Kladivo na čarodějnice


Autor:  Václav Kaplický
Nakladatelství: Fortuna Libri
Žánr: Historie, Román
Počet stran: 338 stran
Forma: Pevná vazba, ekniha, audioverze
Obsah:
Vraždící losinská a šumperská bestie jménem Boblig, šílený inkvizitor a jeho ochránci, kníže Liechtenstein a olomoucký biskup téhož příjmení, vstoupili koncem 17. století do dějin jako tvůrci hrůzostrašného hororu monstrózních čarodějnických procesů, při nichž osobně fanatický mnohonásobný vrah Boblig fyzicky a psychicky zmasakroval, umučil, okradl o čest a majetek a nakonec zaživa upálil přes stovku nevinných obětí, včetně šumperského kněze, děkana Kryštofa Aloise Lautnera. Triumfující bestii nikdo nezastavil. Fanatismus a arogantní zvůle tehdejší moci vygenerovaly takovou institucionalizovanou hrůzu a davovou hysterii, že se nikdo nikoho nezastal. Vraždící triumfující bestialita změnila iracionalitu v realitu, v dokonalý horor o dokonalém zatmění rozumu.

~~~

Nastal nový měsíc a s tím i čtení další knihy v čtenářském klubu. O této knize jsem už několikrát slyšela, jenže jsem ji neměla nijak v hledáčku, že bych si ji mohla popřípadě přečíst. Stejně to je ohledně filmu, též jsem o něm slyšela, ale neviděla jsem.

Četla se mi velmi dobře, příběh pěkně odsýpal a bylo to zajímavé. Často jsem se začetla a procitla jsem v momentě, kdy se blížilo místo mé konečné stanice. Bohužel se mi kniha nějak nedostala úplně pod kůži či, že by ve mně vzbuzovala převážně emoce, které by se týkaly odporu k tehdejší době, či v konání inkvizičních soudů.

Jako určitě bych v dané době nechtěla žít, nebo spíše v jakémkoliv místě, kde řádil Boblig. Zvláště když jako vězeň nebyla vůbec šance omilostnění. Za každým činem bylo vidět ďábla. A to ovládání masy lidí? Muselo to být hrozné. Podezírání svého bratra či druha z čarodějnictví, obcování s ďáblem...

Co mi dělalo trochu problém, byl čas. Připadalo mi to dost, jako kdyby se to odehrávalo v jednu dobu. I když tam byla popisována změna přírody, stále mi to nepřišlo, že ten čas tolik utíká. A pak se později dozvím, že tam pobýval tak dlouho? Počítala jsem to spíše tak na rok na dva.


Podívejte, našla jsem i anglickou verzi. Takže pokud se nalezne někdo odvážný, tak ji může zkusit i v angličtině, najde-li teda danou knihu. A obálka k tomu vypadá pěkně.


★★★★☆

Žádné komentáře:

Okomentovat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.