Rytíř Sedmi Království


Originální název:
A Knight of the Seven Kingdoms
Autor: George R. R. Martin
Rok vydání celosvětově: 2014
Nakladatelství: Argo
Žánr:
Dobrodružné, Fantasy, Novela
Počet stran: 280 stran
Obsah: 
Dlouho před událostmi, které znáte ze Hry o trůny, sedí Targaryenové pevně na Železném trůně. To ovšem neznamená, že v Západozemí panuje klid. Bratrovražedný boj uvnitř vládnoucí dynastie rozpoltil Sedm království. A právě v té době křižuje krajem potulný rytíř ser Duncan Vysoký. Anebo Dunk tupý jako lenochův meč? Všechno je to nějak zamotané, a to včetně původu jeho panoše Egga. Tři uzavřené, ale navazující novely ze světa Hry o trůny představují G. R. R. Martina tak, jak si jej čtenáři zamilovali dávno před slavnou ságou - jako jednoho z nejlepších povídkářů žánru. 

~~~

Po delší době jsem opět zavítala do světa Sedmi království, a že jsem se do něj vracela ráda. Popravdě o knize jsem neměla nejmenší tušení, dokud jsem se nedozvěděla, že bude od Arga vydán Rytíř Sedmi království v brožované vazbě, která má stejný styl jako Píseň ledu a ohně. Po přečtení anotace mi došlo, že to spadá do daného světa.
 
Zprvu jsem si myslela, že se dostanu do neznámého příběhu. Jaké pro mě bylo překvapení, že se jedná o novely, které jsem již četla v grafickém zpracování. Avšak to mi nevadilo a ráda jsem si tak příběh znovu připomněla, tentokrát v písemném provedení.
 
Celkem kniha obsahuje tři novely, které jsou uzavřené a pouze lehce na sebe navazují. Jedná se tak o Potulného rytíře, Přísežný meč a Tajemného rytíře. Každá z nich má tedy svůj vlastní příběh, jehož častou součástí je Dunkův souboj, který za to opravdu stojí. 
Oceli, dube, chraňte mě, jinak mě zahrabou do země.
Četlo se mi to velmi dobře, avšak sem tam jsem našla hluchá místa, skrz které mi chvíli dalo zabrat, než jsem se znovu začetla. Pak už to bylo jen dobré. Jednotlivé novely jsem si postupně dávkovala, kdy jsem si dala jednu na den. Věřím, že jsem takto udělala dobře, protože pak by bylo možné, že by mě to tolik nebavilo.
 
Za mě se jedná o velmi povedený doplněk k Písni ledu a ohně. I když se to odehrává několik let před samotným dějem Písně ledu a ohně, je vidět, že svět i tehdy byl velmi nebezpečný, zvlášť, co se týkalo boje o dědický trůn, jenž měl sem tam dopad na Dunka spolu s Eggem.
 
Rytíře sedmi království doporučuji všem, kteří mají rádi Píseň ledu a ohně, a chtěli by se znovu do toho světa vrátit. Věřím, že příběh se jim bude líbit. Též si jej mohou přečíst i ti, kteří se chtějí zaměřit na život potulného rytíře.

 
Výběr obálek mi dal docela zabrat, jelikož jsem se rozhodovala hned mezi třemi obálky. Nakonec jsem ale zvolila tuto švédskou obálku.

★★★★☆

8 komentářů:

  1. O knize jsem zatím neslyšela, ale vypadá zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nene, tak tuto neznám. Ani to není můj šálek kávy :-) Ale teď čtu romantiku - Tajemství v nás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu. :) Tajemství v nás mám v plánu. :)

      Vymazat
  3. Knihu mám doma v prvním vydání, ještě jsem ji nečetla :-) Ještě jsem nečetla ani Hry o trůny, ale mám celou sérii doma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čekala, až bude v téhle brožované vazbě, ať mi sedí k Hře o trůny. :)

      Vymazat
  4. celá série jde mimo mě i seriál :) jsem ráda, že se líbilo :)

    OdpovědětVymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.