Top 10 zářijové knižní novinky

 Zdravím čtenáři,
 strašně rychle ten čas utíká. Všichni, co už jsou ve škole, tak vám přeji mnoho úspěchů a pevných nervů. Tentokrát jsem si v Top 10 pořádně zařádila se žánry, takže tu najdete podle skutečnosti, detektivní, fantasy, erotiku, romantiku. Skoro všechno možné. 
Láká vás nějaká? 

Dcera Osvětimi - Tova Friedman, Malcolm Brabant

Nakladatelství: Pangea
Počet stran: 304
Datum vydání: 20. 9. 2023

Silné memoáry Tovy Friedmanové, jedné z nejmladších přeživších z Osvětimi, sledují cestu jejího dětství během holokaustu, protkanou zážitky blízké smrti v židovském ghettu i v nacistickém pracovním a koncentračním táboře.
Tova Friedmanová je jednou z nejmladších, kteří se z Osvětimi dostali živí. Přežila likvidaci židovského ghetta ve středním Polsku, kde pobývala jako batole, ve čtyřech letech ji s rodiči odeslali do nacistického pracovního tábora a v necelých šesti letech ji s matkou nahnali do přecpaného dobytčího vagónu a odeslali do Osvětimi II, rovněž známého jako vyhlazovací tábor Birkenau, zatímco jejího otce odtransportovali do Dachau. Během šestiměsíčního věznění v Birkenau byla Tova svědkem zvěrstev, na která nemůže nikdy zapomenout. Mnohokrát unikla smrti. Je jednou z hrstky Židů, kteří přežili odchod do plynové komory.
V lednu 1945, kdy nacisté Birkenau opouštěli a v táboře řádila jejich vražedná komanda, se Tova s matkou ukryly mezi mrtvými.
 


Hluboký sníh - Brian Freeman

Nakladatelství: Kalibr
Počet stran: 336
Datum vydání: 25. 09. 2023

V zapadlém okrese Mittel, kde se všichni znají a nikdo nezamyká své auto ani dům, se ztratí desetiletý Jeremiah Sloane. S každou další hodinou, kdy není k nalezení, je jasné, že se stalo něco zlého. Něco, co si místní nechtějí představit ani připustit. Něco, co možná souvisí s bájnou stvůrou zvanou Ursulina… nebo s pár měsíců starým, neobjasněným případem vraždy. Nebo s tajemstvími, které tady má a skrývá každý. Některá leží zahrabaná v závějích. Ale ani ten nejhlubší sníh neodolá jarnímu tání… 
 
 
 
 
Hraj o svůj osud -  Stella Tack
Noční partie - 1. díl

Nakladatelství: King Cool
Počet stran: 376
Datum vydání: 27. 09. 2023

Už celá staletí sužuje šlechtické rody Chesterfieldů a St. Burringtonů nepřemožitelná kletba – a to až do dnešních dní, kdy se z obou sídel staly elitní internátní školy. Nic z toho netuší středoškolačka Alice, která po sérii záhadných událostí přijíždí do Chesterfieldu na letní kurz.
Znamení na zápěstích spolužáků v ní nevzbudí podezření, o to víc ale její pozornost upoutá šarmantní, i když poněkud záhadný Vincent. Jeho úsměv ji okouzlí natolik, že na všechno kolem sebe zapomene – až jednoho dne v lese najde jednu ze svých spolužaček proměněnou v kámen a i na jejím zápěstí se objeví znamení šachové figurky…
Černá, nebo bílá? Vybere si Alice stranu v téhle hře na lásku a smrt? Zjistí, kým ve skutečnosti je? A obstojí tváří v tvář kletbě?
 
 
 
Naše těla, jejich bojiště - Christina Lamb
 
Nakladatelství: Host
Počet stran: 496
Datum vydání: 27. 09. 2023

Strhující reportáže o jedné z nejdrastičtějších válečných zbraní — sexu
Válka zasáhne každého. Obzvlášť krutě a tvrdě však dopadá na ty nejslabší a nejzranitelnější. A to nejen ve svých nepřímých důsledcích, ale naopak cíleně a s jasným záměrem morálně a lidsky rozložit, zastrašit, ponížit, nebo dokonce vyhladit celé části obyvatelstva. Řeč je o znásilnění a dalších formách sexuálního násilí, které armády, milice a teroristické skupiny celého světa využívají jako strategické zbraně.
Proslulá britská novinářka Christina Lamb pokrývá jako reportérka válečné konflikty už přes tři desetiletí. Zpovídala ženy, které „pro potěchu“ věznili Japonci během druhé světové války. Ženy, které zažily sexuální mučení argentinskou juntou v roce 1976. Ženy, které znásilňovali barmští vojáci během genocidy Rohingů v roce 2017. Ženy, které se dostaly do rukou Boko Haram či ISIS. Ženy, které dopadly válečné zločince z Bosny. Lamb v knize Naše těla, jejich bojiště vypráví příběhy hrůzy, utrpení i hrdinství a zároveň upozorňuje na často opomíjený, avšak o to strašnější aspekt války. 
 
 
 
Posmrtná láska - Tanya Byrne

Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 400
Datum vydání: 25. 09. 2023

Ani smrt je nerozdělí.
Světla auta. Poslední, co Ash slyší, je tříštění čelního skla na milion kousíčků, které se třpytí jako hvězdy. Ale přece to přežila. Nebo ne? Letos na silvestra dostala Ash pozvánku z posmrtného světa, která se neodmítá: připojit se ke klanu neohrožených smrtek, které převádějí duše mrtvých z města dál vstříc jejich osudu. Nedokáže však zapomenout na svou první lásku Poppy a udělá cokoli, aby se s ní mohla ještě jednou setkat... i kdyby to znamenalo jen několik společně strávených dní.
 
 
 
Sígři - Roy Jacobs
 
Nakladatelství: Pistorius & Olšanská
Počet stran: 264
Datum vydání: 21. 09. 2023

Parta dětí z činžáku na chudém předměstí Osla, jejíž jádro tvoří tři stejně staří kluci Carl, Olav a Roar, prožívá nejdůležitější roky svého dětství. Jsou sice tak říkajíc na šikmé ploše, nechodí do školy, kradou, padělají přídělové lístky a věnují se překupnictví, nicméně tím vším umožňují svým rodinám přežít. Mladí sígři to s rodiči nemají lehké, zejména otcové si odmítají připustit, že jsou to děti, na nichž je rodina existenčně závislá. Významnou roli hraje v knize i každodennost okupovaného města, všudypřítomný strach, ilegální poslech rádia, zmizelí a uvěznění členové rodin. Nejednoznačné profily příslušníků a příslušnic protinacistického odboje i zhoubná aktivita kolaborantů a jejich únik před spravedlností, to všechno je realita válečné doby a doby bezprostředně následující.
 
 
 
Úlet na dva týdny - Samantha Towle

Nakladatelství: Albatros
Počet stran: 320
Datum vydání: 28. 09. 2023

Dillon věří v lásku navzdory tomu, že její poslední vztah skončil tím, že odletěla sama na Maledivy, kde měla trávit líbánky. West naopak nevěří, že nějaký romantický vztah existuje. Když si všimne Dillon, dostane nápad – dvoutýdenní úlet bez závazků. Přestože Dillon ví, že jejich sexuální přitažlivost je přímo výbušná, její romantické srdce váhá – dokáže strávit čtrnáct nocí v náruči božského Westa, který jí splní všechny fantazie, a na konci jen tak odejít? Nebo zvládne proměnit úlet v něco víc?
 
 
 
 
 Vamps - Nicole Arend

Nakladatelství: Laser
Počet stran: 464
Datum vydání: 15. 09. 2023

Kdesi ve švýcarských Alpách stojí VAMPS, prestižní akademie pro potomky těch nejbohatších a nejmocnějších upírských rodin. Dillon ale mezi upírskou smetánku nepatří - vlastně ani není upír. Je to dhampír: napůl člověk, napůl upír. Pokud se však chce dožít konce školního roku, bude se muset hodně rychle naučit používat své špičáky. Ukazuje se totiž, že v Dillonových žilách se skrývá něco mimořádného. Něco, co děsí jak jeho nové spolužáky, tak profesory. A s tím, jak roste Dillonova síla, roste i počet jeho nepřátel...
 
 
 
 
Záhada domku číslo devět - Claire Douglas
 
Nakladatelství: Motto
Počet stran: 376
Datum vydání: 28. 09. 2023
 
Když se Saffy nastěhuje do domku po babičce a pustí se do stavebních úprav, to poslední, co čeká, je hrůzný nález dvou těl pohřbených na zahradě. Ležela tam víc než třicet let. Policie zahájí vyšetřování vraždy a požádá o rozhovor s babičkou. Ta však trpí demencí a žije v pečovatelském domě. Spolu se střípky vzpomínek, které se jí vynořují, v Saffy narůstá strach, že domek někdo sleduje. Co se tam kdysi přihodilo a jakou roli v tom hrála babička? Ocitla se Saffy nyní v nebezpečí?
 
 
 
Zloděj hvězdného prachu - Chelsea Abdullah

Nakladatelství: Laser
Počet stran: 496
Datum vydání: 25. 09. 2023

Bylo nebylo – dávno tomu… Loulie al-Nazari, proslulá Půlnoční obchodnice, si se zákony příliš hlavu nedělá. Se svým osobním strážcem, který je džin, hledají a prodávají zakázané magické předměty. Když zachrání život zbabělému princi, přitáhne k sobě pozornost jeho mocného otce – sultána – a ten ji pomocí výhrůžek pošle na výpravu za pokladem. Jde o čarovnou lampu, jejíž pomocí by ožila pustá země. Ale jen za cenu smrti všech džinů na světě. Loulie musí vybírat mezi touto výpravou nebo popravou, takže se vydá na cestu s nejstarším sultánovým synem a jednou z neblaze proslulých čtyřiceti loupežníků. Za pomoci osobního strážce, který má vlastní tajemství, musí přežít útoky ghúlů, přechytračit pomstychtivou vládkyni džinů a postavit se zákeřnému zabijákovi z vlastní minulosti. Ve světě, kde se vyprávění mění ve skutečnost a iluze v pravdu, Loulie zjistí, že nic – včetně nepřátel, magie a její vlastní minulost – není tím, čím se zdá. Nyní se bude muset rozhodnout, kým se stane.

10 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Děkuji. Snažila jsem se, aby od každého bylo něco. :)

      Vymazat
  2. na knihu Hluboký sníh čeká maminka, ale jinak já nic :)

    OdpovědětVymazat
  3. Wau, zdá sa, že v septembri sa mám na čo tešiť. Vďaka za výber, už mi ostáva len zvládnuť neprečítané knihy, čo mám doma. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se snažím překonat ty, co mám doma. A musím přiznat, že se mi to daří. :) Přeji hodně štěstí s přečtením knih ve tvé knihovně :)

      Vymazat
  4. Nějak moc Dillonů :D Ale vážně, Vamps zní skvěle. Děkuji za tip

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vtipné na tom je, že jednou je to holka a podruhé kluk. :D

      Vymazat
  5. Zajímavé novinky, ze kterých mě asi nejvíc zaujala Noční partie. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, snažím se, aby zaujaly a byly různé žánry. :)

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.