Cress



Originální název: Cress
Autor: Marissa Meyer
Rok vydání celosvětově: 2014
Nakladatelství: Egmont
Série: Měsíční kroniky, 3. díl
Žánr: Romantické, Sci-fi, Young Adult
Počet stran: 616 stran
Obsah:
Cress od dětství vyrůstala sama uvězněná v umělém satelitu. Jedinou společnost jí zde dělají počítačové obrazovky. Díky času strávenému s počítači se Cress vypracuje ve špičkovou hackerku. Naneštěstí je však přinucena pracovat pro královnu Levanu a právě dostala rozkazy vystopovat Cinder a jejího pohledného průvodce. Cinder a kapitán Thorne jsou na útěku. Společně se Scarlet a Vlkem plánují svrhnout královnu Levanu a zabránit její armádě v invazi na Zemi. Právě Cress může Cinder a jejím společníkům pomoct. Odvážný pokus zachránit ji se však nezdaří a celá skupina se rozdělí. Cress má konečně svou svobodu, ale musí za ni zaplatit vyšší cenu, než si dovedla představit. A královna Levana nehodlá připustit, aby se někdo postavil do cesty její svatbě s císařem Kaiem.

~~~

Hned po Scarlet jsem se pustila do dalšího dílu, a to Cress. Většinou jsem musela odcházet od knihy u napínavých momentů, takže mě to štvalo, ale nic naplat. Nakonec jsem si o víkendu ke knize sedla a přečetla ji celou. Přece jen Cress vás chytí a nepustí, dokud ji nepřečtete.

Kniha na svůj větší počet stran poměrně rychle utíkala. Dokonce jsem u ní zažila i chvíle, kdy jsem byla nedočkavá s tím, jak to tedy dopadne. A všem jsem držela palce, aby měli pořádné štěstí a ne smůlu. Tentokrát se tu objevuje ještě více postav než předtím, a každá z nich dokáže za svůj čas pěkně zazářit. Nikdo není ochuzen a lze si tak opravdu užít všech. Navíc se tu pomalu objevuje Winter.

U Měsíčních kronik se mi pokaždé líbí rozdělení na několik knih a k tomu úryvek z pohádky, o níž se tato kniha převážně týká. Je to kouzelné. K tomu popisy okolí jsou v přiměřené míře a nemáte možnost se u nich nudit. Všechno je tam akorát, jak dialogy, akce i popis prostředí. Navíc vůbec se zde nevyskytly hluché pasáže. A to je další plus.

„Měli jsme spolu prožít vášnivý vztah jako ve filmu."

Z předchozího dílu jsem se obávala, že nebudu mít ráda Cress. Ve Scarlet mi moc nesedla, ale tady se to naprosto změnilo. Hned od začátku jsem ji měla ráda, taková potřeštěná holka, co si velmi ráda představuje různé obrázky, scény. A když pak musí projít ne zrovna pěknými věcmi, tak mi ji bylo líto. No, skoro všech mi bylo líto, protože opravdu to neměli nijak jednoduché a vytrpěli si své. Avšak za záchranu Země to stojí.

U této knihy nemůžu tvrdit, že bych si neoblíbila postavu, všechny jsem měla ráda. Dokonce i Scarlet, kterou jsem opravdu nemusela, jsem si trochu oblíbila. Dokázala jsem si k ní najít cestu. Dokonce i Levanu mám ráda, ačkoli je to docela blázen, stále mi přijde jako dobrá záporačka. A nelze ji kvůli tomu nenávidět.

Řekla bych, že kniha nekončí na napínavém místě, jako bylo u Cinder, takže vás nenutí ihned k sáhnutí po dalším dílu. Ale tak či tak je jasné, že je třeba přečíst Winter a dozvědět se, jak to teda skončí s královnou Levanou a naší malou revoluční skupinou.


Myslím, že si u Měsíčních kronik postupně procestujeme svět. Měli jsme anglickou, thajskou a teď čínskou obálku. Ale tedy pokud máte možnost a zajímají vás další obálky, určitě si je vyhledejte, jsou moc pěkné.

★★★★☆

8 komentářů:

  1. Ja sa už roky na ňu chystám a neviem sa k nej dopracovať. Dúfam, že čoskoro si ju už prečítam, pretože som veľmi zvedavá ako to celé dopadne :) Po tvojej recenzii sa teším na ňu ešte viac.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se k ní dostaň brzy. Bylo to velmi pěkné počtení a bavilo mě. :)

      Vymazat
  2. Kroniky jsou čím dál lepší. A počkej si na Winter (třeba změníš názor na Levanu). Náhodou já mám všech osm hlavních postav ráda :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá. Jakožto člověk si je dokáže hned brzy oblíbit a jsou pak úžasní všichni. :)

      Vymazat
  3. tahle serie je proste skvela :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já už si ty Měsíční kroniky opravdu musím přečíst. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stojí za to. :D Tak snad se brzy k nim dostaneš. :D

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.