Jak je důležité míti Filipa


Originální název: The Importance of Being Earnest
Autor: Oscar Wilde
Rok vydání celosvětově: 1895
Nakladatelství: Artur
Žánr: Drama, Humorné, Romantické
Počet stran: 96 stran
Obsah:
Konverzační komedie o lásce a námluvách ve vyšší anglické společnosti, která skýtá autorovi nepřebernou studnici inspirace. Autor nešetří břitkým humorem. Co replika to vtip či bonmot. Stejně vtipné jsou i situace, které přinášejí neustále nové překvapivé zvraty.

~~~

Nečekala jsem, že v brzké době budu číst nějaké to drama. Díky čtenářskému kroužku jsem se k němu nakonec i dostala. Popravdě na toto drama jsem byla v divadle a velmi se mi líbilo. Takže jsem už předem věděla, do čeho jdu.

Zprvu vám možná bude vadit absurdnost některých vět, ale po chvíli si na to zvyknete. A dokonce si to v knize natolik oblíbíte, že se u některých hlášek budete smát. Mně osobně dostala otázka ohledně kouření cigaret. Ta byla opravdu perfektní. Ale vyskytnou se tam i věty, které jsou moudré.

Postav je tu hned několik, ale snadno je poznáte. A dá se říci, že si je i oblíbíte jen díky tomu, co říkají. Ani nemohu říci, kdo z nich měl absurdnější věty. Každý z nich měl něco. Když nad tím tak přemýšlím, tak snad nejvíce jich měla lady Bracknellová. Dlouho jsem se tak u ničeho nepobavila.

Paměť, milá Cecílie, to je náš deník, a ten si všichni nosíme stále s sebou.

Celkem drama obsahuje tři dějství, přičemž mně osobně se líbilo druhé a třetí dějství. Zrovna tam, kde se to začalo nejvíce zamotávat. První dějství je takové úvodní a může se stát, že vás tolik nebude bavit, ale ty dvě další vám to plně vynahradí.

Pokud tedy uvažujete nad dramatem a máte chuť na komedii. Rozhodně vám toto drama doporučuji. Dokážete ho přečíst za jeden den, přece jen má málo stránek. A hlavně dokáže člověka příjemně pobavit.


Z obálek jsem si vybrala anglickou, jelikož mě ze všech nejvíce zaujala. K tomu mi i dokázala připomenout dobu, ve které se celý děj odehrává.

★★★★☆

8 komentářů:

  1. Jej, v divadle to musí byť super.:) Ja som čítala len knihu, ale bolo to jedno z tých lepších povinných, Wilde je celkovo v pohode.:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je to už pár let nazpátek, ale ještě si z toho něco vybavuji. :D Jo, Wilde má pěkný příběhy. :)

      Vymazat
  2. Wildovy komedie miluju. Respektive celý jeho styl psaní. Možná mám o kousek radši Ideálního manžela, ale Jak je důležité míti Filipa jsem si taky užila. Akorát v divadle jsem ho zatím neviděla, což je docela škoda. Ale mám pocit, že Wilde není na repertoáru tak často, jak by si zasloužil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ideálního manžela tedy vůbec neznám, ale přemýšlím, že jej zkusím. Vypadá to na pěkný kousek. :)

      Vymazat
  3. Klasiky mám ráda, divadelní hru si jednou za čas také ráda přetu, ale tohle jsem překvapivě ještě nečetla. (vlastně nic od Wilda) :)) Ale určitě bych to v budoucnu ráda napravila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud Wilda budeš číst, doufám, že se ti jeho knihy zalíbí. :)

      Vymazat
  4. Wilde je skvelý, ukázal mi, že aj klasická literatúra môže byť zaujímavá a dobrá. Na toto sa určite kuknem v knižnici, či ju nebudú mať, už len kvôli tomu britskému humoru :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, Wilde má hodně dobré příběhy. :) Snad ji tedy budou mít. :D

      Vymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.