Knižní výzva 2/2 2018

Zdravím čtenáři,
plníte čtenářskou výzvu či jinou výzvu? Jak jste zatím na tom? Já jsem ji, jak vidíte úspěšně splnila a jsem spokojená. A to jsem se obávala, že ji nebudu stíhat a nepřečtu knihy pro zadaná témata. Nakonec bylo milým překvapením, že jsem ji stihla v listopadu. Opravdu jsem očekávala prosinec.

Celkově se mi všechny témata plnila dobře, ačkoli jsem místy šáhla vedle a pak mě kniha nebavila a měla jsem co dělat, abych ji dočetla. Také jsem ale dokázala objevit skvosty, které mě velice chytily a dobře se četly. Hlavně jsem se u výzvy snažila vyhýbat sériím a šahala po knihách, co ji neměly. Ale netvrdím, že ve výzvě žádnou sérii nemám. Pár jich tu je, ale ty jsou vybrány dle mého vkusu a tudíž u nich plánuji jejich brzké dočtení.



11. kniha od více autorů
Vademecum pomocných věd historických - Ivan Hlaváček, Jaroslav Kašpar, Rostislav Nový
Zrovna toto téma bylo jednoduché. Přece jen jsem se do knižní výzvy pustila trochu později a za tu dobu jsem zjistila, že se mi tam krásně hodí odborná kniha. Jaká to výhoda přijímaček. Tak či tak pokud vás zajímá diplomatika, genealogie a další pomocné vědy historické, určitě si ji přečtete. Byla pěkně napsaná.

12. kniha s válečnou tematikou
Enderova hra - Orson Scott Card
Původně jsem sem plánovala Chlapce v pruhovaném pyžamu, jenže čtenářský kroužek byl rychlejší a místo toho tu jest Enderova hra. Která teda byla velmi povedená a brzy se musím pustit do dalších dílů. Řekla bych, že se sem hodí o něco více než původní planovaná kniha.

13. kniha poprvé vydaná před rokem 1950
Pohádky - Oscar Wilde
Jakožto většinu tématů mám splnených díky čtenářskému klubu a toto není žádnou výjimkou. Též jsem si toto téma splnila díky němu. Navíc jsem ani nemusela nijak plánovat, jelikož v moment, kdy se zrovna četly, jsem si uvědomila, že se sem krásně hodí.

14. kniha s ročním obdobím v názvu
Letní bouřka - P. G. Wodehouse
Vybírala jsem si ji naslepo podle zkoušení začátečního slova "let" a vyskočila mi tato kniha. Jelikož žánr byl humor, tak jsem to i zkusila, že by mě to mohlo bavit. Jaká to škoda, kniha nebyla nic pro mě. Ale zas najednu stranu jsem zkusila něco jiného.

15. kniha, kde hraje roli knihovna (knihovník, knihovnice)
Zlodějka knih -  Markus Zusak
Zde jsem měla jasnou volbu. Zlodějka knih, kde jinde by hrála větší roli knihovna, kterou navštěvovala malá zlodějka. Navíc jsem se díky tomu dostala brzy ke knize, protože kdo ví, kdy jindy bych si ji přečetla? K tomu to byl naprosto kouzelný příběh.

16. poslední kniha (již nežijícího autora)
Gaidžin - James Clavell
Ani jsem moc neprozkoumávala knihy, které jsou poslední od nežijícího autora. V tu dobu, kdy jsem sem zařadila Gaidžina jsem četla Ásijskou ságu a zrovna ten díl, kteří se do ságy řadí jako třetí, je poslední knihou. Takže za mě hned vyřešené.

17. kniha žánru, který běžně nečtete
Havran - Edgar Allan Poe
Jak vidíte, mám zde Havrana, jehož smysl jsem tedy nepochopila a ani nevím, co na tom většina lidí vidí. Já v básních nedokážu říci, co tím autor myslel. Celkově se veškerým básním vyhýbám, protože vím, že se mi nebudou líbit a pak ta kniha ode mě schytá horší hodnocení.

18. kniha, jejíž děj se odehrává v Brně
Vyhnání Gerty Schnirch - Kateřina Tučková
 Na ni jsem narazila v seznamu knih, které se pojí na toto téma. A jelikož mě zaujala, tak jsem se do ní i pustila. Četla se mi tedy velmi dlouze, ale stálo to za to. Přece jen jsem se dozvěděla o odsunu Němců něco málo. Ale taky vím, že na to nesmím brát vážně dle této knihy, na to je potřeba odborných publikací.

19. kniha o jídle
Útok na pekárnu - Haruki Murakami
Zde jsem měla naplánovaný Pekáč buchet, ale Murakami mi udělal čáru přes plány, a tak jsem nakonec přečetla jen pekárnu a Pekáč buchet si dala na jindy. Navíc jsem si s tím splnila i svůj cíl, že bych si mohla konečně přečíst taky něco dalšího od Murakamiho.

20. kniha poprvé vydaná v roce 2018 (nová kniha)
Tým číslo 10 - Masashi Kishimoto
To čekání na nové knihy u Naruta je vždycky dlouhé. Takže jakmile vyšla nová kniha, ihned jsem ji sem zařadila, přečetla a pak zase čekala na další díl a skoro celý počin zopakovala. A to jsem si říkala, že bude těžké sem zařadit knihu, která poprvé vyšla v roce 2018. Jo, často se mi to plní jinak, než očekávám.

4 komentáře:

  1. S těma básněma jsme na tom stejně - taky jim nerozumím. Holt nejsem moc básničkový typ (už jen jejich přednes mi dělal problémy, mah). Jinak gratuluji ke splnění, palec nahoru a vééélké srdíčko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ty přednesy to bylo taky něco. Naštěstí jsme se do nich nemuseli vžít.
      Mockrát děkuji. :)

      Vymazat
  2. Básniam ani ja nerozumiem...teda málokedy pochopím, čo autor chcel povedať. Zväčša to chápem úplne inak alebo vôbec :D Ale Havran sa mi páčil. Aspoň čo si pamätám, že ten si ma získal svojou atmosférou. Ale mám pocit, že čím som staršia, tak tým menej chápem básne....bolo ich jednoduchšie chápať, keď som bola mladšia :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to dost možné, že věkem se ty básně méně chápou. To na Havrana slýchávám, že má skvělou atmosféru, ale já ji v něm bohužel nezachytila. :/

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.