Sníh nebo popel


Originální název: Snow like Ashes
Autor: Sara Raasch
Rok vydání celosvětově: 2015
Nakladatelství: CooBoo
Série: Sníh nebo popel, 1. díl
Žánr: Fantasy, Román, Young Adult
Počet stran: 296 stran
Obsah:
Mírné jaro, krušná zima? Kdepak, v tomto světě platí jiná pravidla! Jaro před šestnácti lety dobylo Zimní království. Jedinou nadějí zničené země je osm přeživších a Meira je jednou z nich. Celý život prožila jako uprchlík, nepoznala své rodiče a vychovali ji jako válečnici. Avšak i jako nelítostná bojovnice se zamilovala. Nešťastně. Ani zlomené srdce ji ale nezastaví – udělá cokoliv, aby její království získalo svobodu.

~~~ 

Na tuto knihu už jsem několikrát narazila a měla jsem ji od té doby v podvědomí, že bych si ji jednou přečetla. No, můj plán se ovšem změnil a pustila jsem se do ní o dost dříve, než jsem původně plánovala. A popravdě? Vůbec toho nelituji, protože mě bavila.

Pro mě je kniha originální, jelikož jsem se nesetkala za můj čtecí život s příběhem, který by se týkal ročních období. Co mi na tom přijde povedené, je, že se Zima nebere jako ta zlá. Ovšem trochu mě mrzí, že se v knize pořádně neseznámíme i s dalšími královstvími. Ale věřím, že se o nich autorka více rozepsala v dalších dílech.

Zpočátku se Sníh nebo popel rozjížděl pomalu a já se nemohla do něj začíst. Všimla jsem si, že jsem místy na to ani nesoustředila a slova mi nedávala smysl. V takových chvílích jsem knihu musela odložit. Ovšem po několika dalších pokusech, jsem se již dokázala ponořit do příběhu, a ten začal velmi rychle utíkat. Také jsem se přistihla při tom, jak jsem se koukala o pár stránek dopředu, abych věděla, jak to skončí. Byla jsem zvědavá no.

,,My jsme Zima!"

S celým příběhem jsem nakonec spokojená. Velké odhalení jsem tak trošku tušila, protože jsem někde na to narazila. Tak či tak se to dalo trošku i odhadnout. Ke konci jsem se pak začínala trochu děsit, že zbývá tak málo stránek do konce knihy a ještě se to pořádně neukončilo. Mé obavy naštěstí nebyly vyslyšeny a já měla pěkný čtenářský zážitek.

Všechny postavy mi ihned sedly a jejich chování mi vůbec nevadilo. Dokonce jsem s jejich chováním byla spokojená. Jelikož se jedná o YA, muselo se objevit milostné vzplanutí, kdy se Meira rozhodovala mezi dvěma chlapci. Většinou mi tohle jde na nervy, ale tady mi přišlo milé a sedělo to do příběhu. Za mě jsem tým Theron.

Říkala jsem si, že vám přidám jako obvykle zahraniční obálku, která by vypadala jinak. No, co jsem zjistila, tak jsem žádnou nenašla a vy se bez ní musíte obejít. Nedivím se, že co jsem našla, tak jsou stejné. Přece jen ta originální obálka je božská a jsem ráda, že CooBoo se pro ni též rozhodlo.

★★★★☆

Žádné komentáře:

Okomentovat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.