navíc, když byla utvořena do kruhu. To už mi přijde lepší loď. Trochu jsem měla problémy s představami, kde se co nachází, i když tam máte mapku. Já pak byla trochu líná se k ní neustále vracet, ale to jsou drobnosti.

Hlavní hrdiny jsem si nedokázala oblíbit tak rychle. Hlavně u Hanny mi to chvíli trvalo, ale nakonec jsem jí fandila stejně tak jako Nikovi. Rozhodně mohu říci, že byly skvěle napsané postavy, které si postupem času oblíbíte. Ale stejně nejradši jsem zde měla Ellu, ta mi k srdci přirostla hned napoprvé a bavily mě její části. Jsem vážně ráda, že to tak dopadlo. Kdo četl, pochopí.

Když to vezmu, jsem ráda, že jsem se k této sérii konečně dostala. Po Gemině mám o něco menší očekávání, ale i tak se těším, až se konečně vrhnu na Obsidio a tím tak zakončím celou sérii. Kdo jste se zatím k této sérii nedostali, vřele vám ji doporučuji.

Obálku vám sem dávat nebudu, jelikož rozdíly v nich jsou opravdu minimální a to v tom, že na některých se objevuje jen pár vět navíc. Jinak barvu mají všechny stejné, tak věřím, že postačí jen jedna obálka.

★★★★★

8 komentářů:

  1. Já četla pouze Illuminae, která mě tolik nezaujala. Do dalších knih jsem se proto už nechystala a po tvém článku si jsem jistá, že jsem udělala dobře. I když knihu hodnotíš plným počtem, odrazuje mě fakt, že to je trochu horší než jednička. Od Jaye tu ale na mě čeká Boží hrob a na ten se moc těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi udělala dobře. Trojka je ještě o něco slabší než dvojka, takže věřím, že by tě to nebavilo. :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze. :) Jak já bych chtlě tuhle sérii vyzkoušet... doufám, že se mi k ní povede brzy dostat.

    OdpovědětVymazat
  3. Velmi se mi líbí provedení těchto knih, ať už je to jednička nebo tahle dvojka, ale ještě jsem k ní nenašla cestu. Ale třeba jednou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad jednou. :D Jinak naprosto souhlasím, provedení je perfektní. :D

      Vymazat
  4. Z tejto série som zatiaľ čítala iba jednotku, k zvyšku som sa akosi nedostala :D

    OdpovědětVymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.