Černooká


Autor: Anna Musilová
Nakladatelství: Yoli
Žánr: Thriller, Young Adult
Počet stran: 288 stran
Obsah:
Viktorie je zdánlivě normální, i když trochu asociální, sedmnáctiletá studentka, která právě prožívá první lásku, řeší rozpory s kamarádkou a věnuje se čtení klasické literatury. Ta největší dramata se ale odehrávají za těmito povrchními starostmi. Viktorie totiž bojuje s nezlomnými vnitřními démony. Když byla malá, zemřela jí matka, a ona ani zbylí členové rodiny se z toho nikdy úplně nevzpamatovali. Viktorie na své dětské trauma reaguje pozvolným propadem do stále hlubší deprese, ve které už není sto rozeznat realitu od výplodů své zmatené mysli. Navíc se v jejím životě začíná objevovat záhadná dívka, která jí nedá spát. Kdo je tahle nevypočitatelná Černooká? Kde se tady vzala? A proč má Viktorie dojem, že ji vidí, kam se podívá?

~~~

Na tuto knihu jsem narazila v momentě, kdy vycházela. Ale nějak jsem se k ní nedostala, až nakonec po pár letech. Po té, co jsem narazila převážně na nadšené ohlasy, jsem se na ni docela těšila. Ale nakonec mě čekalo zklamání, kdy mi Černooká nesedla.

Autorčin styl psaní je vskutku vytříbený a je vidět, že si s větami umí krásně pohrát. Hlavně dokáže navodit obrázek daného okolí. Mně bohužel tento styl neseděl a stávalo se mi, že jsem se párkrát zatoulala v myšlenkách, načež jsem se musela vracet k tomu, o čem bylo psáno. Takže jsem jednu větu mohla číst i několikrát, než jsem se na ni začala soustředit.

Viktoriin vývoj byl velmi dobře popsán. Jak se pomalu měnila, jak ji deprese dostávala. Líbilo se mi, že jakožto čtenář jsem mohla sledovat její myšlenkové pochody a vědět, co se konkrétně děje. Popravdě, bylo mi jí dost líto, ale měla jsem ji jakožto postavu velice ráda. Stejně tak i její kamarády, se kterými byla obklopena.
Pamatuj, že tě miluju. Na Měsíc, za něj a ještě dál.
Musím přiznat, že mě osobně se nejvíce líbil samotný začátek. Byl zde děj a čtení utíkalo poměrně samo. Některé scény se mi dost líbily a byly hezky napsané. Jen pro mě horší bylo, když se to začalo postupně měnit. Přišlo mi, že děj pomalu mizel, až tam nakonec nebyl. Pouze párkrát vystrčil růžky a posunul příběh. V tomto případě jsem se začínala toulat čím dál víc do svých myšlenek.

Popravdě, to, co se dělo v samotném závěru jsem vůbec nečekala a v jednu chvíli jsem byla mimo stejně jako Viktorie. Vlastně ten závěr mě docela bavil, hlavně kvůli tomu, že jsem chtěla zjistit, co se vlastně stalo, a pak mě zajímalo, jak to jen s ní dopadne.

Knihu bych doporučila těm, kteří mají rádi květnaté popisy, jak okolí, tak i myšlenkových pochodů. A samozřejmě těm, kteří chtějí zkusit něco od českého autora. Navíc, na to, že se jedná o prvotinu, je to dobře vymyšlené a zpracované.

★★★☆☆

8 komentářů:

  1. je škoda, že to kniha nesedla :) já ji zahlédla když vycházela, pak už ne :) a ani se na ni nechystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na ni četla právě jen samé pozitivní ohlasy a jaksi to nebylo ono. :/

      Vymazat
  2. O knize jsem neslyšela, ale možná ji omrknu v knihovně. Je to už dlouho, co jsem četla něco s květnatými popisy a kvůli vlastnímu psaní by se mi to celkem hodilo, kdysi jsem taky psala hrozně květnatě a teď píšu zase hrozně jednoduše, tak bych to potřebovala nějak vyvážit :D Třeba mi s tím tato kniha pomůže :)

    lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květnatých popisů je tam velmi hodně. :) Tak to by ti kniha mohla pomoci. :)

      Vymazat
  3. Chtěla jsem se do ní pustit delší dobu, ale nakonec na ni nedošlo. A teď už asi ani nedojde. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu. Upřímně od autorky se mi více líbilo Tamařino souhvězdí. To mi sedlo. :)

      Vymazat
  4. Mám to stejně, knihu jsem zaznamenala v době, kdy vycházela, ale už jsem se k ní nedostala. :D Určitě bych to ale v budoucnu ráda napravila.

    OdpovědětVymazat
  5. Kdysi jsem si tuhle knihu chtěla přečíst (někdy v době jejího vydání, asi jako ty :D) no a pak jsem na ní úplně zapomněla. Možná to časem napravím a dostanu se k ní :D

    OdpovědětVymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.