Nasterea


Autor: Petra Stehlíková
Rok vydání celosvětově:
2022
Nakladatelství: Host
Série: Naslouchač, 3. díl
Žánr: Fantasy
Počet stran:
501 stran
Obsah:
Druhý návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději už téměř zapomnělo…
Omstakland byl napaden. Člověk, kterému Ilan zachránila život, rozpoutal peklo. Ilan se na poslední chvíli podařilo rozluštit dávnou větu i její smysl. Objevila cestu. A také místo, které hledaly celé generace. Místo, kde není život, ale jen jedovatá šedá mračna — průchod na druhou stranu retey.
Je to ale také místo, kde žijí nasterey, největší hrozba v Duvalském pohoří. Jenomže kým tito obávaní tvorové doopravdy jsou? Proč začali častěji a tvrději útočit? A co se skutečně nachází na druhé straně?
V Ilanině světě neexistuje nikdo, kdo by na tyto otázky dokázal odpovědět. Ti, kteří kdysi něco věděli, jsou už dávno mrtví. A ti, kteří se na druhou stranu vydali, se nikdy nevrátili. Ilan ví, že jí nikdo nepomůže. Ocitla se sama a bez ochrany bojovníků. Je sice sklenař, kterým nasterey neubližují… bude to však stačit k přežití? 

~~~

Po velmi dlouhé době se opět vracím do světa Naslouchače. Přijde mi, že jsem u této série poměrně riskovala, jelikož je to už nějaká ta chvíle, co jsem naposledy četla předchozí díly a nechtělo se mi je číst znovu, jelikož jsem si stále něco z toho pamatovala. Tak jsem si řekla, že nakonec zkusím rovnou Nastereu. Chvíli jsem sice tápala, ale velmi brzy jsem se v příběhu zorientovala.

Během čtení jsem se nemohla zbavit pocitu, že je kniha natažená a vyskytovaly se tak momenty, u kterých jsem se nudila a spíše jsem čekala, až se přesunu k další části, která mě mnohem více zaujme, a hlavně mě chytne. Naštěstí těch hluchých chvil moc nebylo, ale i tak ve mě ten pocit zůstal až do samotného konce.
Až se čtyři stanou pět, pak přestane nám patřit svět.
Nejvíce jsem však byla spokojená, že se děj opět odehrává v Duvalském pohoří, které mi přirostlo k srdci. Musím uznat, že bylo fajn i nadále objevovat nová místa. Neřekla bych, že je tam ještě toho tolik k objevení. Upřímně jsem velmi zvědavá, zda se objeví další nové prostředí, které bude určené k dalšímu objevování.

Celý příběh Nasterey je provázen jen a jen tajemstvími, které se Ilan snaží vyřešit, nebo nejlépe utajit. A teda ne, že by jí to někdy šlo. Hlavně teda odhalení tajemství, hlavně jejich rozlousknutí mi ke konci nešlo docela do hlavy, jak na to přišla, a že to najednou tak rychle rozlouskla. Avšak na lepší odpovědi si bohužel budu muset počkat na vydání pokračování.

Celkově kniha nebyla vůbec špatná. Četla se moc dobře a kapitoly mi přišly průměrně dlouhé. Nic extra dlouhého, ani krátkého. Tuto sérii vřele doporučuji všem, kteří mají rádi fantasy a chtějí zkusit něco od českého autora. Určitě českým autorům dávejte šanci, jejich knihy za to stojí.

★★★★☆

7 komentářů:

  1. já stále čekám, až autorka dopíše sérii celou, a pak si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si ještě chvíli počkáš. 😄 Slyšela jsem, že to má mít 5 dílů 😄

      Vymazat
  2. Vůbec neznám ani autorku. Líbí se mi obálka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorka píše moc čtivě. Moje nejoblíbenější české fantasy. 😊

      Vymazat
  3. Tenhle díl mám už nějakou dobu doma a čekám na dopsání. Ale jinak tuhle sérii mám ráda, snad nebudu nakonec zklamaná. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také doufám, že mě pak konec nezklame. Ale zatím je to skvělá série. 😁

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.