Příběh Christophera



Autor: Radek Hraba
Nakladatelství: Petrklíč
Žánr: Román
Počet stran: 224 stran
Obsah:
Christopher právě oslavil devatenácté narozeniny a plánuje strávit letní prázdniny cestováním po exotických destinacích se svými kamarády. Tento plán se ale změní, když se po jednom večírku probouzí v nemocnici a zjišťuje, že se „předávkoval“. Jeho rodiče, stejně tak policie i doktoři, usoudí, že to udělal kvůli rozchodu s holkou, načež ho umístí do léčebny a pro jistotu mu nechají spoutat jeho magické schopnosti. V léčebně Christopher dochází na sezení s psycholožkou, které vypráví o magických i nemagických událostech, jež se mu dosud přihodily, díky kterým se psycholožka snaží přijít na důvod vedoucí k jeho „předávkování“. Christopher si to ale v žádném případě nechce přiznat, tak se za pomoci svých kamarádů tajně pouští do vyšetřování vlastního „pokusu o sebevraždu“.

~~~

Tato kniha mi byla nabídnuta od samotného autora, Radka Hraby. Už jen podle anotace mě kniha velice zaujala a rozhodla jsem se jeho nabídku přijmout. A jsem za ni velice vděčná, protože jsem takto mohla objevit dalšího českého autora, na kterého bych jinak nenarazila.

Jediný, co mi dalo zabrat, abych si na to v knize zvykla, byla forma přímé řeči. Řeč byla psaná kurzívou a já už mám zažité, že co je kurzívou, tak jsou myšlenky v tomto případě. Proto mi zprvu přišlo divné, že si to postavy myslí a chvíli mi trvalo, než jsem se do toho dokázala začíst. I tak se sem tam stalo, že jsem to místy brala za myšlenky, a to mě párkrát vyrušilo.

Kapitoly jsou poměrně delší, ale v nich se vyskytují "podkapitoly" s tím, na jakém místě a případně v jakém roce, se daná scéna nachází. To se mi dost líbilo, protože po delší době jsem na něco podobného narazila a řekla bych, že se to v knihách moc neobjevuje. Navíc tyto "podkapitoly" jsou krátké, takže to snadno můžete dočíst k určité části.

Dokud se máma s tím nesmíří, tak s ní pod jednou střechou nebudu!"

Je znát, že se jedná o autorovu prvotinu, ale svět má opravdu dobře promyšlený. Nenarazila jsem na nic, co by mi tam nesedělo. Vlastně ten svět byl moc dobře vymyšlený. Ale ty pravidla a zákony, byly dost přísné. Co se mi dost líbilo, bylo, že jsem se dozvěděla něco o vedlejší postavě. A to mě tedy dost překvapilo, ale byla jsem za to ráda.

Nemohu říci, že bych si k nějaké postavě dokázala vyloženě utvořit stav. To bohužel ne. Zprvu mi možná trochu šel na nervy Christopher, ale po čase jsem ho začala mít ráda. Hlavně, když jsem pak věděla, čím vším si musel procházet. To se už moc nedivím na to, jak se zprvu choval.

Celkově se mi kniha líbila, hlavně mě zprvu mě velice překvapila. Myslela jsem si totiž, že magie se v ní až tak moc vyskytovat nebude a ono naopak, měla zde hlavní slovo. Takže už jen kvůli tomu má plus. Pokud chcete zkusit nového českého autora, tak knihu doporučuji.

★★★☆☆


16 komentářů:

  1. Spočiatku ako som čítala anotáciu si hovorím, že toto nie je nič pre mňa, ale potom ma zaujalo to prepojenie s nadprirodzenom a mafické schopnosti. Môže to byť zaujímavé čítať v modernom svete o mágii, škoda, že postavy nebolo pútavenšjie. Každopádne ďakujem za tip ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako jo, v tomto případě je to velmi zajímavé. :) Není za co. :)

      Vymazat
  2. Knihy českých autorů teď zařazuju čím dál víc a musím uznat, že jen málokdy je to úplná blbost. :-) Tohle bude určitě taky super. Děkuji za tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se je snažím číst jednou za čas a zatím se mi to daří. :) Není za co. :)

      Vymazat
  3. Páni, to vypadá skvěle, asi vím, co budu hledat :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha nebude úplně můj šálek kávy. Navíc mě velmi odrazuje obálka :D Jsme hrozná, já to vím, ale obálka má prostě lákat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako jo, to by měla. :D Ale někdy se i pod tou, která neláká, může objevit poklad. :D

      Vymazat
  5. Asi se také budu řadit do skupiny čtenářů, které tahle kniha moc neláká. Nelíbí se mi obálka a anotace mi zní nezajímavě. :/ Prostě mám na wish listu pro mě zajímavější knihy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To naprosto chápu. Každého zajímá něco jiného. :) A wish list je mnohem důležitější. :D

      Vymazat
  6. Fíha, to by ma ani vo sne nenapadlo, že pôjde o knihu s prvkami mágie, pretože obálka vo mne evokuje klasický príbeh zo života. Ale, priznávam sa, ani mňa obálka nezaujala a anotácia sa k nej vôbec nehodí, ale to sú len veci na oko, dôležitejší je obsah a ten nevyzerá zle :) Síce neviem, či by som autorovi dala šancu, no človek nikdy nevie, aspoň som si vďaka tebe rozšírila obzor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jse mti rozšířila obzor. Jakožto souhlasím, obálka opravdu nezaujme a evokuje i, že příběh bude o něčem jiném. :)

      Vymazat
  7. Podporovat české autory, zvlášť ty začínající je super. :) Mě osobně kniha nezaujala, ale věřím že se mnohým líbit bude. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě. :) Hlavně u mně, kdo převážně čte zahraniční autory. Takže si dávám předsevzetí, že musím více českých autorů. :)

      Vymazat
  8. Zajímavá recenze na zajímavou knihu! Je super, že ses do ní tak odvážně pustila. :)

    OdpovědětVymazat

© Enthusiasm For Books
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.