Ryby: Útok z hlubin

Originální název: Gyo
Autor: Junji Ito
Rok vydání celosvětově: 2001
Nakladatelství: Crew  
Žánr: Horor, Manga
Počet stran: 404 stran
Obsah:
Nad Okinawou se vznáší pach smrti... a z moře vycházejí ryby na kovových nožičkách. A rybami to jen začíná. Skupina přeživších se snaží bojovat s odporným nebezpečím. A smrad, který přináší smrt, se stále šíří.
Skvělá hororová manga od jednoho z nejslavnějších tvůrců žánru!
Kompletní příběh (plus několik povídek) v jedné knize! 

~~~

Po delší době jsem opět dostala chuť na mangu a hlavně jsem chtěla takovou, která by neměla žádná pokračování. Měla jsem štěstí a narazila jsem na Ryby od Junjiho Itoa. S autorem už mám menší zkušenost. Četla jsem od něj Spirálu a tak jsem tedy byla zvědavá i na Ryby, jak se vyvedly.

Jak už můžete tušit, očekávala jsem něco naprosto úchvatného, co mě dostane, a budu mít stejné či alespoň obdobné pocity jako u Spirály. To se ale bohužel nedostavilo. U této mangy jsem se teda vůbec nebála, jako u Spirály. Co mohu říci, tak, že to měl dobře vymyšlené a dokázal hned zaujmout. Jen mě to nedokázalo nadchnout. 

Z postav jsem si nedokázala vůbec nikoho oblíbit. Kaori mi hodně lezla na nervy a na jednu stranu jsem byla docela ráda ohledně toho, co se jí stalo. Ani Tadashi mi nepřirostl k srdci. Ani to, že bych si k nim dokázala najít cestu skrz jejich chování, se nestalo. Takže za mě je to docela škoda, protože postavy jsou v příběhu důležité.

ŠKVRK ŠKVRK ŠKVRK

Nápad s rybami na kovových nožičkách byl naprosto skvělý a hlavně zajímavý. Když si představíte, že takhle si jdete po pláži a najednou se objeví ryba s nožičkama. Co mě ale ještě více překvapilo, bylo to, jak se to dál vyvinulo. Tohle by mně fakt nenapadlo a jen jsem zírala na to, jak to mohl vymyslet. 

Co mě trošku zamrzelo bylo, že povídky, které se objevily na konci knihy, mi přišly mnohem zajímavější než samotný příběh. Jedná se o Přesmutný příběh o nosném pilíři, který mě bavil, ale oproti Rybám byl slabší. Ale za to Záhada zlomu v Amigaře byla naprosto úžasná. Pro mě měla správný nádech atmosféry, kdy nad tou záhadou též přemýšlíte a pak dostanete konec, který vás naprosto šokuje. 

Takže abych pravdu řekla, rozhodně je lepší se do Ryb pustit mnohem dříve než do Spirály. Kdy byste mohli být trochu zklamaní ze svého očekávání, jako jsem měla já. Pokud máte rádi mangu a horory, rozhodně to za přečtení stojí a nebudete toho litovat.

Výběr obálky byl velice jednoduchý. Hned na první pohled mi bylo jasný, že vám ji musím ukázat a na druhý pohled, že žádná lepší tam ani není a k tomu jsou si podobné. Jedná se o anglickou verzi.

 ★★★★☆

12 komentářů:

  1. No ted,to vypadá zajímavě :D O ničem podobném jsem ještě neslyšela, takže skvělý tip na něco originálního :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) Já snad kvůli tobě začnu číst mangu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To abych začala vydávat víc recenzí na ně. :D Popravdě chystám na mangy recenze, ale až budou ty série dokončené. Takže zatím mám přichystané 4 a čekám na jejich ukončení, abych to mohla celé shrnout. :)

      Vymazat
  3. Super recenze:) ja mangu snad necetla nikdy, takze verim, ze me nadchne pro zacatek cokoliv:D a tohle ma fakt zajimavy namet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že na začátek je tato manga dobrá. Takže jestli ji budeš chtít zkusit, doporučuji. :D

      Vymazat
  4. Pěkná recenze. :) O tom, že existuje nějaká hororová manga slyším poprvé :) A i kdyžb vím, že si ji nepřečtu, děkuji za rozšíření obzorů. Co se týče obálek, ta naše se mi vyloženě nelíbí... anglická je mnohem lepší. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sem tam se člověk stále diví, co všechno může být. :D
      Jinak naprosto souhlasím, ta anglická je lepší. :)

      Vymazat
  5. Ryby jsem četla a mám z nich podobné pocity. Nápad se mi líbil moc i kresba, ale postavy mi přišly dost nijaké a navíc spousta věcí byla nedotažená (např. jak proti rybám bojují na konci?). Ale také jsem po nich hmátla proto, že jsou jednorázové a bez pokračování. Ale takový trochu děsivý nápad na mangu mi přišel dost originální.

    nikidelfin.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s tebou souhlasím. Nápad je naprosto skvělý a je vidět, že Junji Ito opravdu umí vymýšlet zajímavé nápady. Stejně tak i s jeho Spirálou. :)

      Vymazat
  6. Jsem ani nezaznamenal, že takhle šílenost vyšla i v češtině. :D To už je hodně dlouho, co jsem četl Gyo. Ale je to fajnové čtení. Takové dobře ulítlé. :) Každopádně anime předlohu rozhodně nepřekonalo, aspoň dle mého názoru. Nejsem fanouškem CGI efektů. :(
    Mimochodem vidím, že překlad vydalo Crew a ještě ke všemu dva díly v jednom tzv. omnibus. O_o Docela by mě zajímalo, jestli se už zlepšili nebo opět vymňoukli sazbu a hlavně vazbu. Mám s tímhle vydavatelstvím totiž opravdu špatné zkušenosti. :( Každá druhá manga od nich se mi téměř okamžitě rozlepila (upadly desky a pak se začaly sypat i listy) a třeba ze sazby u Death Note se mi chtělo upřímně brečet. Sám jsem se nějaký čas živil překlady a sazbou komiksů a to co v téhle sérii sazeč předvedl, za to by ho v každém zahraničním vydavatelství na místě vyrazili. :(

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to pro změnu mě uniklo, že je na to anime. :D Ale teda párkrát jsem na to narazila, že desky moc nedržely. Co jsem teda ale měla zkušenosti tak se mi nic takového nestalo, naštěstí. :)

    OdpovědětVymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.