Chlapec v pruhovaném pyžamu


Originální název: The Boy in the Stripped Pyjamas
Autor: John Boyne
Rok vydání celosvětově: 2006
Nakladatelství: Slovart
Žánr: Historie, Válečné
Počet stran: 184 stran
Obsah:
Devítiletý německý chlapec Bruno neví nic o konečném řešení židovské otázky, ani o koncentrácích. Neví nic o strašlivém utrpení, které jeho národ uvalil na miliony Evropanů. Ví jenom to, že byl odtržen od svého šťastného domova v Berlíně a převezen do odporného domu uprostřed oplocené pustiny, kde se nemůže ani zabavit, ani si najít přátele. Až se jednoho dne setká se stejně starým chlapcem Šmuelem, který žije podobně vykořeněný život, jenže na druhé straně vysokého plotu. I on, jako ostatní, nosí pruhované pyžamo. Bruno je zvídavý a přátelství se Šmuelem mu dá příležitost zjistit, co se to za tím plotem vlastně děje. Proto si i on oblékne pruhované pyžamo a protáhne se dovnitř, netuše, že jeho nevinná zvědavost ho dovede k odhalení strašlivé pravdy.

~~~

Na tuto knihu jsem měla zálusk už od té doby, co jsem ji objevila. Bohužel jsem se až do této chvíle k ní nedokázala vůbec dostat. Pokaždé jsem dávala přednost něčemu jinému, až se mi nakonec hodila do čtenářské výzvy, tak jsem po ní šáhla. Jsem moc ráda, že jsem to nakonec udělala.

Čtení mi hodně rychle uteklo a já se nenadála a byla jsem na konci. Kniha se zvládne přečíst za den, ale též se může postupně dávkovat. Kapitoly nejsou nikterak zdlouhavé, takže čtení můžete pozastavit ke konci kapitoly. Určitě počítejte s tím, že se zde vyskytuje větší množství dialogů, a to převážně Bruna se Šmuelem.

Co se mi nejvíce na knize líbí, byl pohled Bruna, jak chápe situaci, která se v okolí vyvíjí. Hlavně některá zkomolená jména či názvy byly dobře podané. Vlastně jsem nevěděla, o co jde, dokud mi to nebylo naservírováno přímo pod nos. V ten moment jsem si vždy řekla, že mě to mohlo napadnout, že to dává smysl.

Neexistuje něco, jako dobrý voják.

Na to, jak je knížka krátká, je zde vidět vývoj postav. Jak je to dokázalo naprosto pozměnit, ale každého naprosto jiným směrem. Vlastně jsem si zde objevila pouze jednu, a to hlavního hrdinu Bruna. Nebylo to však hned, až po několika desítkách stran jsem si k němu nalezla cestu. Mohla bych říci, že i docela Šmuela, ale ten se v příběhu objevil o něco později a ne na tak dlouho, abych si jej stihla oblíbit.

Jedná se o velice silný příběh, kde vás konec naprosto dostane. I mně dostal, nic takového jsem opravdu nečekala. A ani si nedokážu představit, že by to mohlo být jinak. Ještě z toho mám husinu, jen jak si na to vzpomenu. Takže pokud jste citlivější povahy, připravte se na to.

Ti, kteří knihu ještě nečetli, a je to váš žánr, či na ni máte chuť, rozhodně vám ji doporučuji. I kdybyste viděli film, tak kniha ve mně zanechala mnohem větší zážitek. Víc jsem se při čtení vcítila do děje a mělo to na mě mnohem větší dopad.

 
Co jsem koukala na obálky, tak převážně převládaly pouze pruhy na obálce, ale jelikož s pruhy máme též knihu, rozhodla jsem se nakonec vybrat jinou obálku. Tentokrát se jedná o bengálskou obálku.

★★★★☆

18 komentářů:

  1. Na knihu jsem už narazila a také mě zaujala, možná si ji seženu a přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihu vřele doporučuji. Je to moc milý a dojemný příběh. :)

      Vymazat
  2. knihu jsem četla loni a stále ji mám v hlavě :/ nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, jak tu dobu vnímaly děti a zde je to tak skvěle popsané až z toho mrazí :) za sebe také doporučuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem nad tím nepřemýšlela, a díky této knize, jsem nad tím zapřemýšlela. Dobrá je i Zlodějka knih, také je sledována válka z dětských očí. :)

      Vymazat
  3. Knihu znám z doslechu, ale zatím jsem neměla odvahu se do ní pustit. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se ti nedivím, je to opravdu silné čtení.

      Vymazat
  4. Keď vidím len ten názov, tak ma trochu strasie. Videla som film a nebolo to nič príjemné, viem si predstaviť, že kniha bude tiež dosť silná.

    xxAlexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ti věřím, film byl hodně šokují. :)

      Vymazat
  5. O knížce jsem neslyšela, ale zato jsem kdysi viděla kousek stejnojmenného filmu, a ten jsem nedokoukala, protože mi přišel smutný. Díky za pěknou recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je skoro stejná jako film, jen o něco silnější. :)

      Vymazat
  6. O knize jsem už slyšela, ale myslím, že v dohledné době po ní nesáhnu. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ni je potřeba mít tu správnou náladu. :)

      Vymazat
  7. Knihu jsem četla, i když už je to nějaký ten rok zpátky. Také se mi hodně líbila. Zajímám se o 2. světovou válku, takže jsem tuhle knihu nemohla vynechat. Jsem ráda, že se ti také líbila.
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se o 2. světovou válku zajímám. A je dost těžké o ní číst.

      Vymazat
    2. Naprosto s tebou souhlasím. Člověk pak musí sáhnout po nějaké oddechovce, aby nečetl stále jen negativní knížky :(
      Leník

      Vymazat
  8. Na knihu slyším samé ohlasy, ale asi ji číst nebudu. Já tyhle silné příběhy moc v téhle době nedávám. Nějak mi stačí to, co momentálně žijeme. Ale film byl krásný. :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě děláš dobře, jelikož já z toho konce byla hodně smutná. :)

      Vymazat
  9. Já nejdříve viděla film, ale na knihu se také chystám. Ale teď mám pocit, že jsem tohohle tématu nějak "přecpaná". Tak budu muset chvíli počkat

    OdpovědětVymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.