Srdcem mojí babičky


Autor: Barbora Linke
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Motto
Žánr:
Historie, Román, Romantické
Počet stran: 272 stran
Obsah: 
Ztráta baletní kariéry a přerušení kontaktů s rodinou u Ester vyústí v celkový nezájem o vlastní zdraví i dění v protektorátě. K soukromým tragédiím se brzo přidává i hrozba totálního nasazení. Ester by udělala cokoli, aby se mu vyhnula – dokonce by si vzala i úplně cizího muže. Co na to mladý partyzán Tonda? A jaké tajemství skrývají deníky Židovky Julie, které Ester dostane do opatrování? Pod tlakem okolností je mladá žena nucena hrát vabank o svou existenci, lásku a štěstí.

~~~

 Děkuji moc Barboře Linke za možnost recenzní knihy. Jakmile jsem zjistila, že bude volné pokračování knihy Jménem mojí sestry, velmi jsem se těšila na Srdcem mojí babičky, jelikož jsem tušila, že mě kniha naprosto dostane a nemýlila jsem se. Tolik emocí, co jsem při čtení prožívala, snad nebylo možné.

Kniha začíná rokem 1941. Hlavně se lehce prolíná se Jménem mojí sestry, jelikož v ní Ester sem tam vzpomíná na svou sestru Soňu a bratra Jiříka. Ohledně toho je ale mnohem lepší, abyste přečetli Jménem mojí sestry. Více vám pak přijde příběh ucelenější a zároveň detailnější, jelikož víte, co se dělo s vedlejšími postavami. Též ohledně přítomnosti v knize je to lepší, jelikož pak čtenář pochopí, co tím Kamila myslela.

Esteřin příběh začíná ve vesničce u Přerova, kam se musela uchýlit po nehodě. Je pak zajímavé sledovat, jak se postupně vyvíjí válka, a s tím i jednotlivé postavy. Do některých bych to vůbec neřekla, jak moc se změnily. Dokonce jedné jsem měla chuť zakroutit krkem, ale na druhou stranu to chápu. Prožil si své vlastní hrůzy, ale i tak, jak se na konci zachoval.
Méně přemýšlejte a více žijte.
Sice jsem o totálním nasazení pouze slyšela, ale nikdy jsem na něj v knize nenarazila. Takže pro mě se stala ještě zajímavějším. Sice jsem tak trochu tušila, že další řádky pro mě budou těžké, a taky, že byly. Číst o tom, jak to tam bylo a pak ještě i o bombardování. To, jak to bylo popsané, musela jsem i chvílemi odkládat knihu, jak jsem na to neměla, ale zároveň jsem potřebovala vědět, jak to dál dopadne.

Abych pravdu řekla, tak si tuto knihu rozhodně musíte přečíst. Jedná se o velice čtivou knihu, kterou nebudete chtít odložit, dokud se nedozvíte, jak to s Ester dopadne. Navíc popis prostředí je tak moc dobře popsaný, že si snadno představíte, kde jste, a k tomu rovnou i tu atmosféru.

Ještě jednou moc děkuji za zaslání recenzního výtisku Barboře Linke a Motto. Knihu si můžete zakoupit na jejich stránkách. Věřím, že kniha se bude líbit každému, kdo má rád historické knihy za druhé světové války. A pokud jste nečetli ani Jménem mojí sestry, tak doporučuji přečíst tu jako první.

★★★★★

6 komentářů:

  1. Knihu už jsem párkrát zahlédla a musím říct, že nevypadá vůbec špatně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji. Je to moc hezký příběh z druhé světové války. :)

      Vymazat
  2. Kniha mě zaujala hlavně svou obálkou, je nádherná :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zaujala mě, už když jsi o ní psala v novinkách. Dávám na seznam, díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji jako první přečíst Jménem mojí sestry, Srdcem mojí babičky je volné pokračování, ale je lepší znát, co se odehrálo předtím. :)

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.