Drobná potěšení


Originální název: Small Pleasures
Autor: Clare Chambers
Rok vydání celosvětově: 2021
Nakladatelství: Ocelot
Žánr:
Román
Počet stran: 360 stran
Obsah:  
1957, jihovýchodní předměstí Londýna.
Jean Swinneyová je novinářka v místních novinách, zklamaná v lásce a na prahu čtyřicítky žijící v omezeném životě se svou svárlivou matkou: malý život, z něhož není úniku.
Když se na redakci obrátí mladá Švýcarka Gretchen Tilburyová a tvrdí, že její dcera je výsledkem panenského porodu, je na Jean, aby zjistila, zda jde o zázrak či podvod. Čím více však Jean pátrá, tím více se její život podivně (a ne nepříjemně) proplétá s životem Tilburyových: Gretchen je nyní její přítelkyní a její svérázná a okouzlující dcera Margaret jakýmsi náhradním dítětem. Příběh, který zkoumá pro noviny, však stále více způsobuje temné vlny v životě všech. A přesto se Jean nedokáže přimět k tomu, aby zavrhla šanci konečně okusit štěstí... Ale bude třeba zaplatit vysokou cenu.

~~~

Děkuji moc za zaslání recenzního výtisku Megaknihám. Drobná potěšení mě dokázala zaujmout ihned díky své anotaci, ve které se vyskytlo ono panenské početí. Zajímalo mě, jak to hlavní hrdinka Jean vyřeší, a zda se bude jednat o pravdu.

Kniha má velmi příjemný styl psaní, který není nijak složitý, ale zároveň se čte velmi dobře. Text se zaměřuje spíše na vztahy jednotlivých postav než na popis prostředí, ale když se objeví, tak si lze snadno představit, kde se jednotlivé postavy vyskytují. U některých kapitol jsou drobným zpestřením novinové články, které píše Jean. Bavilo mě sledovat, jak se její životní situace dokážou promítat do novin.

Během čtení jsem trochu měla neblahé tušení, co se tam asi stane. Zprvu jsem si říkala, že mi to asi na knize bude vadit, jelikož jsem proti tomu. Ale nakonec mi to nevadilo s ohledem na okolnosti, kterých se to týkalo. A že se jednalo o docela překvapivé věci.
Touha po ocenění a po lásce se s věkem nemění.
Jean mi jako hlavní hrdinka sedla. Líbilo se mi, jak budovala postupně vztahy s Gretchen a zjišťovala záhadu ohledně panenského početí. Též bylo skvělé, že jsem se dozvěděla i něco ohledně její minulosti. Ale rozhodně jsem jí její život nezáviděla.

Nejvíc mě však dorazilo odhalení všeho, co se týkalo panenského početí. Nic takového jsem nečekala a zároveň je to i dost velké tajemství. Upřímně, ještě teď po dočtení knihy nad tím stále přemýšlím. Aby toho nebylo málo, tak poslední kapitola, která je zároveň časově i první kapitolou, tomu dala poslední kapku. Jen jsem si říkala, že to snad není možné a vracela jsem se zpět k první kapitole, abych se ujistila ohledně jedné věci. 
 
Pokud máte rádi příběhy, týkající se špetky tajemna, jež hlavní hrdinka chce odhalit, a zároveň máte rádi příběh s komplikovanými vztahy, pak Drobná potěšení je tou správnou knihou pro vás. Pokud jsem vás zaujala, určitě si knihu pořiďte na stránkách Megaknihy.
 
 
 Ze zahraničních obálek mě nejvíce zaujala tato anglická obálka. Sice jsem chvíli strávila nad rozhodováním dvou obálek, ale nakonec tato se mi líbila více.

★★★★☆

4 komentáře:

  1. na knihu už jsem četla jednu recenzi, a i když kniha zní zajímavě, pro mne není :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, ona je dost specifická svým způsobem, a ne každému sedne.

      Vymazat
  2. Musím říct, že kniha mě docela zaujala. Možná jí dám šanci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za to. Je to hdoně dobré čtení. :)

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.