Chamtivost


Originální název:
Gier - Wie weit würdest du gehen?
Autor: Marc Elsberg
Rok vydání celosvětově: 2019
Nakladatelství: Vendeta
Žánr: Román, Thriller
Počet stran: 416 stran
Obsah: 
„Konec chamtivosti!“ volají demonstranti. „Smrt kapitalismu!“
Lidé po celém světě vycházejí do ulic. Protestují proti úsporným balíčkům, masové nezaměstnanosti a hladu – následkům nové ekonomické krize, která ohrožuje firmy, banky i celé státy. Dochází k eskalaci vnitrostátních i mezinárodních konfliktů. Ze situace těží jen hrstka nejbohatších.
Řešení má přinést mimořádný summit v Berlíně. Proslulý nositel Nobelovy ceny Herbert Thompson se na něm chystá pronést řeč, která by mohla změnit svět: údajně totiž objevil vzorec, který zaručí blahobyt pro všechny. K tomu ale nedojde. Thompson a jeho asistent umírají při autonehodě – ta má ale svědka, který se rychle stává součástí nebezpečné hry.  

~~~

Není to dlouho, co jsem na blogu přidávala autorovu prvotinu Blackout. Do rukou se mi dostal recenzní výtisk od Kate Valter a Knihy Dobrovský, za což jim mockrát děkuji. Jedná se tak o nejnovější knihu Marca Elsberga, která se opět zaobírá blízkou budoucností ekonomické krize.

V Chamtivosti se velmi probírají ekonomická témata a společensko-politické a ekonomické koncepty. Tyto koncepty vycházejí z reálného základu, ale nemusíte se ničeho obávat. Veškerá složitější témata byla jednoduše vysvětlena, že to pochopí i laik. A opravdu, ekonomii jsem nestudovala a neměla jsem problém pochopit jejich vysvětlení. Navíc jsou k tomu přikresleny obrázky s příkladem. Dokonce v doslovu jsou přidány odkazy na animovanou verzi příkladu.

Kniha se dělí celkem na sedm rozhodnutí plus dvě malé kapitoly. V Chamtivosti jsou velmi krátké kapitoly, někdy se najdou i takové, které jsou pouze jen na jednu stránku. To ve mně vzbouzelo pocit, že se kniha čte hodně rychle, navíc ji tak šlo kdykoliv odložit, ale problém byl ten, že to až do samého konce bylo velmi napínavé.

Kdo nosí tepláky, ztratil kontrolu nad vlastním životem," zazubila se Maja.

Ve velké míře se zde vyskytují akční či napínavé scény. Proto se mi často při čtení stávalo, že bych nejradši prolistovala pár stránek a dozvěděla se, jak daná scéna končí. Ale pokaždé jsem se udržela a nakonec k tomu došla.

Pro Marca Elsberga je typické, že příběh je sledován hned z několika pohledů. To samé platí i zde, kde zprvu je větší množství postav, než se to ustálí na počtu pěti osob. Přičemž z nich se nejvíce bude vyskytovat ústřední trojice. Nejvíce jsem si oblíbila Jana nejenom kvůli tomu, že nerozuměl ekonomice jako já, ale i kvůli tomu, že mi z nich přišel nejbližší a pravděpodobně bych se v některých situacích zachovala jako on.

Věřím, že Chamtivost by se mohla líbit každému, kdo si buď chce přečíst o blízké budoucnosti či má zálusk na thriller. Pokud jsem vás touto recenzí zaujala, mrkněte přímo na Knihy Dobrovský, kde si můžete Chamtivost pořídit.


Co jsem koukala na zahraniční obálky, tak ze zahraničních mě nejvíce zaujala anglická obálka. Avšak ta naše se mi líbí nejvíce.

★★★★☆

10 komentářů:

  1. Pěkná recenze. Ačkoliv si nemyslím, že by byla přímo pro mě. :) Co se týče obálky, ta naše je rozhodně mnohem lepší. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, ta naše je opravdu povedená. :)

      Vymazat
  2. Akční scény mám v knihách ráda, vypadá to na opravdu dobrý thriller, ta naše obálka je opravdu hezčí, přijde mi taková originální :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu dobře napsaný thriller. :) Též mám stejný názor. :)

      Vymazat
  3. Nooo...vypadá fakt dobře. Docela mě láká :-) Napíšu si ji na můj dlouhý seznam :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že jsem tě nalákala. :D

      Vymazat
  4. Kniha vůbec nevypadá špatně, děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
  5. To se mi zamlouvá, zní mi to trochu jako Brown, jen místo historie, náboženství a metafyzických otázek se tu jedná o jiný obor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když to tak píšeš, tak ta podoba se v tom trochu najde. :) Třeba tě též zaujme konomický obor. :)

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.