Top 10 lednové knižní novinky

Zdravím čtenáři,
s tímto článkem jdu také o několik dní později, než je mi zvykem jej vydávat. Zkouškové období se na mě dosti projevilo a teď se jej snažím mít co nejdříve z krku. A dost se na to těším, až jej budu mít za sebou.
Jinak v lednu vychází docela zajímavé novinky a věřím, že výběr je docela veliký. Mě osobně nejvíce zaujala Darcy Coates a její Kořist. Jaká vás nejvíce zaujala?
 
 
Deník Ruth Maierové - Ruth Maier, Jan Erik Vold
 
Nakladatelství: Edika
Počet stran: 420
Datum vydání: 21. 1. 2021

Ruth Maier se v roce 1920 narodila do vídeňské židovské rodiny. Poté, co se v předvečer jejích 18. narozenin odehrála Křišťálová noc, nebylo už na co čekat – Ruth emigrovala do Norska. Nacistický teror ji však dostihl i tam, a tak byla deportována do Osvětimi. Její deníky spatřily světlo světa až ve 21. století a jsou víc než svědectvím doby: potkáváme v nich inteligentní ženu, jež zkoumá podstatu lidství a spravedlnosti i v těch nejtemnějších časech.
 
 
 
 
 
Hodná a zlobivá holka - Michael Robotham
Cyrus Haven - 1. díl
 
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 388
Datum vydání: 29. 1. 2021
 
V dozvucích příšerného zločinu je v tajné místnosti nalezena dívka. Je téměř umořená hlady, špinavá a odmítá komukoli říct, jak se jmenuje, jak je stará i odkud pochází. Není uvedená v žádném seznamu pohřešovaných osob a ani její DNA se s nikým neshoduje. O šest let později, stále neidentifikovaná, žije v bezpečí dětského domova pod novým jménem – Evie Cormacová. Když k soudu podá žádost, ve které se dožaduje práva na propuštění v dospělosti, musí forenzní psycholog Cyrus Haven rozhodnout, jestli je Evie připravená na život na svobodě. Jenže Evie není jako nikdo, koho Cyrus kdy potkal – je stejnou měrou fascinující i nebezpečná. Evie pozná, když někdo lže, a v jejím okolí pravdu nemluví vůbec nikdo.
Cyrus je mezitím přivolán k vyšetřování šokující vraždy středoškolské šampiónky v krasobruslení, Jodie Sheehanové, která zemřela na opuštěné pěšině nedaleko domova… Forenzní psycholog je lapený mezi dvěma případy – jedna dívka potřebuje zachránit a ta druhá se dovolává spravedlnosti. Jakou cenu bude ochoten zaplatit za pravdu?
 
 
 
Holkdy od spitfirů - Soraya M. Lane
 
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 344
Datum vydání: 13. 1. 2021

Druhá světová válka pohltila celý svět a birtské dopravní letectvo potřebuje zoufale pomoc. Ti nejlepší totiž svádí boje s Luftwaffe… a umírají. Na výzvu odpovídá i řada žen. Jenže zatímco ve vzduchu je v boji o život s nepřítelem i přírodou vše jasné, na zemi musí dívky čelit předsudkům, pohrdání i přehlížení. Průrazná Američanka Lizzie, zakřiknutá Ruby i pragmatická May budou muset vybojovat svou vlastní válku… 
 
 
 
 
 
Kolonie - Sam Marsden

Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 312
Datum vydání: 21. 1. 2021

Na Marsu žije pod skleněnou kupolí kolonie lidí. Sedmnáctiletá Eva Knightová je dcerou prezidentky, která město vede. Eva však život ve vyprahlé pustině odjakživa nenávidí a jediné, po čem touží, je vrátit se na planetu Zemi. Když jejího bratra veřejně popraví místní pořádková síla, musí si vybrat. Setrvá po boku své matky a stane se následnicí diktátorského režimu, nebo se připojí k odboji a půjde za svým snem?
 
 
 
 
 
Kořist - Darcy Coates
 
Nakladatelství: Fobos
Počet stran: 368
Datum vydání: 25. 1. 2021

Ve svém novém, samostatném románu servíruje oblíbená hororová autorka Darcy Coates svým čtenářkám a čtenářům mrazivý příběh dvaadvacetileté dívky jménem Eileen, která se ztratí během pěšího výletu v odlehlém lese Ashlough. O pět dní později je na břehu blízké řeky nalezen její fotoaparát obsahující podivné snímky, které byly vyfoceny až po jejím zmizení.
Eileenin bratr Chris chce věřit tomu, že je jeho sestra stále naživu, a tak se krátce poté, co se policie rozhodne ukončit vyšetřování, domluví se svými čtyřmi kamarády a společně utvoří pátrací tým, jehož cílem je pročesat tajuplný les i jeho okolí a ztracenou dívku najít. Avšak čím víc se vzdalují od frekventovaných turistických stezek, tím podivnější stopy nacházejí. Postupně si začnou uvědomovat, že v lese nejsou sami… a že Eileenino zmizení nebyla jen nešťastná náhoda.
V tu chvíli je však na útěk už příliš pozdě…
 
 
 
Nemilosrdný král - Meghan March
Mount Trilogy - 1. díl
 
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 256
Datum vydání: 20. 1. 2021

New Orleans patří mně.
Neznáte moje jméno, ale ovládám všechno, co vidíte – a taky všechno, co nevidíte.
Můj vliv nezná hranic a mé požadavky jsou vždy splněny.
Nemusel jsem půjčit peníze krachující rodinné palírně, ale těší mě, že je mám v hrsti.
Že mám v hrsti ji.
Neví, že mě zaujala.
Měla být opatrnější.
Bude moje. Dostanu ji. Možná si ji dokonce nechám.
Je načase, aby mi splatila dluh.
Kiero Kilgoreová, už jsi majetkem Lachlana Mounta.
 
 
 
Růže - Tiffany Reisz
Rudá - 2. díl
 
Nakladatelství: Red
Počet stran: 408
Datum vydání: 18. 1. 2021

V den večírku na oslavu Liiny promoce jí její rodiče – bohatí sběratelé umění s přáteli na vysokých místech – darovali nádherný pohár na víno, vzácný artefakt zdobený růžemi. Je to úžasný dárek, na který má zálusk i August Bowman, přítel rodičů a host na večírku. August Lie sdělí, že tento pohár, zvaný Růžový kylix, je ve skutečnosti mnohem víc než jen kus nádobí. Byl používán při chrámových obřadech Erota, řeckého boha lásky, a má moc přivést k životu ty nejintimnější sexuální fantazie. Lia je však vůči mytologii a kouzlům skeptická – koneckonců August je sběratel umění, takže nejspíš prostě jen chce ten vzácný kousek pro sebe.
Zanedlouho se však dívka ze zvědavosti z Růžového kylixu napije. Náhle se ocitá v erotickém mýtu tak živém, že jí připadá jako skutečnost – jako kdyby prožívala tu nejsmyslnější fantazii přímo s Augustem.
Jakmile si Lia uvědomí skutečnou moc této staré a nebezpečné relikvie, nechce se jí jen tak vzdát, přestože August trvá na tom, že je bezpečná pouze u něj. Je dokonce ochoten zaplatit skutečnou hodnotu poháru, ale Lia přemýšlí o jiném obchodu. O takovém, při němž se jejich osudy propletou mnohem víc, než by si vůbec kdy troufli pomyslet.
 
 
 
Šikmý kostel 2 - Karin Lednická
Šikmu kostel - 2. díl
 

Nakladatelství: Bílá vrána
Počet stran: 608
Datum vydání: 21. 1. 2021

S Barkou, Ludwikem, Julkou a dalšími hrdiny trilogie Šikmý kostel se setkáváme vzápětí poté, co jsme je v závěru prvního dílu opustili. Zatímco ve zbytku nově vzniklého Československa nastávají zlaté časy, v Karvinné – jak se nyní město jmenuje – se stále významně projevují důsledky předešlého dramatického dění a prosakují do všech oblastí života. Ne vždy v dobrém.
I přesto lze říct, že dvacátá léta jsou pro obyvatele města relativní selankou, dobou významných společenských změn a ekonomického rozmachu. Nastupující generace se může těšit výsadám, které byly v nedávné minulosti nedosažitelné, a začínají se před ní rozprostírat dříve netušené možnosti.
Klíčící naděje však rázně ukončí hospodářská krize a vzápětí opětovný vzestup nacionalistických nálad. Napětí ve společnosti stoupá a rodiny našich hrdinů rozštěpují rozdílné názory: zatímco jedni se nadcházející hrozby obávají nebo mezi prvními nesou její ničivé důsledky, jiní probíhající změny vítají jako šanci k odčinění utrpěných křivd. Smršť událostí po nástupu německé okupace však nakonec smete všechny, protože v tomto regionu i druhá světová válka probíhala dosti jinak než ledaskde jinde.



Štěstí na dně silné kávy - Agnes Martin-Lugand

Nakladatelství: Motto
Počet stran: 336
Datum vydání: 28. 1. 2021

Svobodná matka Reine už zanevřela na lásku. Jediným mužem po jejím boku měl zůstat dospívající syn Noé. Pak ji ale služební cesta zavedla do pirátskými legendami opředeného města Saint-Malo. Ve firmě dovážející kávu, čaj a koření poznala muže, vedle něhož konečně procitla. Ale také toho, který ji před lety připravil o všechny iluze. Reine svého syna vychovala v jedné velké lži, kterou nemůže udržet věčně. Teď musí nést následky svého rozhodnutí a získat zpátky přízeň těch, kteří se od ní odvrátili.
Oblíbená francouzská autorka Agnes Martin-Lugand přichází z příběhem umístěným do jejího rodného města. Hlavní hrdinka v něm hledá lásku a především pochopení. Po zklamání pro ni není jednoduché navázat nový vztah, proto je fixovaná na svého syna. Ten ale prázdné místo v jejím životě nezaplní.
 
 
 
Ukradený příběh - Elizabeth Coleman
 
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 344
Datum vydání: 26. 1. 2021

Vanesse je něco přes třicet a ocitla se sama se dvěma syny, hypotékou a dírou v srdci tam, kde býval její muž, kterého jí odloudila psycholožka Natalie z manželské poradny. A tak se rozhodne splnit si svůj dávný sen a napíše zamilovaný román. V nakladatelství, kde vydává knihy její oblíbená autorka, ho zamítnou. O to víc je v šoku na autogramiádě svého idolu po několika měsících. Při čtení ukázky nemůže věřit vlastním uším. Slovo od slova slyší to, co před časem sama napsala! Požádá o pomoc odborníka na autorské právo Marcuse. Když ho poprvé spatří, má pocit, že jí do života vkročil vysněný muž přímo ze stránek její knihy. Je ale Marcus opravdu to, co v životě potřebuje?

16 komentářů:

  1. Nejvíc mě zaujaly dvě knihy a to Deník Ruth Maierové a Ukradený příběh :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ukradený příběh vypadá na dost pohodovou knihu. :)

      Vymazat
  2. moc se těším na novou Darcy :) na knihu jsem četla samé pozitivní recenze, a že je to tak trochu jiná Darcy, než známé ze série o strašidelných domech :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Též jsem narazila na pár recenzí, tak jsem na ni hodně zvědavá. :)

      Vymazat
  3. Nejvíc mě zaujaly Kolonie, Kořist a Ukradený příběh a ráda bych si je přečetla :). Děkuji za tipy a přeji úspěšné zkouškové :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolonie mě zaujala díky anotaci, jinak podle obálky bych do ní moc nešla. :/

      Vymazat
  4. Rozhodně si pořídím knihy Hodná a zlobivá holka, protože tohoto autora můžu a Kořist, protože horory a Darcy taky můžu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkné odůvodnění. :D Přeji, aby se ti knihy líbily. :)

      Vymazat
  5. Překvapivě mě z 10 knih zaujalo hned 5. :) O některých slyším poprvé, takže děkuji za zajímavé tipy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsi narazila na ty, o které nevíš. :) To je mým cílem. :D

      Vymazat
  6. Ta Kořist zní dost zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  7. Já se strašně těším na Šikmý kostel :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tedy..ani o jedné jsem doteď neslyšela :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem tě s novinkami seznámila. Splnilo to účel. :D

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.