Top 10 květnové knižní novinky

 Zdravím čtenáři,
koukám, že se začíná pomalu a jistě objevovat sezóna thrillerů. Většina z nich zní dost dobře, ale zaujaly mě mnohem více jiné knihy. Takže to tak vidím, že v tomto článku budou různé druhy žánrů. Od hororu přes román až po romantiku.
 
 
Dívka pod hladinou - Andrew Mayne
 
Nakladatelství: Kalibr
Počet stran: 312
Datum vydání: 28. 5. 2021
 
Sloan McPhersonová je ve vodě jako doma. Její otec je lovec pokladů a ona sama se potápí od dětství. Jednoho dne se však ocitne nejen v roli svědkyně, ale zejména podezřelé. Zrovna když je ve vodě, někdo do kanálu hodí zavražděnou mladou dívky, kterou kdysi znala. Kolegové od policie teď sledují každý její krok – a vrah taky! Stopy vedou k drogovému kartelu, kterému právě zmizelo půl miliardy dolarů a dokumenty, usvědčující zkorumpované soudce a politiky. A tyhle peníze a důkazy chce každý: kartel, policie i federální bezpečnostní složky… Sloan má sice s potápěním spoustu zkušeností, ale pokud si nedá pozor, nepřátelé ji stáhnou pod hladinu už napořád… 

 
 
Když teče krev - Stephen King
 
Nakladatelství: BETA Dobrovský
Počet stran: 400
Datum vydání: 15. 5. 2021 

Čtyři dosud nepublikované novely v souborném vydání, které v angličtině vyšlo v dubnu 2020, dostávají v éře světové pandemie nový rozměr. Kromě očekávaných nadpřirozených hororových témat a nové pohledy na povahu zla jsou Kingovy příběhy podtrženy veskrze pozemskými strachy, jako jsou obavy z blížící se smrti. V jedné z povídek se Stephen King vrací ke svému oblíbenému hrdinovi – spisovateli, tentokrát neúspěšnému, a fanoušci předchozí „kingovky“ Outsider budou potěšeni návratem Holly Gibneyové v titulní povídce.
 
 
 
Možná tentokrát - Kasie West
 
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 328
Datum vydání: 17. 5. 2021
 
Jeden rok. Devět událostí. Devět šancí.. se zamilovat?
 Svatby. Pohřby. Grilovačky. Novoroční párty. Je jedno, jakou událost vyjmenujete, Sophie Evansová tam bude. No, musí tam být. Sophie pracuje pro místní floristku, takže ji můžete najít na každé větší události v jejím malém městečku, jak aranžuje květiny a hasí rodinná dra
mata.
Přidejte Andrewa Harta. Syn nového nóbl kuchaře, je najednou nucen účastnit se stejných událostí jako Sophie. Myslí si, že má na vše nárok, je arogantní a konzervativní. Sophie chce jen dělat svou práci a dokončit své skici, aby se mohla přihlásit na školu designu. Ale pokaždé, když se otočí, tak je tam Andrew, který se jí staví do cesty a komplikuje jí život. Až do dne, kdy začne přemítat o tom, jestli je komplikované až tak špatné…



Nebe nad Kilimandžárem - Leah Bach
Africká sága - 1. díl

Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 464
Datum vydání: 14. 5. 2021
 
Charlotta Harmsenová sní o dalekém světě a cestách do exotických zemí a nijak nepospíchá s manželským svazkem. Je jí dvaadvacet let, když dostane nabídku k sňatku od mnohem staršího Christiana Ohlsena. Jeho obchod, kde se prodává exotické koření, tabák a zboží ze zámoří, ji fascinuje natolik, že nabídku přijme. Ale zanedlouho toho trpce lituje. Christian ji podvádí, a navíc stojí před finančním krachem. Charlotta si uvědomuje, že mají jen jedinou šanci na budoucnost – opustit rodnou zemi a kdesi daleko začít nový život.
 
 
 
 
Poupátka - Hana Lehečková 

Nakladatelství: Vyšehrad
Počet stran: 368
Datum vydání: 24. 5. 2021

Divadlo umí okouzlit. Své o tom ví i jedenáctiletá Františka, která raději než domů, kde je dusno nebo ticho k nesnesení, chodí po škole do dramatického kroužku. Divadelní partě je zcela oddaná a díky ní objevuje, co znamená věnovat se umění a být součástí velké smečky. Proč jim ale vedoucí Mirek zakazuje kamarádit se s dětmi, které do kroužku nechodí? Proč tvrdí, že správná herečka musí svému režisérovi za všech okolností důvěřovat, a nutí své svěřenkyně se na zkoušce svlékat? Zdá se, že ospalé městečko, kde Františka žije, má téměř dvacet let závažné tajemství - tajemství, o kterém všichni tak nějak vědí, ale promluvit nechce nikdo. Nová kniha nositelky Ortenovy ceny za novelu Svatá hlava obsahuje autobiografické motivy. 
 
 
 
Rudá špionka - Elizabeth Blackwell
 
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 288
Datum vydání: 20. 5. 2021
 
Na jaře roku 1914 netušila dcera ruských aristokratů Naďa nic o blížící se válce, natož o revoluci, která zničí svět, ve kterém dosud žila. Její kdysi vznešená rodina byla zbavena veškerého majetku a občanských práv.
Ve snaze zachránit alespoň to málo, co z jejího života zbylo, provdá se za horlivého bolševika. Další vypočítavý čin následuje, když kývne na nabídku pracovat pro Sověty jako špionka. Odjíždí do Paříže kde je okamžitě vtažena do krásného, ale zrádného světa tajemství a falše. Sužována svědomím a okouzlena zakázánou milostnou aférou se zaplete do spiknutí, které končí šokující vraždou. Co všechno je ochotna riskovat, aby zvrátila svůj nelehký osud?
 
 
 
S pokorou a nadějí - Becky Chambers
 
Nakladatelství: Host
Počet stran: 176
Datum vydání: 24. 5.  2021

Ke konci dvacátého prvního století učinili vědci průlom: prostřednictvím revoluční metody známé jako somaformace dokážou kosmonauti dlouhodobě přežít v nepřátelském prostředí mimo Zemi. Když už se lidé nemusí nechat omezovat křehkostí svých těl, jsou konečně schopni cestovat ke vzdáleným exoplanetám, o nichž se soudí, že se na nich skrývá život.
Jeden z takových týmů tvoří i Ariadne O’Neillová a její tři kolegové. Vydávají se na misi, která má za úkol prozkoumat čtyři obyvatelné světy. Ale zatímco Ariadne cestuje tělesnými formami i časem, mění se i kultura na Zemi. Vzhledem k tomu, že domovská planeta na své vyslance možná už dávno zapomněla, začíná Ariadne zaznamenávat příběh zázraků a nebezpečí své mise v naději, že někdo doma mu snad bude naslouchat. 
 
 
 
Sestry z Titaniku - Patricia Falvey
 
Nakladatelství: Motto
Počet stran: 376
Datum vydání: 27. 5. 2021 

Palubní lístek na Titanic se pro nemajetné irské sestry stane životní šancí. Nora bude vychovatelkou v zámožné rodině a Delia přijme místo posluhovačky. Po osudném lodním neštěstí se však Delia ocitne osamocená v New Yorku a souhrou nedorozumění se stane tím, kým měla být její sestra – guvernantkou. Čím více se Delia sbližuje se svou malou svěřenkyní a jejím ovdovělým otcem, tím více se nedokáže odpoutat od lži o své identitě. Může opravdu žít život své sestry?
 
 
 
 
 
Stříbrné město - Radek Starý
Arila - 1. díl
 
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 376
Datum vydání: 24. 5. 2021

Národ Nurů už po staletí skáče z jednoho světa na druhý a hledá nový domov. Musí být neustále v pohybu, protože je pronásleduje šílená bohyně, která touží po jediném – zničit je. Arila se protlouká životem a postupně odhaluje tajemství minulosti, ale také pradávného řádu Hlídačů. A brzy bude vržena do vírů událostí, kdy bude muset zachránit své město, ale i čelit vlastním démonům. Dokáže v sobě nalézt dostatek síly, aby se mohla i ona stát opravdovým hrdinou? 
 
 
 
 
Všechny tvoje lži - Harriet Tyce
 
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 376
Datum vydání: 21. 5. 2021 

odiče dokážou být stejně zákeřní jako jejich děti… Sadie Roperová je po rozpadu manželství odhodlaná začít se svou dcerou znovu. Nová čtvrť, nová práce, nová škola. Jenže nic nejde podle plánu. Její dcera mezi nové spolužáky nezapadne a sama Sadie mezi ostatní matky taky ne. Jako by tady nebyly vítané. Nakonec se zoufalé Sadie přece jenom podaří spřátelit s neoficiální vůdkyní zdejších matek. Bohužel netuší, že ačkoliv jsou její přátelé nablízku, nepřátelé jsou ještě blíž…

12 komentářů:

  1. už se těším na nového Kinga :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zaujala mě Ruchá špionka a Sestry z Titaniku. Mám ráda historické romány. Díky moc za tip :)
    Leník

    OdpovědětVymazat
  3. Zaujaly mě knihy Sestry z Titaniku a Všechny tvoje lži. Asi si je přidám na seznam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že něco zaujalo. :) Pokud je budeš číst, tak přeji, ať se líbí. :)

      Vymazat
  4. Já jsem zvědavá hlavně na nového Kinga :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tentokrát to není nic, co bych nutně musela mít...ale několik knih mě hodně zaujalo. :))

    OdpovědětVymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.