Král Krysa



Originální název: King Rat
Autor: James Clavell
Rok vydání celosvětově: 2008
Nakladatelství: Knižní klub
Série: Asijská sága, 4. díl
Žánr: Román, Válečné
Počet stran: 320 stran
Obsah:
Na východním cípu ostrova Singapuru, v zajateckém táboře Čangi, jsou uvězněni zajatci z řad Spojenců. Krutí japonští dozorci, nedostatek jídla, malárie, cholera i absence zpráv z domova způsobují, že se ze zajatých amerických i anglických vojáků stávají apatické "chodící mrtvoly". Pouze jediný z nich se nedá připravit o svou vnitřní svobodu a vládne táboru jako Král. Králova neuvěřitelná vitalita a podnikavost se nedají zarazit ani ostnatými dráty, ani nenávistí vlastních spoluvězňů. Královým nejbližším přítelem v táboře se stává anglický pilot Petr Marlow, potomek staré britské aristokracie. Přestože životní hodnoty obou mužů nemohou být vzdálenější, společně se postaví úsilí svých věznitelů definitivně zlomit důstojnost zajatců…

~~~

Konečně jsem se dostala opět k Asijské sáze a jsem štěstím bez sebe, že jsem ji opět rozečetla. Opravdu je vidět, že James Clavell umí dobře psát, protože mne sem tam válečné knihy moc nebaví, ale teda, tato mě tak bavila, že jsem ji měla brzy přečtenou.

Zprvu jsem se tedy trochu divila nad názvem knihy, proč zrovna Král Krysa. A tedy až na konci mi to pořádně trklo, proč je zrovna tento název. Musím říci, že tedy dává pořádný smysl. Možná se vám povede to odhadnout dříve a nebudete potřebovat takové natrknutí jako já.

Co je důležité, tak je třeba vědět, že se jedná o zajatecký tábor Čangi, kde James Clavell strávil tři roky. Takže v knize se mohou ocitnout autorovy zážitky. Ale též se musí brát v potaz, že je tam i určitá fikce. Celkově bych řekla, že bohatě postačí vědět, že něco takového se tam opravdu mohlo dít. A pak k tomu přistupujete poněkud jinak, ne jako když se přistupuje k beletrii.

Hořícími listy přejížděli pod drátěnkami a země pod lůžky se brzo černala mrtvými blechami.

Postavy jsou skvěle napsané a každý z nich má své chyby, zlozvyky a své typické chování. Všechny jsem si oblíbila, ačkoli někteří se fakt chovali hrozně, ale dá se říci, že to měli v popisu práce. A i přesto jsem tu dotyčnou osobu měla ráda v rámci mezí. Hlavně je nelze nesnášet, protože víte, čím vším si prochází, a jak je tam těžké žít.

Co jsem u sebe zpozorovala, bylo, že mi jich ke konci bylo hrozně líto. Tolik toho vytrpí a pak jeden veliký strach. Nebudu říkat jaký, ale opravdu byli to chudáci. Bylo mi snad nejvíce líto Seana, to si opravdu nezasloužil. A nebyl jediný, koho mi bylo líto. Dokonce jsem litovala Krále.

Prostředí je též vynikající a vy si dokážete snadno představit okolí, jak to tam tehdy mohlo vypadat, a co se dělo. A teda, některé věci opravdu nejsou hezké a jen se divíte, jak jen to bylo možné, a že to dost lidí přežilo.

Pokud jste od Jamese Clavella nic nečetli a rádi jej zkusili, či jen chtěli zkusit Krále Krysu. Tak nemusíte mít obavy, Krále Krysu můžete v klidu zkusit, aniž byste nečetli předchozí knihy z Asijské ságy. Výjimkou jsou jen ty, které se týkají Struana + Šógun, ty by se měly číst postupně, jelikož se to postupně vyvíjí.


Nakonec jsem vybrala anglickou obálku, ze které na mne dýchá horko a sluníčko. Což je také hlavním důvodem, proč je vybrána. Skvěle se hodí ke knize.

★★★★★

8 komentářů:

  1. Pěkná recenze :) Knihu jsem nečetla, ale ráda bych se k ní jednou dostala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se k ní dostaneš, doufám, že se ti bude líbit. :)

      Vymazat
  2. Fíha, priznám sa, že som o knihe ani autorovi zatiaľ nepočula, vyzerá to zaujímavo. :D Aj keď vojenské knihy alebo filmy nie sú veľmi pre mňa.:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Též se těmto žánrům vyhýbám, ale když to bylo od mého oblíbeného autora, tak jsem tomu pokus prostě musela dát. :D A bylo to skvělé, opravdu umí výborně psát. :)

      Vymazat
  3. Pamatuji si, jak jsme se o této knize učili. Jelikož chci od školy oraz, tak po “povinné četbě” dlouho koukat nebudu, ale jednou? Kdo ví? 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně ses o této knize učili? To bych brala. :D My jsme spíše probírali takové nezáživné knížky. :)

      Vymazat
  4. Česká obálka vyzerá úplne dokonalo! :)

    OdpovědětVymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.