Bouře a vzdor



Originální název: Siege and Storm
Autor: Leigh Bardugo
Rok vydání celosvětově: 2013
Nakladatelství: Fragment
Série: Griša, 2. díl
Žánr: Fantasy, Young Adult
Počet stran: 384 stran
Obsah: 
Z obyčejné dívky Aliny Starkové se stala světlonoška. Mnozí k ní upínají své naděje – vždyť jen ona jediná dokáže zničit Vrásu stínu, jež odedávna sužuje zemi. Jenže cena, kterou za to platí, je vysoká. Touží žít někde v ústraní s milovaným Malem po boku, místo toho stále prchá a skrývá se před minulostí. Temnyj je víc než kdy předtím odhodlaný využít jejích schopností k získání trůnu. Alina nedokáže jeho silné magii sama čelit a tak vyhledá pomoc u divokého a nevyzpytatelného korzára. Jen on se totiž nebojí a je ochoten jí pomoct. Alina se snaží Temnyjovým nástrahám vzdorovat. Přesto se do nich zaplétá a vzdaluje se od lásky, v níž až doteď hledala své útočiště. Nic není zadarmo, a ona s palčivou naléhavostí cítí, že jestli chce Ravku zachránit, bude si muset vybrat. Ponechá si svoji výjimečnou moc a zachrání zemi, nebo se jí vzdá, bude poslouchat svoje srdce, a zvolí lásku? Čeká ji divoká bouře, vnitřní boj. Vyjde z něj jako vítěz, nebo jako poražený? 

~~~


Když jsem měla pokračovat v této sérii, tak jsem se trochu obávala, že mě to tolik nechytne a místy se do toho budu nutit číst. To se mi splnilo pouze v případě, že mě to místy moc nebavilo. Ale čtivost kniha rozhodně má.

Zprvu jsem se ale nedokázala do knihy začíst, ovšem to se po pár stránkách změnilo a mě čtení poměrně chytilo. Bavily mě hlavně ty akční scény, kde se pořádně něco dělo. Nepohrdla jsem ani těmi, kde se něco řešily, či byly takové běžné. Jen jsem měla problém s ústřední linkou mezi Malem a Alinou. Bohužel ty části nebyly nic pro mě a moc mě nebavily. Nějak jsem měla chuť zatřást s oběma, ať se konečně oba pořádně proberou a pořádně si to vyříkají.

Jizvy jsou dobrým mementem.

Objeví se zde nová postava, a to Sturmhond. Řeknu vám, že mě postupem času velice překvapil a popravdě jsem vůbec něco takového nečekala. Popravdě tuto novou postavu jsem si hned po samém začátku dokázala ihned oblíbit. A zatím se to tak drží dál. Bohužel se ale našla jiná postava, která mi tam šla na nervy a jakožto vůbec jsem si ji neoblíbila. Ale to, co se stalo, tak mu to přeji a hodně.

Když nad tím přemýšlím, tak se mi na knize nejvíce líbil konec. Mělo to spád, bylo to velice čtivé a hlavně mě zajímalo, jak to jen skončí. Hodně jsem pak bylo šoku z Aliny. Vůbec jsem to nečekala a dokonce předčila má očekávání. Opravdu odvážná osoba, a to, co pak se stalo. Nemám slov.

Celkově mi přijde, že se zde toho moc nedělo. Jen problémy ve vztazích a snaha zachránit Ravku a hledání jedné důležité věci. Myslím, že díky tomu jsem si na knihu moc neudělala názor a spíše tento díl beru jako oddechovku. Ale jsem dost zvědavá, co se bude dít v dalším díle, ačkoli už nějakou tu představu mám.


Přijde mi, že celá série Grišy bude mít naprosto krásné obálky. Už jsem u druhého dílu a stále se jimi kochám. A rozhodně doporučuji se na ně podívat. Já vám sem přidávám japonskou obálku, která mě velice překvapila. Ale vypadá moc dobře.

★★★☆☆

12 komentářů:

  1. Ja som tiež mala pocit, že sa toho až tak nedeje, ale na druhej strane sa toho stalo aj celkom dosť - útek a návrat do Ravky, následne boj, narážky na svätú Svetlanu atď. Tie vzťahové veci mi až tak nesadli, ale kniha sa mi čítala dobre a povedala by som, že je temnejšia než jednotka, tá bola viac taká rozprávková :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako jo, bylo toho dost. Ale přišlo mi, že je to upozaděno kvůli těm vztahům. :/

      Vymazat
  2. Teda ta japonská obálka je nádherná :-) Já Grišu nečetla. Jen Šest vran a Prohnilé město. Ještě jsem přemýšlela nad Devátým spolkem od této autorky... Ale stále nevím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já takto uvažuji nad Šesti vranami, zda do nich opravdu jít či ne. :D

      Vymazat
  3. Sturmhonda jsem si naprosto oblíbila :) doporučuji po dočtení posledního dílu kouknout po knize Zjizvený král ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak málo hvězd? Na trilogii koukám neustále v práci, ale né a né se k ní dostat. Dle tvé recenze ani nevím, zda si ji přečtu. Už mě tolik neláká, jako v době kdy vyšla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě na tom hodně vadil vztah, že upozadil ty ostatní důležitější záležitosti. Jakožto pokud máš ráda knihy, kde se řeší vztah, tak by se ti mohla líbit. :)

      Vymazat
  5. S tvou recenzí naprosto souhlasím, hodnotila jsem stejně a mám i podobné výhrady... :) Teď jsem zhruba v polovině třetího dílu a jsem ráda, že se zlepšil a jde z akce do akce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, třetí díl byl mnohem lepší. :) Což bývá to tak, že druhý díly patří mezi ty slabší.

      Vymazat
  6. Pěkná recenze:) Četla jsem jen první díl a pak na sérii nějak zapomněla :) Ale teď, než vypukne seriál, si ji chci znova přečíst od začátku :) A kochám se tou novou obálkou k prvnímu dílu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, tak snad se ti to podaří, než se objeví seriál. :) Jiank ano, ty nové obálky vypadají moc dobře. :)

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.